Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Μήπως συμφέρει να κλειδώσετε το ΙΧ σας;

Πάνω από 80.000 ιδιοκτήτες συνελήφθησαν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας της προηγούμενης χρονιάς. Πίστευαν ότι θα ξεφύγουν αλλά δεν το κατάφεραν. Ένας τρόπος υπάρχει να απαλλαγεί κανείς από τα τέλη κυκλοφορίας: να…ακινητοποιήσει το ΙΧ του. Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία

 Πως μπορώ να απαλλαγώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2013;
Για να απαλλαγείτε από τα τέλη του 2013, θα πρέπει οπωσδήποτε να θέσετε το όχημα σε ακινησία πριν αλλάξει ο χρόνος. Επίσης, το ΙΧ θα πρέπει να παραμείνει σε ακινησία για ολόκληρο το 2013. Αν το κάνετε εγκαίρως θα αποφύγετε τις ουρές, από την άλλη, δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε με το ΙΧ σας για τους υπόλοιπους μήνες του 2012 για τους οποίους έχει ήδη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν αποφασίσω να κυκλοφορήσω το αυτοκίνητο μου μέσα στο 2013 θα πρέπει να πληρώσω τα τέλη;
Αυτό προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Έστω και έναν μήνα μέσα στην επόμενη χρονιά να χρειαστεί να κυκλοφορήσετε το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να έχετε πληρώσει το τέλος κυκλοφορίας της συγκεκριμένης χρονιάς.
Για να θέσω το όχημα σε ακινησία πρέπει να καταθέσω τις πινακίδες;
Γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στο αν η ακινησία είναι ακούσια ή εκούσια. Η ακούσια ή αναγκαστική ακινησία του οχήματος γίνεται σε περίπτωση κλοπής, υπεξαίρεσης, κατάσχεσης, κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό κλπ. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δεν απαιτείται κατάθεση των πινακίδων. Αντίθετα, για να ακινητοποιήσετε αυτοκίνητο με δική σας πρωτοβουλία, η κατάθεση των πινακίδων είναι υποχρεωτική.
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για να ακινητοποιήσω το όχημά μου;
Εκτός από τις πινακίδες, θα πρέπει να προσκομίσετε την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύει ότι είστε ο κάτοχος του αυτοκινήτου, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2012 αλλά και το Ε9 ή ένα μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο θα αποδεικνύει ότι υπάρχει θέση στάθμευσης για να ακινητοποιηθεί το όχημα.

Κι αν δεν υπάρχει θέση στάθμευσης;
Μια λύση είναι να ενοικιάσετε ή να βρείτε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο να σας παραχωρήσει μια θέση στάθμευσης. Η παραχώρηση θα πρέπει να αποδεικνύεται με σχετική δήλωση.
Τι γίνεται αν έχω ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό μου από πέρυσι;
Προσοχή: με τη συμπλήρωση ενός έτους οι πινακίδες που έχετε καταθέσει στην εφορία καταστρέφονται. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να πάρετε πίσω τις πινακίδες σας προσοχή. Αν δεν κινηθείτε εγκαίρως, θα μπλέξετε στη διαδικασία να εκδώσετε νέες πινακίδες κάτι που σημαίνει περισσότερη γραφειοκρατία.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα τεκμήρια του αυτοκινήτου αν ακινητοποιήσω το όχημα;
Το τεκμήριο των αυτοκινήτων, υπολογίζεται με τον μήνα. Αν ακινητοποιήσετε το όχημα, γλιτώνετε το τεκμήριο αλλά μόνο για τους μήνες που απομένουν μέσα στο 2012. Δηλαδή, αν κάνετε τη διαδικασία μέσα στον Οκτώβριο, θα γλιτώσετε τα δύο ή τα τρία δωδέκατα του συνολικού τεκμηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου