Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τράπεζες θα βουλιάξουν την Ισπανία

Τι και εάν θεωρητικά, οι ισπανικές τράπεζες καλύπτονται από το πακέτο βοήθειας των 100 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβουν από την Ευρώπη. Οι καταθέτες τους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, δεν πείθονται καθόλου και προτιμούν να αναζητήσουν ασφαλέστερα τραπεζικά καταφύγια για τα
χρήματά τους.
Μόνο τον Ιούλιο, οι ισπανικές τράπεζες έχασαν καταθέσεις26 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αναλογία των δανείων/καταθέσεών τους να ανέλθει στο 187%, από 183% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο και 182% πριν από ένα χρόνο.
Η μαζική έξοδος καταθέσεων επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη κατάσταση των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται εθισμένες στη ρευστότητα της ΕΚΤ, από την οποία έχουν δανειστεί 412 δισ. ευρώ.
Οι αγορές ομολόγων άνοιξαν ξανά για τις ισπανικές τράπεζες αφότου ο Mario Draghi υποσχέθηκε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Όμως, η αντικατάσταση της φθηνής ρευστότητας της ΕΚΤ με κεφάλαια που αντλούν μέσω της αγοράς ομολόγων «ροκανίζει» τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.
Λειτουργώντας υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο που μπορούν να κάνουν οι ισπανικές τράπεζες είναι να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πιέζουν τη Μαδρίτη να ζητήσει κανονικό πακέτο διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου