Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης

Μετά από κάθε ληστεία με λεία πανάκριβα έργα τέχνης, τα μουσεία υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κι όμως, πάντα οι κλέφτες βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τις κάμερες, τους συναγερμούς, τα συστήματα λέιζερ και τους περίπλοκους κωδικούς.

Πριν λίγο καιρό, επιδέξιοι «ποντικοί» κατάφεραν να αφαιρέσουν έργα ανεκτίμητης αξίας από μουσείο του Ρότερνταμ. Πριν από αυτούς, πολλοί άλλοι είχαν
καταφέρει να ξεγελάσουν την ασφάλεια και να αρπάξουν πανάκριβους πίνακες, με στόχο πάντα να τους πουλήσουν παράνομα. Ωστόσο, η φύση των έργων είναι τέτοια, ώστε πολλές φορές τα κλοπιμαία εντοπίζονται και επιστρέφονται στα μουσεία.
Αυτές είναι οι δέκα μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης τα τελευταία 100 χρόνια:
Τον Αύγουστο του 1911, ο υπάλληλος του Λούβρου, Βιτσέντσο Περούτζια έκλεψε την περίφημη Τζοκόντα από το μουσείο του Παρισιού. Κρύφτηκε σε μία αίθουσα του μουσείου και τη νύχτα άρπαξε τον πίνακα, τον έβγαλε από την κορνίζα, έκρυψε τον καμβά μέσα στο παλτό του και εξαφανίστηκε. Ο πίνακας και ο Περούτζια εντοπίστηκαν με τά από δύο χρόνια στην Ιταλία. Η κλοπή θεωρείται η πιο σοβαρή του 20ου αιώνα.
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (1)
Στις 18 Μαρτίου του 1990, κλέφτες ντυμένοι αστυνομικοί έκλεψαν 13 πίνακες αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, από το Isabella Stewart Gardner Museum στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Τα πιο γνωστά έργα ήταν, το «Κονσέρτο» του Γιαν Βερμέερ, τρεις πίνακες του Ρέμπραντ και σκίτσα του Ντεγκά.
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (2)
Το πορτρέτο του «Jacob de Gheyn III» από τον Ρέμπραντ, είναι ο πιο… δημοφιλής πίνακας για τους κλέφτες, καθώς έχει κλαπεί τέσσερις φορές! Και τις τέσσερις έχει βρεθεί και μάλιστα σε ασυνήθιστα σημεία, όπως ένα… παγκάκι σε ένα πάρκο και ένα καλάθι ποδηλάτου!
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (3)
Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες που έχουν κλαπεί ήταν η περίφημη «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ. Ο πίνακας έγινε λεία ληστών το 1994, από την Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο. Το έργο βρέθηκε λίγο αργότερα. Το 2004, μία άλλη εκδοχή της «Κραυγής» επίσης εκλάπη από το μουσείο του Μουνκ, και πάλι στο Όσλο. Αυτός ο πίνακας δεν έχει βρεθεί.
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (4)
Το 2008, ληστές που φορούσαν μάσκες του σκι, μπήκαν στο ίδρυμα Emile Bührle, στη Ζυρίχη και έκλεψαν τέσσερις πίνακες του Μονέ, του βαν Γκογκ, του Ντεγκά και του Σεζάν. Η συνολική αξία των έργων ήταν 163 εκατομμύρια δολάρια. Δύο από τα έργα, του βαν Γκογκ και του Μονέ, βρέθηκαν λίγο αργότερα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, κοντά στο μουσείο.
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (5)
Τον Ιούνιο του 2008, τρείς ένοπλοι εισέβαλαν σε πινακοθήκη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και έκλεψαν πέντε πίνακες, ανάμεσα στους οποίους ήταν τα έργα «Ο ζωγράφος και το μοντέλο» και «ο Μινώταυρος, πότης και γυναίκες» του Πικάσο.
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (6)
Το 1934, εκλάπησαν τμήματα του Πολύπτυχου, από την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού της Γάνδης, στο Βέλγιο. Ένας άνδρας επικοινώνησε με τις Αρχές ζητώντας λύτρα, όμως βρέθηκε νεκρός, πριν δοθούν τα χρήματα. Το έργο τέχνης δεν βρέθηκε ποτέ.
Οι μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης (7)
Το 1972 ληστές «έγδυσαν» του Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ στον Καναδα. Η λεία τους περιλάμβανε 18 πίνακες και κοσμήματα, αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κλοπιμαία δεν βρέθηκαν ποτέ.
otherside

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου