Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Έφυγε ο Έρικ Χομπσμπάουμ

Ο διάσημος Βρετανός μαρξιστής ιστορικός, συγγραφέας και διανοούμενος Έρικ Χόμπσμπαουμ πέθανε σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Ο Χόμπσμπαουμ, που είναι ιδιαίτερα γνωστός για την τετράτομη ιστορία του για τον 19ο και 20ό αιώνα, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Εβραίους γονείς το 1917. Σχολείο πήγε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και το 1933, με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ, εγκατέλειψε τη Γερμανία για τη Βρετανία. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας από το 1936 ως το 1989 και δίδαξε στο πανεπιστήμιο Μπίρμπεκ του Λονδίνου.

2 σχόλια:

  1. Κύριε Διαμαντή με όλη μου την εκτίμηση μια παρατήρηση: Περί των μεν 37 επιστολών του ημετέρου Ιωάννη Καποδίστρια πολύ σωστά κατά την ταπεινή μου γνώμη δημοσιεύσατε μία αρκετά εκτεταμένη και κατατοπιστική ανάρτηση. Βέβαια θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο για τον Έρικ Χόμπσμπαουμ, ωστόσο θα μπορούσατε κάθε φορά που δημοσιεύετε μια ανάρτηση που αφορά κάποιον αρκετά σημαντικό άνθρωπο να μας έχετε και μερικές κατατοπιστικές παραπομπές ώστε να μπορούμε και οι εξ ημών «περίεργοι άσχετοι» να πληροφορούμαστε ευκολότερα γιατί ο άνθρωπος αυτός θεωρείται αρκετά σημαντικός. Η «διασπορά της γνώσης» από ένα δημοκρατικό άνθρωπο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί «καθοδήγηση».

    Υ.Γ. Όπως είπε και ο Έρικ Χόμπσμπαουμ ‘Έπειτα από κάποιο καιρό,(1998) ο Τζωρτζ Σόρος με ρώτησε τι γνώμη έχω για τον Μαρξ. «Αυτός ο άνθρωπος», μου είπε ο Σόρος, «ανακάλυψε, εδώ και 150 χρόνια, κάτι για τον καπιταλισμό που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας σήμερα»’ Βλέπετε κύριε Διαμαντή, ακόμα και ο Τζώρτζ Σόρος «μαρξιστοφέρνει»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τις παραπομπές, καλό είναι βα γκουγκλάρουμε για να βρίσκει ο καθένας αυτό που του πηγαίνει περισσότερο. Ο Αιώνας των άκρων ήταν για μένα το πιο σημαντικό βιβλίο του Χομπσμπάουμ. Αλλά το "για μένα" είναι υποκειμενικό

      Διαγραφή