Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Στη Βουλγαρία η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ερείπια και σειρά ευρημάτων σε μια περιοχή της Βουλγαρίας που υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας πόλης ηλικίας 4700-4200 ετών. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην
ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι ανασκαφές γίνονται στα περίχωρα της πόλης Προβάντια που βρίσκεται 40 χλμ μακριά από τη Βάρνα κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας κοινότητας με οργάνωση και δομές πόλης.
Η κοινότητα ήταν οχυρωμένη και μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί κατοικίες, χώροι θρησκευτικής λατρείας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι στην πόλη αυτή ζούσαν περίπου 350 άτομα και από τα ευρήματα φαίνεται ότι η πόλη αυτή ήταν κέντρο παραγωγής και εμπορίας αλατιού.
Η εμπορική δραστηριότητα της πόλης και τα οφέλη που προέκυπταν από αυτή οδήγησαν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τους κατοίκους στο να την οχυρώσουν.
Αν η ηλικία της πόλης επιβεβαιωθεί αυτό θα σημαίνει ότι ήταν 1500 χρόνια παλαιότερη από τις πρώτες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας ο (οργανωμένος) πολιτισμός της οποίας θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης.

tovima.gr

2 σχόλια:

  1. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΧΝΗ στη Λημνο, 4-5η χιλιετηριδα π.χ., με 1.500 κατοικους και βουλευτηριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όχι μόνον, αλλά και κεντρική σιταποθήκη και αποχέτευση. Πολύ ενδιαφέρον Ανώνυμε, νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή