Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μια ΕΔΕ, σκέτη βόμβα!

Γράφει ο Διαμαντής Σεϊτανίδης
Πράγματι! Η ΕΔΕ για την Πρωτομαγιά του 2011 είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, που απειλεί να πάρει μαζί της όλο το παλαιό, ξεπερασμένο, ανάξιο τοπικό πολιτικό κατεστημένο και να τους στείλει ολοσούμπιτους στα σπίτια τους. Η εξέλιξη της υπόθεσης, την οποία θα φωτίσουμε εδώ όσο και όπως καλύτερα μπορούμε, συμπαρασύρει όλο το τοπικό πολιτικό προσωπικό και δίνει μια ακόμα, ίσως την τελευταία, ευκαιρία σε
όσες και όσους θέλουν και μπορούν να εκφράσουν το νέο, να αποκολληθούν από τη σημερινή κατάσταση του απόλυτου χάους που επικρατεί στα δημοτικά μας πράγματα, και να δομήσουν μια αξιόπιστη εικόνα διοίκησης του Δήμου, που θα πείσει τους πολίτες να την εμπιστευθούν.
Η ΕΔΕ, λοιπόν, για όσους δεν καλοθυμούνται, αφορά στα πολύ μειωμένα έσοδα, που είχε η Πρωτομαγιά του 2011. Η αντιπολίτευση κατηγορούσε τη διοίκηση του Δήμου για πλημμελή οργάνωση και προετοιμασία της Πρωτομαγιάς, που είχε ως συνέπεια να ζημιωθεί ο Δήμος, αποκομίζοντας πολύ λιγότερα χρήματα από άλλες χρονιές. 
Η διοίκηση εμφανιζόταν απρόθυμη να ερευνήσει το θέμα. Κατόπιν ισχυρών πιέσεων της αντιπολίτευσης, και της ομαδούλας Γρετζελιά που τότε είχε προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το θέμα. Οι μήνες περνούσαν και η διοίκηση δεν παρουσίαζε τα πορίσματα της ΕΔΕ. Η αντιπολίτευση, πίεζε, διαμαρτυρόταν, άφηνε υπονοούμενα. Και τελικά χθες, η διοίκηση του Δήμου γνωστοποίησε ότι η διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, στην οποία μετείχαν 4 μέλη της συμπολίτευσης (Δήμαρχος, Κουτσάκης, Μπόβος και Κότσιρας) και οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων συνδυασμών της αντιπολίτευσης (Τομπούλογλου και Κόντος). 
Τι νομίζετε ότι έγινε; Αυτό που γράφουμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας: Οι 4 της συμπολίτευσης απεφάνθησαν ότι οι υπάλληλοι απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών, ο Χ. Τομπούλογλου δεν πήρε θέση καθώς επέλεξε να αποχωρήσει και ο Σ. Κόντος κατεψήφισε. 
Ερώτηση πρώτη: Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει μετά από αυτή την απόφαση, όπως ελήφθη, ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή συναίνεση γύρω από την απαλλαγή των υπαλλήλων; Όσοι μετείχαν από την αντιπολίτευση (και μάλιστα οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδυασμών της) δεν συμφώνησαν με την απόφαση των τεσσάρων. 
Τι πόρισμα βγάζει η ΕΔΕ;
Το πόρισμα της ΕΔΕ είναι κατά νόμον μη δημοσιεύσιμο, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το περιεχόμενό του (όχι γιατί δεν το γνωρίζουμε, αλλά γιατί βαριόμαστε να τρέχουμε στον εισαγγελέα α λα Βαξεβάνη). Σημειώνω εδώ, όμως, κάτι εξαιρετικά σημαντικό κατά τη γνώμη μου: Στη Δημόσια Διοίκηση έχουν θεσμοθετηθεί όργανα που επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις. Ένα από αυτά είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο, δηλαδή η Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή. Ο νόμος λέει ότι αυτά τα όργανα ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να αποφασίζουν για την επιβολή ή όχι των αντίστοιχων ποινών, δηλαδή να εξετάζουν ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ. 
Στην περίπτωσή μας, τι είχαμε; Μετά από μήνες ολόκληρους που η αντιπολίτευση κατηγορούσε τη διοίκηση ότι κωλυσιεργεί με το πόρισμα της ΕΔΕ, έρχεται ΜΟΝΟ η διοίκηση και βγάζει μια απόφαση "νίπτω τας χείρας μου" ως άλλος Πόντιος Πιλάτος. Προσέξτε: Απαλλάσσει τους υπαλλήλους από κάθε ποινή "λόγω αμφιβολιών", αλλά και στέλνει την υπόθεση στον εισαγγελέα μήπως και εκείνος βρει κάτι παραπάνω! Πρόκειται για μνημείο ανευθυνότητας, και απορώ πώς σοβαροί άνθρωποι υπερψήφισαν μια τέτοια απόφαση. 
Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή το πόρισμα της ΕΔΕ καταλογίζει ευθύνες σε υπαλλήλους, οπότε το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να επιβάλλει κυρώσεις, ή το πόρισμα της ΕΔΕ δέν καταλογίζει ευθύνες, οπότε δεν εξηγείται η κατά πολύ μειωμένη είσπραξη εσόδων. Επειδή, όμως, πιθανολογούμε σφόδρα ότι το πόρισμα της ΕΔΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, τότε η διοίκηση πρέπει να μας πει δημόσια σε τι συνίστανται οι αμφιβολίες που λέει ότι έχει και με βάση τις οποίες απάλλαξε τους υπαλλήλους. Αν μάλιστα το πόρισμα της ΕΔΕ είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που να αφήνει αμφιβολίες για το τί έγινε, ΠΑΛΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΗΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΔΕ.
Δείτε τώρα τι έγινε στην πράξη: Αυτό που η υπάλληλος που διενήργησε την ΕΔΕ δεν τόλμησε να κάνει, δηλαδή να συγκαλύψει ευθύνες συναδέλφων της υπαλλήλων, ΤΟ ΕΚΑΝΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ! Ξέρετε γιατί έγινε αυτό; Γιατί στην πόλη μας οι νόμοι εφαρμόζονται ΜΟΝΟ εάν δεν θίγουν τις καλές σχέσεις ορισμένων προνομιούχων: Επειδή τα φιλαράκια μας βαριούνται να βρουν χώρο να παρκάρουν νόμιμα το αυτοκίνητό τους, η Δεκελείας έχει γίνει δρόμος πάρκινγκ, με την ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ανοχή του Δήμου. Επειδή ο τάδε υπάλληλος είναι κολλητάρι του δείνα αξιωματούχου του Δήμου, δε βαριέσαι αδερφέ τώρα, που θα το τιμωρήσουμε το παιδί για μια αμέλεια, έ! άνθρωπος είναι. Ναι, αντιλέγει κάποιος, αλλά η αμέλεια ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Εντάξει, κι εγώ, λέει ο αξιωματούχος, θα πω ότι αμφιβάλλω αν υπέπεσε σε αδίκημα λόγω αμελείας και έτσι θα την κλείσω την υπόθεση.
Αυτή, αγαπητοί μου, είναι η κατάσταση στη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα. Μια κατάσταση που ξεκίνησε και γιγαντώθηκε την αμαρτωλή δωδεκαετία 1990-2002, όταν τα κολλητάρια, οι συγγενείς και τα παιδιά τους έμπαιναν με το "έτσι θέλω" του γηραιού wannabe δημάρχου στο Δήμο από τα πορτοπαράθυρα, κι έπαιρναν λόγω συγγένειας, κομματικής υποταγής ή προσωπικής υποτέλειας, το ψωμί από το στόμα ενός άλλου Φιλαδελφειώτη, άνεργου, που έμενε στην απέξω γιατί "δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις" του Πατισάχ. Αυτή η κατάσταση έγινε πια "θεσμός" στο Δήμο κι, ως φαίνεται, την ακολουθούν πιστά και οι σημερινοί διοικούντες. Τα σπασμένα της δημαρχίας Γρετζελιά πληρώνουμε ακόμα και σήμερα, δυστυχώς
Αλλά με την ΕΔΕ, θα συνεχίσω. Έχει πολύ, πάρα πολύ ψωμί ακόμα...

7 σχόλια:

  1. Πες τα ρε Διαμαντή.

    Ο Τομπούλογλου γιατί δεν ψήφισε, αλλά αποχώρησε; Θέλει να γίνει ο νέος Πατισάχ;

    Αν ο Εισαγγελέας αποφανθεί ότι υπάρχουν ευθύνες, τότε η ομάδα της Δημάρχου φταίει που τους έβγαλε όλους λάδι ή απλά δεν είναι δικαστές για να δικάσουν (σαν να ακούω από τώρα τις ατάκες τους).

    Επιτέλους αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ευθύνη που αφήνουν λίγα άτομα να καταστρέφουν τη φήμη ολόκληρου του συναφιού τους;

    Εγώ λέω ότι δεν τους νοιάζει: προτιμούν να θεωρούνται κράτος εν κράτει - γιατί άλλωστε η ΑΔΕΔΥ είναι εναντίον της απόλυσης των επίορκων υπαλλήλων, τους λυπάται; ΟΧΙ, προστατεύει τα κεκτημένα της - παρά να δουν αυτήν την κοινωνία να σηκώνει κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαμαντή, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για περίπτωση που δείχνει ξεκάθαρα το τραγικό επίπεδο αυτών που μας εκπροσωπούν (τοπικά, εν προκειμένω).
    Η Διοίκηση, αφού προσπάθησε να τα κουκουλώσει, μετά το χαμό που έγινε, τις παραιτήσεις Αντιδημάρχων και τις πιέσεις μερίδας της αντιπολίτευσης, κουτοπόνηρα τους αθώωσε όλους, αλλά έστειλε και στον Εισαγγελέα την υπόθεση. Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Έτσι, το παίζει φιλεργατική και αφήνει την τακτική Δικαιοσύνη να βγάλει αποτέλεσμα.
    Από την άλλη, ο επίδοξος Δήμαρχος Χάρης, με πρόσχημα τη συμμετοχή όσων εκ του νόμου συνθέτουν το Όργανο (!!!), σκηνοθέτησε την αποχώρησή του, θεωρώντας, κουτοπόνηρα σκεπτόμενος και αυτός ότι ούτε για συγκάλυψη θα κατηγορηθεί ούτε και καταδικαστική ψηφο θα ρίξει. Με άλλα λόγια, ας βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα.
    Δυστυχώς, η πολιτική ανεπάρκεια και η διοικητική ανικανότητα της Γαϊτανά από τη μία και ο λαϊκίστικος πολιτικαντισμός του Τομπούλογλου από την άλλη, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το σημερινό δημοτικό μας οικοδόμημα.
    Κατάντια!!!


    Υ.Γ. : Διαμαντή, ούτε για αστείο μην παραλληλίζεις τον εαυτό σου με το Βαξεβάνη. Νομίζω ότι σε αδικεί, καθώς σε θεωρώ σοβαρό ως δημοσιογράφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακράν τo πλέον τραγικό περιστατικό της τοπικής δημοτικής σκηνής, είναι ο Κόντος! Ο δήμαρχος που μια ολόκληρη χρονιά δεν εισέπραξε σεντ από την Πρωτομαγιά, και την επόμενη είχε εξαιρετικά μειωμένα, χωρίς να ενοχληθεί από κανένα αν και στον τοπικό τύπο γράφτηκε και όλοι γνωρίζουμε πως οι πανηγυριώτες πλήρωσαν και έστησαν πάγκους κανονικά στα σωματεία τους, ήταν αυτός που ζήτησε να πάρουν το κεφάλι των υπαλλήλων!!!
    Αλλά θα μου πεις κι ο Κουβέλης αριστερός δηλώνει, και κάθε τόσο βρίσκεται δεξιά της ΝΔ, γιατί ο Κόντος που είναι και στέλεχος του να ενεργεί διαφορετικά!
    Εγώ πάντως αν ήμουν σωματείο εργαζομένων, αν δεν είχα δικαίωμα πλέον να του κάνω μήνυση για διαφυγόντα κέρδη του δήμου, θα του τράβαγα μια καταγγελία από εδώ ως την βουλή, για να μάθουν όλοι πόσο εύκολο είναι σε μερικούς να υποκρίνονται και να παριστάνουν τους τιμητές των πάντων ακόμη κι όταν έχουν βρεγμένη την φωλιά τους...
    Πάντως είναι απορίας άξιον πως Γρετζελιάς, Τομπούλογλου, Βαλασσάς, Μάλλιος, του παρέχουν πολιτική ασυλία παραμένοντας σιωπηλοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε ο Κόντος τη Φιλαδέλφεια τη βούλιαξε οικονομικά, αλλά ψήφισε να αποδοθούν ευθύνες και αυτό είναι σωστό.

      Διαγραφή
    2. Γεια στο στόμα σου Ζιζέλ

      Διαγραφή
  4. 3.58΄

    Οι δικές του ευθύνες πότε αναζητήθηκαν και αποδόθηκαν; ΠΟΤΕ!!!

    Για τον λόγο αυτό έπρεπε ο ίδιος αν είχε ίχνος ευθιξίας να αυτεξαιρεθεί από την διαδικασία. Αντίθετα κάνοντας πολιτικό παιχνίδι και προσπαθώντας να στριμώξει την σημερινή δήμαρχο που είναι ανταγωνιστής του για το χρίσμα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, δεν δίστασε να στείλει στον εισαγγελέα τους εργαζόμενους ελπίζοντας ότι τότε ως υπεύθυνο για τις απώλειες θα υποδείξουν εκείνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, δεν θα διαφωνήσω σε ό,τι λες για τον Κόντο. Εκείνο που μου προξενεί απορίες είναι το αν πιστεύεις πραγματικά στο ότι έχουν αξία τα κομματικά χρίσματα. Και το λέω χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης των πολιτικών κομμάτων, τα οποία θεωρώ πυλώνες της δημοκρατίας.
      Αλλά, επειδή έχει ενδιαφέρον, που "κολλάει" το χρίσμα της ΝΔ στον Κόντο; Έχω χάσει τίποτα επεισόδια;
      (Για τη Γαϊτανά δεν το συζητώ, καθώς τη θεωρώ τελειωμένη υπόθεση. Μετά το διάλειμμα θα ξαναγίνει υπάλληλος της Τράπεζας, να ησυχάσει και αυτή και η πόλη).

      Διαγραφή