Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Τα μάθατε; Έρχονται τα δισεκατομμύρια!!!!

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν, την Πέμπτη, να εγκρίνουν και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε αναμενόταν. Η συνάντηση του Eurogroup ξεκίνησε στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε στις 12:30 περίπου. Το ποσό θα δοθεί στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα (το πιθανότερο τη Δευτέρα). Το Eurogroup ενέκρινε την
καταβολή της δόσης, λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του χρέους στο επίπεδο του 124% του ΑΕΠ το 2020.
Σε αυτή τη βάση, οι χώρες της Ευρωζώνης επέτρεψαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να εκταμιεύσει ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ ώς τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η εκταμίευση θα γίνει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,3 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη σύντομη συνάντηση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα» και προσέθεσε ότι τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν εντός του Δεκεμβρίου.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τα κεφάλαια θα εισρεύσουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σημείωσε.
Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμα ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ ανέφερε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στις συζητήσεις του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ρεν: Έμφαση στη φοροδιαφυγή
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Όπως είπε, διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς η χώρα επέδειξε αποφασιστικότητα και η Ευρωζώνη δεσμεύτηκε έμπρακτα για τη στήριξη της.
Ο κ. Ρεν τόνισε ότι τώρα είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, καθώς πολλά έχουν μεν γίνει αλλά πολλά απομένουν επίσης να γίνουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ανέφερε.
Στα πρόσθετα μέτρα που θα εξεταστούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο Ρεν σημείωσε ότι όταν εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 2,5%, θα προέλθει από τη μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι η συνεδρίαση του ΔΣ για να εγκριθεί η καταβολή και του μεριδίου που αναλογεί στο Ταμείο θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Ώς τον Μάρτιο τα 49,1 δισ. ευρώ Εάν στο ποσό των 49,1 δισ. ευρώ που ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, προστεθεί και η συνεισφορά του ΔΝΤ, το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου ανεβαίνει στα 52,5 δισ. ευρώ.
Από τα 34,3 δισ. ευρώ, τα 16 θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 για δημοσιονομικές ανάγκες (προϋπολογισμός) και τα υπόλοιπα είναι το δάνειο από τον EFSF για την επαναγορά ομολόγων.
Μόνο τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Σημειώνεται ότι το ποσό που προοριζόταν αρχικά για την επαναγορά ήταν 10 δισ. ευρώ. Τελικώς, ανήλθε στα 11,3 δισ. ευρώ, οπότε τοι επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ καλύπτεται από τον EFSF 
Μέχρι τα 49,1 δισ. ευρώ, απομένει ποσό 14,8 δισ. ευρώ, εκ των τα μισά θα καταβληθούν τον Ιανουάριο (για τις τράπεζες) και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Ειδικότερα, 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο και θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ 7,6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε τρείς μηνιαίες δόσεις για τον προϋπολογισμό. Δύο δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Η ανακοίνωση του Eurogroup «Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αυτό (το πρόγραμμα), μαζί με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο δρόμο, στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμες να λάβουν επιπλέον μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις, 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.
Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων οροσήμων του μνημονίου κατανόησης η οποία θα συμφωνηθεί με την τρόικα.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα βασίζονται στην ισχυρή προσήλωση που έχει επιδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι, με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς ένα μέλλον ευημερίας.
Παροτρύνουμε ισχυρά τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου