Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Deutsche Bank: Σενάρια για κάθε γούστο

Έκθεση με τα 13 αναπάντεχα γεγονότα που ενδέχεται να ξαφνιάσουν τις αγορές το 2013 παρουσίασε η Deutsche Bank. Αναλυτικά, οι "εκπλήξεις" που παραθέτει η Deutsche Bank είναι οι εξής:

1) Η Fed αρχίζει να αγοράζει μετοχές στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Mε την αγορά κατοικίας να δείχνει σημάδια βελτίωσης, η ενίσχυση των μετοχών ίσων είναι το κατάλληλο τονωτικό για την περαιτέρω αύξηση του πλούτο των νοικοκυριών… Ενώ η Fed υπόκειται σε περιορισμούς για τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζει, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 13 που τις επιτρέπει πιο ακραίες κινήσεις “σε ασυνήθιστες και επείγουσες συνθήκες.
2) Η Ελλάδα ανακαλύπτει αποθέματα αερίου, η αξία των οποίων υπερβαίνει το χρέος της. Αρκετές μεσογειακές χώρες έχουν ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται υποθαλάσσια κοιτάσματα και ένας μεγάλος αριθμός μελετών υπολογίζουν την αξία των κοιτασμάτων νότιας της Κρήτης στα $ 600 δισ.
3) Η Σουηδία, η Τουρκία και η Βραζιλία φέρνουν την ειρήνη στην Μέση Ανατολή. Οι ηγέτες των τριών χωρών έχουν συζητήσει για το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν στην επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή. Κατά το παρελθόν, η Βραζιλία και η Τουρκία έχουν αποπειραθεί να επιλύσουν το ζήτημα του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν, ενώ η Τουρκία και η Σουηδία έχουν συνεργαστεί σε προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων.
4) Καταρρέει ο βρετανικός κυβερνητικός σχηματισμός. Τόσο το Συντηρητικό κόμμα όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα ήθελαν να ανεξαρτοποιηθούν πριν από τη διενέργεια των επόμενων εκλογών και οι διαμάχες για την ενεργειακή και οικονομική πολιτική έχουν επιβαρύνει το κλίμα.
5) Οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, οδηγώντας σε άνοδο τις χρηματαγορές. Ξεκίνησε από τη Δανία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία, με την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν.
6) Η Βόρεια Κορέα αποφασίζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας το άνοιγμα ορισμένων αγορών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το νέο ηγέτη Kim Jong – un να σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στα πρότυπα της Κίνας την δεκαετία του 70, εισάγοντας καπιταλιστικές μεθόδους παραγωγής.
7) Το Ιράν υιοθετεί μια πιο ήπια εξωτερική πολιτική. Οι προεδρικές εκλογές του Ιράν θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουνίου του 2013 και ορισμένοι από τους υποψηφίους εμφανίζονται πιο πραγματιστές όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
8) Διακόπτεται ο συσχετισμός μεταξύ νομισμάτων και μετοχών. Η αύξηση του συσχετισμού μεταξύ των G10 FX και των μετοχών που ξεκίνησε το 2008 και κρατάει ως σήμερα δεν έχει προηγούμενο στην εποχή της ελεύθερης διακύμανσης. Το επόμενος έτος ίσως έρθει η στιγμή που θα σημάνει το τέλος αυτού του συσχετισμού.
9) Ανεβαίνει επικίνδυνα το στρατιωτικό θερμόμετρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κίνας. Μια εξαιρετικά επιθετική Κίνα, η μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς την Ασία, ένα ωκεανός με τεράστια αποθέματα που περιτριγυρίζεται από ραγδαία αναπτυσσόμενα κράτη και τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή.
10) Η Ευρώπη λαμβάνει ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα. Θεωρητικά ολόκληρη η Ευρώπη θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες από ένα μικρό μόνο μέρος της Σαχάρας, που δεν θα είναι μεγαλύτερο από την Ουαλία. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Desertec, ενδέχεται να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη.
11) Η κλιματική αλλαγή πλήττει τις χρηματαγορές. Αν συνεχιστεί και του χρόνου η ξηρασία σε ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία, ο αντίκτυπος στην αγορά τροφίμων θα είναι τεράστιος. Επίσης φυσικές καταστροφές όπως οι τυφώνες και οι καταιγίδες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.
12) Σκάει η φούσκα της αγοράς ομολόγων των αναπτυσσόμενων κρατών. Τα τελευταία χρόνια οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στις αγορές χρέους των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις. Ωστόσο μια άνοδος των τιμών στα τρόφιμα και το πετρέλαιο που θα οδηγούσε σε πληθωριστικές πιέσεις, αναγκάζοντας την μείωση των επιτοκίων σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Τουρκία και την πυροδότηση μεγάλων εκροών.
13) Καταψηφίζεται η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Στη Μαλαισία πρέπει να διενεργηθούν εκλογές το πρώτο μισό του 2013. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε το 2008 την πλειοψηφία των 2/3 στην Βουλή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Η άνοδος ενός δημοφιλούς κινήματος στην κυβέρνηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου