Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σε τροχιά φέτος ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

Λένε πως όταν τα ελληνικά μυαλά αναλαμβάνουν δράση κάνουν θαύματα. Αυτή τη φορά μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων συναρμολογούν έναν δορυφόρο και με τη συνδρομή της ΝΑSA θα εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2013 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Σύμφωνα με το «Έθνος»  εμπνευστής του φιλόδοξου προγράμματος ένας Έλληνας αστροφυσικός, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο
Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, ο Περικλής Παπαδόπουλος και «κατασκευαστές» του δέκα Έλληνες ερευνητές σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Το όνομα του δορυφόρου  lambdasat πήρε το όνομά του από το γράμμα λάμδα που θυμίζει Ελλάδα και κατασκευάζεται μέσα από μια διαδικτυακή συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων.
«Είναι συγκινητικό το πώς δουλεύει αυτή η ομάδα, που την ονομάζω Greek Minds at Work (ελληνικά μυαλά σε δράση), πόσο γρήγορα τρέχει το πρότζεκτ και πόσο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση Ελλήνων και ομογενών για τη χρηματοδότηση», λέει από το Σαν Χοσέ ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξηγεί πως η κατασκευή του δορυφόρου θα κοστίσει μόλις 100.000 δολάρια, ενώ το κόστος της εκτόξευσης θα αναλάβει η NASA, καθώς θα τον προσδέσει σε διαστημόπλοια που θα αναχωρήσουν για το διάστημα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο – ανάλογα πότε θα είναι έτοιμος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για έναν μικρό δορυφόρο με ο σκοπός του είναι αποκλειστικός. Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις  και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την παροχή τεχνογνωσίας.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, αν όλα πάνε καλά και ο δορυφόρος εκτοξευτεί στην ώρα του, θα μπορεί να δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία των ελληνικών καραβιών, τα οποία απειλούνται από την πειρατεία, ιδιαίτερα στις αφρικανικές ακτές.
matrix24

2 σχόλια:

  1. Κάποιοι βέβαια θα αναρωτιέστε αγαπητοί συν- bloger προς τι όλα αυτά. Λοιπόν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι μόνο από το ύψος που συνήθως μπαίνουν σε τροχιά οι δορυφόροι θα μπορούν οι επιστήμονες σε λίγα χρόνια να παρακολουθούν το ύψος του Ελληνικού χρέους. Βέβαια όπως εξελίσσονται τα πράγματα μάλλον θα χρειαστεί να παρακολουθούν και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που σε λίγο θα ξεπεράσει το ύψος που εμφανίζεται το νέφος που δημιουργείται απ τα ξύλα που καίνε οι Έλληνες για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το επόμενο βήμα της ομάδας αυτής των επιστημόνων θα είναι η χρηματοδότηση κατασκευής βαθυσκάφους ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και το ΑΕΠ, τους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο η τρι-Κυβέρνηση μέχρι να βάλει φόρο και στα καυσόξυλα ώστε να εξισωθεί οι τιμή τους με του πετρελαίου και να μην «νοθεύεται» ο ανταγωνισμός βρήκε προσωρινή λύση στο πρόβλημα: Βροχή τα πρόστιμα. Και μην ακούτε φήμες για τα μυαλά στα κάγκελα. Τα μυαλά στην Άνγκελα. . . . . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι Σομαλοί ήταν φιλήσυχοι ψαράδες μέχρι την στιγμή που πήγαν οι αλιευτικοί στόλοι των δυτικών χωρών που ήδη είχαν υπεραλιεύσει τις θάλασσες τους. Τότε επειδή δεν μπορούσαν πλέον να ψαρεύουν και δεν είχαν άλλο τρόπο να ζήσουν τις οικογένειες τους, αλλά και επειδή γύριζε το μάτι τους να μην έχουν την δυνατότητα να ψαρεύουν στην θάλασσα τους, αποφάσισαν να γίνουν πειρατές! Η εξέλιξη του φαινομένου είναι γνωστή.
    Ο δορυφόρος που θα παρακολουθεί τα Ελληνικά καράβια, που ανήκουν στους εφοπλιστές φυσικά, πολύ φοβάμαι ότι θα ρίχνει όλο το βάρος του στις... Ελληνικές θάλασσες γιατί θα βλέπουμε όχι μόνο να μην έχουμε ψάρια, αλλά και τον ορυκτό πλούτο να τον χαίρονται οι ξένοι για να... ξεχρεώσουμε και τον λαό μας να πεινάει. Τότε ίσως κάποιοι Έλληνες γίνουν πειρατές όπως έγινε με τους Σομαλούς και τότε ίσως ο δορυφόρος να είναι απαραίτητος για να επιβληθεί η νομιμότητα σε βάρος των κακών πειρατών και στην θάλασσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή