Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Είκοσι υποψήφιοι Δήμαρχοι στην πόλη!

Τους μέτρησα, αρσενικούς και θηλυκούς και βγαίνουν τόσοι. Καμιά εικοσαριά συμπολίτες μας (και μη...) φιλοδοξούν να ηγηθούν συνδυασμού στις επόμενες δημοτικές εκλογές και να γίνουν οι επόμενοι δήμαρχοι Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας. Ποιοι είναι; Καταλαβαίνετε ότι
ονόματα δεν μπορώ να σας πω, πρώτον διότι μερικοί μου το είπαν με τη δέσμευση να μη το δημοσιεύσω. Δεύτερον διότι κατάλαβα ότι κάποιοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι, κυρίως από το πάθος τους να με διαβεβαιώσουν ότι "όχι, εγώ δεν θέλω βρε παιδί μου" και ξανά "μα εγώ δεν θέλω", λες και τους ρώτησα. Τρίτον, γιατί αν αρχίσω να λέω ονόματα, ο τάδε, ή ο δείνα, θα βγουν να το διαψεύσουν.
Ονόματα λοιπόν δεν μπορώ να πω.
Μπορώ όμως να τους φωτογραφίσω. Εντάξει δεν είναι αυτό για πρώτη φορά που αναφέρομαι στο θέμα; Πάρτε τις φωτογραφίες τους, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Πάμε λοιπόν:
Από τη Νεα Προοπτική (ναι, υπάρχει ακόμα...) μετράω τουλάχιστον τέσσσερις (αυτούς εντόπισα εγώ από συζητήσεις, τώρα αν είναι κι άλλοι αλλά δεν τους έχω βρει ακόμα... εδώ είμαστε!). Υπήρξαν στελέχη του Αποστολάκη οι χαλκηδονιώτες και με διακριτή ατομική πορεία στα δημοτικά μας πράγματα οι φιλαδελφειώτες (μπορεί να είναι ένας ο χαλκηδονιώτης ή ο φιλαδελφειώτης, μην μπερδεύεστε...). Επειδή θα με ρωτήσετε, θυμίζω ότι η Εφη Γαϊτανά κατοικεί στη Χαλκηδόνα κι εργάζεται (στο Δημαρχείο) στη Φιλαδέλφεια.
Από την Καλημέρα είναι σαφώς περισσότεροι, αλλά αυτοί θα κινηθούν μόνο εάν στις επόμενες εκλογές ο Χάρης Τομπούλογλου χάσει και πάλι τη μάχη. Τότε θα βγουν εκεί τα μαχαίρια που προς το παρόν είναι στα θηκάρια. Άρα από την αντιπολίτευση για τις επόμενες εκλογές, παρόντος του σημερινού αρχηγού της, δεν υπάρχουν δελφίνοι. Μιλάμε για τα στελέχη της Καλημέρας κι όχι όσους κινούνται στο περιβάλλον του συνδυασμού. Εκεί, στην περιφέρεια του συνδυασμού, υπάρχει τουλάχιστον ένας πρόθυμος να ηγηθεί ενός άλλου, ή του ιδίου συνδυασμού, αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες.
Πέντε, ως τώρα.
Στο Όραμα Πόλης η διαφαινόμενη (και ΟΧΙ οριστική..) απροθυμία του Σταύρου Κόντου,  απελευθερώνει δυνάμεις, που όμως ακόμα -σύμφωνα με τα όσα έχω συλλέξει ως πληροφορίες- δεν αποτυπώνονται σε πρόσωπα. Πάντως φιλοδοξίες υπάρχουν, όχι από τους εκλεγμένους στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά από τους πιο πίσω, που έπαιξαν έναν ρόλο στην τετραετία της δημαρχίας Κόντου και στη συνέχεια βρέθηκαν κοντά του, ή απομακρύνθηκαν. Δυο τουλάχιστον από τα στελέχη αυτά έχουν εκφράσει τις φιλοδοξίες τους, ο ένας μάλιστα έχει αρχίσει να μαζεύει κόσμο, εννοείται τους πιο κοντινούς του. Άρα, ως τώρα είμαστε στους επτά.
Πάμε στην ομαδούλα. Φυσικά εκεί ένα άτομο θα ξεχωρίσει, αυτό που θα έχει πριν τις εκλογές την εύνοια του Π. Γρετζελιά και που θα υποστεί τον απηνή του διωγμό, την πρώτη φορά που θα αρνηθεί να τον υπακούσει (αν και εφόσοςν εκλεγεί κλπ...). Καρμπόν, δηλαδή, οι σχέσεις του με τη σημερινή δήμαρχο. Εκεί υπάρχουν αρκετές φιλοδοξίες, τουλάχιστον τριών ατόμων, κατά σύμπτωση του ιδίου φύλου... Είναι αυτό που λέμε "μωραίνει Κύριος...." και τα λοιπά. Αισίως πιάσαμε τους δέκα υποψηφίους δημάρχους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα ψηφοδέλτιο στην πόλη, με την ελπίδα να πετύχει τα υψηλά ποσοστά που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, και -γιατί όχι;- ακόμα υψηλότερα. Ως τώρα οι συζητήσεις για επικεφαλής δεν έχουν ωριμάσει, ωστόσο έχουν ξεχωρίσει τρεις περιπτώσεις: Ενός παλιού αυτοδιοικητικού της πόλης, που κινείται στον χώρο αυτό και δυο συνδικαλιστών υπερτοπικής εμβέλειας. Κάθε μια από αυτές τις τρεις περπτώσεις, όμως έχει τα δικά της προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Εξ ου και ο σχετικός προβληματισμός βρίσκεται σε αρχικό επίπεδο. Σε αυτούς τους τρεις θα προσέθετα και το Θ. Μάλλιο, που υπό προϋποθέσεις δεν θα αρνιόταν μια νέα του υποψηφιότητα. Δεκατέσσερις αν δεν έχω χάσει το λογαριασμό.
Στο ΚΚΕ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ένας συνδυασμός, με επικεφαλής το Βεργή Βαλασά, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο στον προσεχή ενάμιση χρόνο. Δεκαπέντε.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι πέντε;
Είναι δυο (τουλάχιστον...) επιχειρηματίες του πεζόδρομου (και μάλιστα πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, γεωγραφικά μιλώντας) κι ένας τρίτος επιχειρηματίας της πόλης που η επιχείρησή του δεν βρίσκεται στον πεζόδρομο. Δεκαεπτά. Λέω 17 κι όχι 18, γιατί ένας από τους τρεις επιχειρηματίες είναι το ίδιο πρόσωπο με κάποιον που φωτογράφισα παραπάνω. Μην τα θέλετε όλα δικά σας, σκεφτείτε λίγο...
Δέκατος όγδοος είναι κάποιος που δεν είναι κάτοικος ή δημότης της πόλης, αλλά πιστεύει ότι η δημοφιλία του, επειδή περιαστασιακά ασχολήθηκε με την κεντρική πολιτική σκηνή και βρίσκεται επί χρόνια στα media, θα τον βοηθήσουν. Δέκατος ένατος είναι ένας άλλος που θέλει να εμπλακεί στα δημοτικά, με κύριο, αν όχι αποκλειστικό σκοπό, να προχωρήσει η υπόθεση της κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ στη θέση του παλιού "Νίκος Γκούμας" (διευκρινίζω ότι ΔΕΝ είναι τοπικός παράγων, ούτε δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πόλη). Και ο εικοστός είναι ο... ακριβώς αντίθετος. Κάποιος που έχει σχέσεις με την πόλη αλλά και με την ΑΕΚ και με μεγάλο πολιτικό κόμμα (αν υπάρχουν πια τέτοια...) και πιστεύει ότι αυτά τα τρία μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να του εξασφαλίσουν μια υποψηφιότητα. Και μετά... βλέπουμε.
Με τους περισσότερους έχω μιλήσει. Όχι επί του θέματος, αλλά γενικότερα. Όταν η συζήτηση έρχεται στο ζήτημα της υποψηφιότητας, άλλοι μου λένε ευθέως "δεν έχω χρήματα για τόσο ακριβό σπορ", κι άλλοι το λένε εμμέσως "αυτά θέλουν πολλά χρήματα και πολύ ελεύθερο χρόνο". Πιστευτά και τα δυο ως αιτίες. Η ως δικαιολογίες...
Είκοσι έχω εντοπίσει εγώ. Ασφαλώς δεν κατάφερα να τους βρω όλους. Υπάρχουν κι άλλοι, λέτε;

5 σχόλια:

  1. Διαμαντή, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη διάθεση κανενός για προσφορά, νομίζω ότι η αποτύπωση της τραγικότητας της πόλης, είναι αυτή ακριβώς: Ότι και η κουτσή Μαρία, όχι απλώς θέλει να γίνει Δήμαρχος, αλλά ότι πιστεύει ότι μπορεί.
    Κατά τη γνώμη μου, αυτό δείχνει δύο πράγματα, διαζευκτικά. Ή ότι ο θεσμός έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ή ότι οι περισσότεροι δεν έχουν συναίσθηση του ποιοί είναι και τι μπορούν να κάνουν.
    Είτε το ένα συμβαίνει, είτε το άλλο, εξίσου ανησυχητικά είναι τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάχνουμε κι εμείς οι δυο ένα συνδυασμό; Θα τον λέμε ΔΙΖΕΛ (από τα αρχικά των ονομάτων μας). Εγώ θα κάνω την επικοινωνία κι εσύ, ως γνήσια γαλλίδα, θα επιμεληθείς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Θα είμαστε ο 21ος συνδυασμός- άρα κερδίζουμε (τουλάχιστον έτσι γίνεται στο μπλακ τζακ). Άσε που θα έλθουμε πιο κοντά...

      Διαγραφή
    2. Εσένα εκεί το μυαλό σου! Σου είπα απλώς ότι μπορεί να έχεις ελπίδες. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Αν και η ιδέα για το συνδυασμό είναι καλή!

      Διαγραφή
  2. 3-4 θα ειναι. Εκει ισως μπουν μερικοι(;) απο τους σημερινους συμβουλους, οι αλλοι σπιτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή