Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Προς μείωση φόρου σε πετρέλαιο- φυσικό αέριο;



Γράφει η Μάχη Τράτσα
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και η διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ήταν τα δύο από τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για το θέμα της εκρηκτικής αύξησης των
ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας της καύσης ξύλων.
Χθες, Τετάρτη, στη Λυκόβρυση σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές ρύπων με 128 mg/m3 με όριο τα 50.
  Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κυρία  Μάρω Ευαγγελίδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ (Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας) του ΥΠΕΚΑ κ. Νίκος Μανάλης, ο  Γενικός Επιθεωρητής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ.  Παναγιώτης Μέρκος, υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων καθώς επίσης του υπουργείου Εμπορίου και της ΕΜΥ. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αναπληρωτής καθηγητής  του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRANSPHORM για την ατμοσφαιρική ρύπανση μελετά τα επίπεδα των ρύπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=490660).

 Η υφυπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων, δήλωση η οποία βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.
 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος η πρόταση που …έπεσε στο τραπέζι αφορούσε την άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. Παράλληλα, προτάθηκε ως ισοδύναμο μέτρο η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης  ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησής του όχι μόνο για χρήση πετρέλαιο αλλά και φυσικού αερίου.
Επίσης, προτάθηκε η προώθηση της διασύνδεσης περισσότερων νοικοκυριών με το φυσικό αέριο δίνοντας ως κίνητρο φοροαπαλλαγές.
 Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αφορούσε και τις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους. Ωστόσο, οι στόχοι του προγράμματος δεν έχουν επιτευχθεί καθώς έως σήμερα συμμετείχαν μόνο 20.000 νοικοκυριά. Έτσι, πλέον οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος συζητούν την ένταξη πολιτών στο πρόγραμμα με ευνοϊκότερους όρους.  
 Έλεγχος στα πέλετ
 Έκπληξη προκάλεσε σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη και η αναφορά του προϊσταμένου των Ράμπο του Περιβάλλοντος κ. Μέρκου σε υπόθεση πώλησης  πέλετ από  ανακυκλωμένα υλικά στη Λάρισα.  Μετά από αυτό αποφασίστηκε ότι πρέπει να βελτιστοποιηθεί η τυποποίηση και να γίνεται συστηματικός έλεγχος της ποιότητας των πέλετ που διατίθενται στην αγορά.
 Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει έκκληση προς τους πολίτες, εάν έχουν τη δυνατότητα, να χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και να μην καταφεύγουν στη χρήση βιομάζας.
 Ακόμη, τα συναρμόδια υπουργείο πρόκειται να προχωρήσουν στην έκδοση οδηγιών σχετικά με τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Για παράδειγμα θα δοθούν πληροφορίες για τις διάφορες ποιότητες των ξύλων (π.χ. η ελιά είναι καλύτερη από το πεύκο), για τα ποσοστά υγρασίας της ξυλείας και τις επιπτώσεις από την καύση ακατάλληλων ξύλων (π.χ. παλιά έπιπλα βαμμένα με βερνίκια, μελαμίνες, νοβοπάν κλπ.) η οποία μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ατμοσφαιρικών ρύπων τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό των σπιτιών.
Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους οξέων επεισοδίων χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Μια από τις προτάσεις αφορούσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους ως έσχατη λύση.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου