Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η "Δύναμη Πολιτών" για τις εξελίξεις στο δήμο



Από το Γραφείο τύπου της "Δύναμης Πολιτών" λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου: 
Στο Δήμο μας επικρατεί χάος. Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της γενικότερης κρίσης, των καταστροφικών αποτελεσμάτων των Μνημονίων και της αποσάθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει
επιφέρει ο Καλλικράτης.
Συμμετέχει σ΄αυτό και η αναποτελεσματικότητα της τοπικής εξουσίας, ιδίως μετά τη διάσπαση της ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, η παράταξη δηλαδή που επικράτησε στις δημοτικές εκλογές του 2010.
Έχει σημασία μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα για να κατανοήσουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε στην πόλη μας.
Ο θανατος του Γιώργου Αποστολάκη ανάμεσα στις δύο Κυριακές ήταν ένα τραγικό γεγονός που η ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ το αντιμετώπισε τοποθετώντας επικεφαλής, μετά από ομόφωνη απόφαση, τη σύζυγο του εκλιπόντος κ.Ευτυχία Γαϊτανα-Αποστολάκη. Θεωρήθηκε τότε σαν έξυπνη κίνηση η οποία υλοποίησε τον ποθητό στόχο, δηλαδή την ανάδειξη της παράταξης στη διοίκηση του Δήμου. Αποδείχθηκε όμως στην πορεία, ότι αυτή η διεκπεραίωση η οποία έγινε χωρίς αρχές, με ένα μόνο σκοπό την κατάληψητης εξουσίας στο Δήμο, οδήγησε την παράταξη σε διάσπαση.
Από τους 20 δημ.συμβούλους της ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ οι 10 ανεξαρτοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν από την παράταξη. Έτσι σήμερα το Δήμο διοικεί μια ομάδα 10 δημ.συμβούλων οι οποίοι αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, όταν το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελείται από 33 δημ.συμβούλους.
Ο νόμος που καθορίζει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν προβλέπει τρόπο εντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης, της απώλειας δηλαδή της πλειοψηφίας, όπως γίνεται με την κεντρική κυβέρνση η οποία είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί. Έτσι η Δήμαρχος και οι 10 δημ.σύμβουλοι που την στηρίζουν επιμένουν να διοικούν το Δήμο εκμεταλλευόμενοι το κενό του νόμου.
Η πράξη αυτή μπορεί να φαίνεται «νόμιμη», δεν είναι όμως πολιτικά «ηθική».
Η παραμονή τους στη διοίκηση όντας μειοψηφία, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο Δήμο και αυτό το διαπιστώνουν καθημερινά όταν ακόμα και να στελεχώσουν τις υποχρεωτικές θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός του Δήμου δεν μπορούν.
Μέσα σ΄αυτόν τον τοπικό ορυμαγδό φέρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό με καθυστέρηση δύο μηνών, χωρίς καμία προσυνενόηση, γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτουν την πλειοψηφία.
Το αλαζωνικό σχέδιο φάνηκε καθαρά. Ο προϋπολογισμός δεν θα ψηφιζόταν, το γνώριζαν. Οι προθεσμίες είχαν ήδη εξαντληθεί και οι ευθύνες μη λειτουργίας του Δήμου θα έπεφτασν στους άλλους και όχι στη μειοψηφική ομάδα που καταχράτε το κενό του νόμου και διοικεί το Δήμο.
Έτσι και έγινε. Η πόλη κατακλίζεται από σκουπίδια και η Δήμαρχος, χαιρέκακα, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της τις επιρρίπτει στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της.
Αγνοεί προφανώς ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου αποτελεί το σχέδιο δράσης της δημοτικής αρχής. Είναι το εργαλείο στο οποίο αποτυπώνεται η ιδεολογία της παράταξης με βάση την οποία υπερψηφίστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Καταγράφονται σ΄αυτόν κατά τον ποιο σαφή τρόπο οι πρωτεραιότητες και οι υποσχέσεις που έχουν κατατεθεί προεκλογικά με το πρόγραμμα της παράταξης.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν αποδέχεται την άποψη κάποιων συνδημοτών ότι τέτοιες θέσεις αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας είναι πολυτέλεια. Και προτείνουν μάλιστα κάποιοι να «περπατήσει» ο Δήμος «όπως-όπως» ώστε να βγει το χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Κάτι τέτοιο πρόκειται για μια λύση μη πολιτική με το επιχείρημα ότι έχουμε φτάσει στο τελευταίο σκαλί ευτελισμού.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν υποστηρίζει μια τέτοια λύση και δεν συμμετέχει σε συζήτηση και μάλιστα με όρους μη πολιτικούς.
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρότατο κενό εξουσίας. Πρόκειται για μια διοίκηση ανεπαρκή και αναντίστοιχη των πολιτικών συνθηκών που ζούμε. Η αναζήτηση των υπαιτίων επιβάλλεται. Δεν θέλουμε να δώσουμε σε κανέναν συγχωροχάρτι.
Συμφωνούμε με την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Δήμο. Δεν είναι εκείνοι που έχουν την παραμικρή ευθύνη για ότι συμβαίνει στο Δήμο, είναι όμως εκείνοι που μαζί με τους άλλους μισθωτούς, το μνημόνιο 3 τους κατακρεουργεί και τους απειλεί με απολύσεις.
Η παράταξή μας συνεχίζει σταθερά να πιστεύει αυτό που από την ίδρυσή της έχει διακηρύξει ότι μια Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει συγκεκριμένες και καθαρές θέσεις και με στήριγμα τη λαϊκή συμμετοχή να διεκδικεί και να δίνει λύσεις για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο. Στην προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας που με τη στάση της επιχειρεί να υποτάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να απομονώσει τους δημότες από τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που ενώ εκχωρεί αρμοδιότητες, περικόπτει την επιχορήγηση (μέχρι τώρα 60%!) που οδηγεί τους Δήμους σε επιβολή πρόσθετης φορολογίας εξωθώντας τους να μειώσουν ή να εκχωρήσουν σε ιδιώτες τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους, σ΄αυτή την νεοφιλελεύθερη και καταστροφική πολιτική της γκιλοτίνας, της αύξησης των φόρων, της διόγκωσης της ανεργίας, της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Σ΄αυτό λοιπόν τον αρμαγεδώνα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιστέκεται, να διεκδικεί και να βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών επιλογών.
Έτσι λοιπόν, ο προϋπολογισμός εκτός από διεκδικητικός και αναπτυξιακός πρέπει να είναι κοιονωνικά δίκαιος, να στηρίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, να αναπτύσσει το δίκτυο αλληλεγγύης στο Δήμο και βεβαίως τον πρώτο λόγο στην σύνταξή του πρέπει να έχουν οι δημότες, γιατί πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι συμμετοχικός.
Υπάρχει στην πόλη μας έναςσυνδυασμός «υποκειμενικών καταστροφικών αδυναμιών», της μειοψηφικής δημοτικής αρχής και των «αντικειμενικών ισοπεδωτικών επιταγών» του αίσχιστου Καλλικράτη και του ανθρωποκτόνου μνημονίου.
Αυτό το μίγμα είναι πολύ εκρηκτικό. Η όποια λύση στον προϋπολογισμό του 2013 θα είναι πρόσκαιρη και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Κάτι δραστικό πρέπει να συμβεί στο Δήμο μας.
Η πρόταση της ΔΗΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι μία. Ο λαός της πόλης μας πρέπει να σταματήσει να είναι θεατής και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση.
Στον καιρό των μνημονίων και του Καλλικράτη η απάντηση βρίσκεται μονο στη δύναμη των πολιτών.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

Υ.Γ. Το βράδυ της 13ης Μαρτίου 2013 ψηφίστηκε ένας «καινούργιος» προϋπολογισμός σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συγκρότηση μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας «για να λειτουργήσει ο Δήμος», έχει όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τριμερή συμφωνία για να σωθεί ο Δήμος. Όπως για να σωθεί η Ελλάδα. και οδηγούμαστε στην σκληρή καταστροφή. Ήταν επόμενο! Σ΄αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκε από τις παρατάξεις «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» και «ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΗΣ» όπως και από την Δημοτική Αρχή, ίχνος κριτικής για την τρικοματική κυβέρνηση, τα ,μνημόνια και τον Καλλικράτη, τέκνο του οποίου είναι ο προϋπολογισμός που συμφώνησαν μετά από τόση ταλαιπωρία και πηγαινέλα. Τι ουσιαστικά διαφορετικό έχει τούτος ο προϋπολογισμός από τον πρώτο; Είναι κι αυτός της πλάκας!  Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Να «τσουλίσουμε» ένα χρόνο ακόμα! Τελικά δηλαδή, «ω δυνεν όρος και έτεκεν μυν»!

2 σχόλια:

  1. Πλήρως εναρμονισμένος ο Μάλλιος όπως πάντα με τον Γρετζελιά. Όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαλιοκουβαρα με το κιλο Γ διαλογης16 Μαρτίου 2013 στις 3:25 μ.μ.

    ειναι εξαρτημενος απο αυτον,μια ζωη το δεκανικι του ειναι,φτανει να πολεμησει τους αλλους.διαβαζει τις μπροσουρες υπο το αγρυπνο βλεμα του ανθοκομειου μπας και του ξεφυγει κατι που δεν θα το εχει τσεκαρει το τσιπροσυσημα.ετσι και του παρεις το χαρτι απο μπροστα του αλλα τα ρηματα.ευτυχως παντως που υπαρχουν και αυτοι οι γραφικοι αριστεροι του κ.....[καλοκαιριου] και πεφτει γελιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή