Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Οδηγός επιβίωσης δανειοληπτών

Τουλάχιστον οκτώ στους δέκα πολίτες που έχουν λάβει δάνειο αντιμετωπίζουν πρόβλημα ομαλής αποπληρωμής των δόσεων όπως προκύπτει από μελέτη της Public Issue. Ακριβώς για αυτό απευθυνθήκαμε στην Ένωση Εργαζομένων καταναλωτών για να σας δώσουμε χρηστικές συμβουλές. Έναν
οδηγό επιβίωσης δανειοληπών!
Γιατί κάποιος να προσφύγει σε μία ένωση καταναλωτών;
Καθώς τα χρέη πολλές φορές οδηγούν σε περιθωριοποίηση και κατάθλιψη καλό είναι να ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών και ειδικότερα από έναν φορέα συλλογικότητας, με σκοπό να προστατέψει την πρώτη κατοικία του, το σπίτι του αλλά και την περιουσία του από τις τράπεζες. Οι ενώσεις καταναλωτών έχουν την δυνατότητα μέσω οικονομολόγων και νομικών να μελετήσουν εξατομικευμένα το πρόβλημα για κάθε υπερχρεωμένο πολίτη και να προτείνουν λύσεις.
Τι επιλογές έχει κάποιος ώστε να προστατεύσει το σπίτι  του;
Μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα να μπει σε ρύθμιση αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι το κόστος αλλά και να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Πρέπει να προσέξετε και να υπολογίστε το τελικό συνολικό κόστος της λύσης που σας προτείνει η τράπεζα με το νέο επιτόκιο.
Οι μικροεπαγγελματίες τι επιλογές έχουν;
Όσοι έχουν εμπορική ιδιότητα δεν εντάσσονται. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον άρθρο 99.
Πως μπορείτε να προστατέψετε το σπίτι σας από την τράπεζα;
Αν το σπίτι σας έχει εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ και είστε έγγαμος το σπίτι δεν κινδυνεύει με κατάσχεση έως το τέλος του 2013. Επιπλέον για κάθε παιδί έχει μπόνους 25.000 ευρώ με συνολικό όριο τις 400.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ξεκινήσει αίτημα κατάσχεσης είναι απαραίτητη η νομική υποστήριξη. Επιπρόσθετα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τράπεζα μπορεί να κάνει μια σειρά νομικών ενεργειών, όπως εξώδικη δήλωση, διαταγή πληρωμής, κατάσχεση, πλειστηριασμό.
Μπορεί η τράπεζα να βγάλει σε πλειστηριασμό τα αντικείμενα του σπιτιού;
Για τα κινητά που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση σας η τράπεζα δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε πληστηριασμό. Έχει όμως τη δυνατότητα να το κάνει για περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εισπρακτικές εταιρείες;
Καταρχήν ο νόμος 3758/2009 αναφέρει να μην ασκούν καμία ψυχολογική πίεση, απειλές  και υβριστική συμπεριφορά.
Έχουν το δικαίωμα οι τράπεζες να παρατήσουν από το μισθό ή τη σύνταξη;
Το άρθρο 3 του νόμου 3713 προβλέπει το ακατάσχτετο μισθών και συντάξεων.
Έχω δικαίωμα να επιστρέψω το σπίτι στην τράπεζα παρότι το έχω πληρώσει για μεγάλο διάστημα  και να σβηστεί το δάνειο;
Με τους ισχύοντες νόμους δεν γίνεται. Είναι μια γκρίζα περιοχή του νόμου. Σε άλλα πτωχευτικά δίκαια αυτό ισχύει. Μια τέτοια διάταξη θα έλυνε πολλά προβλήματα.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου