Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ισχυρό κτύπημα στο λαϊκισμό

Σας έχω νέα: Θυμάστε όλους τους τιποτόφρονες που ούρλιαζαν για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών, κτυπώντας ανελέητα τα τέλια του λαϊκισμού; Δηλαδή ποντάροντας στη δυσκολία που
περνάμε ΟΛΟΙ μας αυτό τον καιρό; Να προσθέσω για το ακριβές του πράγματος, ότι αυτό το αίτημα των τιποτοφρόνων, είναι ΕΚΤΟΣ του προγράμματος της Νέας Προοπτικής, που μίλησε πράγματι για μείωση των δημοτικών τελών, αλλά το έκανε πράξη ήδη από την πρώτη χρονιά της παρούσας διοίκησης.
Λοιπόν: Τα νέα είναι ότι η Περιφέρεια -όπως μου λέει ο εκεί σμπίρος μου- ΔΕΝ εγκρίνει τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό, και βασικό σημείο της απόρριψης είναι η πρόβλεψη ότι θα εισπραχτούν όσα χρήματα αντιστοιχούν στα μέτρα που θεωρητικά έχει να εισπράξει ο Δήμος. Αντίθετα, η Περιφέρεια, συνυπολογίζοντας κλειστά μαγαζιά, αδυναμία του πολίτη κλπ, υποστηρίζει ότι ο δημοτικός μας Προϋπολογισμός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να προβλέψει είσπραξη δημοτικών τελών μεγαλύτερη από την περυσινή (και πολύ λογικό μου φαίνεται, στους καιρούς που ζούμε...).
Ο σμπίρος μου επιμένει ότι η διαφορά σε ευρώ μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα εκατομμύριο, που φυσικά δεν μαζεύεται με τίποτα, όποια αναδιάταξη πόρων και προβλέψεων κι αν κάνει κανένας στον προϋπολογισμό.
Άρα;
Άρα, λαϊκισμός τέρμα: Τώρα ΟΛΟΙ -μα ΟΛΟΙ- θα κληθούν να απαντήσουν στο εξής δίλημμα ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Ή θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, ώστε να καλύψουν τη διαφορά (τάξεως) ενός εκατομμυρίου ευρώ, ή θα περιορίσουν κατά ίσο ποσό τις ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ (όχι άλλες!) υπηρεσίες του Δήμου.
Εδώ σας θέλω, ώ θεράποντες του λαϊκισμού. Για να σας δω τώρα, πόσα απίδια νομίζετε ότι πιάνει ο σάκος;
Από που θα βρεθούν τα χρήματα; Περιμένω ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ θέσεις από τις παρατάξεις... Για να δω...
Ό,τι νεότερο έχω, θα σας ενημερώσω, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!

14 σχόλια:

  1. Κάποιοι προαλείφονται για νέες αυξήσεις στα τέλη27 Μαρτίου 2013 στις 9:35 μ.μ.

    Εμένα ο σμπίρος μου είπε ότι το 2012 τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη ήταν κάπου 4.440.000 ευρώ και τα έξοδα 4.000.000, τουτέστιν κακώς εισπράχθηκαν από τους δημότες μας 440.000 παραπάνω πέρυσι. (Και τότε βέβαια υπήρχαν κάποιοι φαιδροί που αποκαλούσαν λαϊκιστές όσους καλώς εισηγούνταν μειώσεις στους συντελεστές).
    Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο και η Περιφέρεια, τηρώντας το γράμμα του Νόμου, επισημαίνει ότι επιβάλλονται διορθώσεις στον προϋπολογισμό του 2013, ώστε τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη να καλύπτουν τα έξοδα των αντίστοιχα προσφερόμενων υπηρεσιών (καθαριότητα-φωτισμός).
    Το 1 εκατομμύριο ευρώ που λέτε αφορά άλλους κωδικούς που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα δημοτικά τέλη, που είναι ανταποδοτικά. Αφού λοιπόν πέρσι σημειώθηκε πλεόνασμα, φυσικό θα είναι οι υπεύθυνοι δημοτικοί σύμβουλοι να εισηγηθούν για φέτος ΜΕΙΩΣΕΙΣ κατά 10% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στους συντελεστές των τελών για το 2013, ώστε τα έσοδα να ισοσκελίσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα έξοδα.
    Αν θέλουν κάποιοι να κλείσει η τρύπα του ενός εκατομμυρίου, που λέτε σεις ότι υφίσταται, θα πρέπει η Διοίκηση, με την ενδεχόμενη συνδρομή των ΦΩΣΤΗΡΩΝ ΚΟΝΤΟΥ και ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ (τι έγινε παιδιά; τα σκατώσατε πάλι;), να κάνει περικοπή άλλων, μη απαραίτητων, δαπανών.
    Αν πάλι η Δήμαρχος θέλει να χρησιμοποιεί τα πλεονάσματα από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη για ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ (τα έκαναν και άλλοι παλιότερα), ας ξέρει ότι αυτό είναι παράνομο και ότι δύναται να ελεγχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενας απο τους τιποτοφρονες28 Μαρτίου 2013 στις 4:56 μ.μ.

    Απ οτι φαινεται, δεν καταλαβαν καλα ανωνυμε 9:35 αυτα που εγραψες. Αλλιως θα απαντουσαν.Απο αυτο το συνοθυλευμα ανικανων και υποκριτων δεν εχουμε τιποτα ναπεριμενουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βιολιστής στη στέγη28 Μαρτίου 2013 στις 5:19 μ.μ.

      Ήμουν βέβαιος- ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΣ- ότι θα επέστρεφες να απαντήσεις- γι αυτό δεν έγραψα απάντηση. Κι εσύ, απαντάς στον εαυτό σου, είμαι επίσης βέβαιος ότι ξέρεις πώς λέγεται η ενασχόλησή σου με τον εαυτό σου...
      Να πάμε στην ουσία: Ούτε νέες αυξήσεις στα τέλη θα έχουμε, ούτε η Περιφέρεια θα απορρίψει αυτό που θα ψηφίσουν σήμερα όλοι (εκτός φυσικά από τους τιποτόφρονες, εσένα δηλαδή και τους άλλους κολαούζους). Το γαρ πολύ της θλίψεως, γεννά παραφροσύνη. Να το κοιτάξεις, μην το αφήσεις...
      Κάπου στην καρδιά του καλοκαιριού που γιορτάζεις, θα σου κάνω δώρο ένα λεξικό, με την αφιέρωση στο λήμμα "ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ".

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε/η των 4:56

      Επειδή εσύ είπες ότι είσαι ένας από τους τιποτόφρονες, πες μου, αν έχεις την καλοσύνη, ποιός είναι ο επικεφαλής των τιποτοφρόνων στο Δημοτικό Συμβούλιο; Φαντάζομαι ότι δεν θα το έχετε για μυστικό.

      Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  3. Επειδή εγώ αποκάλεσα λαϊκιστές όσους ζητούσαν μείωση δημοτικών τελών το 2012 -ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ- ρωτώ τον πρώτο σχολιαστή, όποιος κι αν είναι (σιγά που δεν ξέρουμε ποιος ειναι...) κάτι πολύ συγκεκριμένο: Ποιος είναι ο νόμος που επιβάλλει τα έσοδα από το δημοτικό φόρο υποχρεωτικά να αποπληρώνουν δαπάνες καθαριότητας; Πες μας εσύ, που είναι και του αντικειμένου σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διευκρινίζω πως δεν έχω καμιά σχέση με όσους έγραψαν πιο πάνω.

    Αποφάσισα να αναφερθώ γιατί πιστεύω πως χρειάζεται πιο προσεχτική μελέτη, για να μην πω μελέτη για το κόστος των υπηρεσιών που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
    Χωρίς να είμαι απόλυτος στην έκφραση γνώμης γιατί απλούστατα δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία, έχω την εντύπωση πως υπάρχουν πραγματικοί λόγοι που δικαιολογούν τον περιορισμό των εξόδων, άρα και την μείωση των συντελεστών.

    Το γεγονός ότι καμιά έκφραση της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να αρθρώσει επιχειρηματολογία ουσίας, και περιορίζουν την ρητορική τους στην τυπολατρία της νομοθεσίας, καθόλου δεν αναιρεί το ενδεχόμενο για μένα, οι λάθος άνθρωποι, να διατυπώνουν (από άγνοια) σωστές προτάσεις, ορφανές ουσίας... Ούτε αποκλείω το ενδεχόμενο για διαφορετικούς λόγους όλοι να... βολεύονται με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα.

    Και εξηγούμαι:

    Οι πάσης φύσεως αποδοχές, ενδεχόμενα και το προσωπικό (δεν γνωρίζω), μειώθηκαν σημαντικά.

    Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των οχημάτων, θεωρητικά σίγουρα, μειώθηκε εξαιτίας του καινουργούς μηχανολογικού εξοπλισμού που αθρόα αγοράστηκε από τον κ. Κόντο. Σημειώνω τα μικρότερα ευέλικτα και λιγότερο ενεργοβόρα οχήματα, τον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο άλσος που μπορεί κάθε δυο ή τρεις μέρες να γεμίζει την νταλίκα που πηγαίνει στην χωματερή κλπ. Η αλήθεια είναι πως ο εξοπλισμός που αγοράστηκε δεν ήταν προϊόν μελέτης, αλλά μια συνήθης έκφραση ξερολισμού αιρετών εμπειρομαθών...

    Ο όγκος των σκουπιδιών επίσης διαπιστωμένα μειώθηκε λόγω:

    α) οικονομικής κρίσης
    β) κλεισίματος επιχειρήσεων
    γ) αποχώρησης αρκετών αλλοδαπών που κατοικούσαν στην πόλη
    δ) περιορισμού δημοτικών ή και ιδιωτικών δραστηριοτήτων που χρειάζονται καθαριότητα ή ηλεκτρικό ρεύμα
    ε) πάνω κάτω ένα μήνα τον χρόνο τα αυτοκίνητα δεν βγήκαν έξω να μαζέψουν σκουπίδια εξαιτίας διαφόρων κινητοποιήσεων εργαζομένων ή δημοτικών αρχών ή απουσίας προϋπολογισμού.
    στ) η καθαριότητα είναι εμφανώς πλημμελής σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη χρονική περίοδο καθώς επιτελείται από σαφώς λιγότερο προσωπικό και μηχανήματα

    Ταυτόχρονα δεν βρίσκω τίποτε να προστέθηκε στην λειτουργία της πόλης τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα από τότε που ο κ. Κόντος έκανε τις απίστευτες αυξήσεις με το απίθανο αιτιολογικό ότι είμαστε από τους φτηνότερους δήμους στα ανταποδοτικά και η αύξηση αντιστοιχεί σε έναν καφέ την μέρα!!!

    Θα ήθελα λοιπόν με βάση τα παραπάνω να ακούσω έναν αντίλογο ουσίας που να εξηγεί είτε το λάθος του σκεπτικού μου, είτε αν ισχύουν όσα αναφέρω, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των ανταποδοτικών!

    ΄Ισως κ. Σεϊτανίδη το θέμα αυτό, να αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική έρευνα που το αποτέλεσμα της δεν θα επέτρεπε λαϊκισμούς στον βαθμό που υπάρχουν, αλλά και σπάταλη διαχείριση επίσης στον βαθμό που υπάρχει.

    Διευκρινίζω πως λαϊκισμό θεωρώ κι εγώ την αυθαίρετη διατύπωση για μειωμένα δημοτικά τέλη, όταν δεν έχουν γίνει όσα χρειάζονται για να τεκμηριωθεί η πρόταση, αλλά και απόλυτα αδιαφανή όλη την διαχείριση που αφορά τα ανταποδοτικά όλα τα χρόνια που έχουν προηγηθεί και ως σήμερα. Δυστυχώς οι αιρετοί μας χωρίς εξαίρεση ανεξαρτήτως πόσο κορδώνονται, μεγαλοπιάνονται, αυτοπροβάλλονται και όλα τα άλλα που τους κάνουν σπουδαιοφανείς, κινούνται στο επίπεδο του παλιού και μάλιστα κακού μπακάλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, σωστά όσα λες, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει το απτό και πολύ συγκεκριμένο στοιχείο ότι πέρυσι υπήρξε πλεόνασμα τετρακοσίων τόσων χιλιάδων ευρώ στα ανταποδοτίκά;
      Καλό να γίνει μελέτη, αλλά οι μελέτες τυγχάνει και να κοστίζουν λιγάκι και να αργεί η ολοκλήρωσή τους...
      Θεωρούν κάποιοι ότι μπορούμε επ'αόριστον να συνεχίζουμε στον (παράνομο) ρυθμό των προηγούμενων, διαθέτοντας τα όποια πλεονάσματα από την υπερφορολόγηση των δημοτών όπου λάχει; Δηλαδή ήταν καλό που ο Γρέτζος είχε πλεόνασμα 860000 (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τομπούλογλου); ήταν καλό που ο Κόντος είχε πλεόνασμα 1 εκατομμύριο (σύμφωνα με τα λεγόμενα της Μαυράκη);
      Όσο για τον διαχειριστή του μπλογκ, έχει δίκιο ότι ο δημοτικός φόρος δεν απαιτεί ανταπόδοση, μόνο που παρακάμπτει το γεγονός ότι το ύψος του ανέρχεται μόλις στο 1/7 ή και λιγότερο των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ, δεν παρακάμπτω τίποτα. Είναι φανερό πόσος είναι ο δημοτικός φόρος σε όποιον ρίξει μια προσεκτική ματιά στα χαρτιά. Αν συμφωνούμε ότι δεν απαιτεί ανταπόδοση, τότε δεν υπάρχει θέμα.

      Άσχετο, αλλά σχετικό: Εκκρεμεί η ερώτηση της Ζιζέλ στον "ένας από τους τιποτόφρονες". Παιδιά, ποιος είναι ο αρχηγός σας; Δεν πιστεύω ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ να ντρέπεστε να το πείτε;

      Διαγραφή
    3. Θα σας απαντήσω, αν απαντήσετε σωστά στην ερώτηση "Δεδομένου ότι έπρεπε να κοπεί 1 εκατομμύριο ευρώ για να περάσει ο προϋπ/σμός, συμφωνείτε που τα 250 χιλιάρικα κόπηκαν από δαπάνες ηλεκτροφωτισμού;"
      Καλησπέρα σας.

      Διαγραφή
    4. 3.49΄ προσωπικά δεν γνωρίζω τα στοιχεία περί πλεονάσματος που παραθέτεις και φυσικά δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω. Να τοποθετηθώ όμως σε ζητήματα που θέτεις.

      Ο λόγος που δεν έχει γίνει μελέτη ως σήμερα δεν έχει να κάνει ούτε με το κόστος το οποίο μπορεί να είναι μηδενικό, αφού οι υπερπλήρεις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου απουσία έργων, δεν έχουν με τι να σκοτώσουν την ώρα τους, ούτε με τον χρόνο. Αλίμονο αν δεκαετίες τώρα δεν έχει βρεθεί ο χρόνος για ουσιαστική μελέτη, όταν έχουν γίνει μελέτες και μελέτες πολλές πανάκριβες που ήταν γνωστό πως δεν θα εφαρμόζονταν ποτέ! Παράδειγμα έχουν γίνει 3 ίσως και 4 κυκλοφοριακές μελέτες. Πιο πρόσφατα ο κ. Κόντος χρέωσε τον δήμο μελέτη για φορέα του Άλσους που ο ίδιος είχε όλο τον χρόνο να την εφαρμόσει, και δεν το έκανε ποτέ. Αντίθετα αξιοποίησε την μελέτη για να… τοποθετήσει μέχρι τις εκλογές αρκετούς προέδρους και μέλη δ.σ. του… φορέα!

      Σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα δημοτικών φόρων ή τελών. Είναι διαφορετικό πράγμα το ένα και διαφορετικό το άλλο. Αν μιλάμε για ανταποδοτικά τέλη, τότε απαγορεύεται αυστηρώς και διά ροπάλου από τον νόμο, η αξιοποίηση τους για δαπάνες πλην αυτών για τις οποίες εισπράχθηκαν. Για την ακρίβεια συνιστά ποινικό αδίκημα! Απαγορεύεται επίσης να υπάρχει πλεόνασμα ή έλλειμμα στα εισπραχθέντα έναντι των εξόδων. Σε περίπτωση απόκλισης από αυτό τον κανόνα δε, είναι υποχρεωτικό το επόμενο έτος να ισοσκελιστούν λαμβάνοντας υπόψη την απόκλιση.

      Αν λοιπόν ο κ. Κόντος, ή η κ. Γαϊτανά, ή ο οιοσδήποτε άλλος δήμαρχος έχουν αποκλίνει του νόμου, είναι υπόλογοι για αυτό. Η δική μου δυσκολία να κρίνω ποιος έκανε τι, βρίσκεται στην απόλυτη και καθολική αναξιοπιστία του τοπικού πολιτικού προσωπικού. Δεν βρίσκω έστω έναν, με τον οποίο δεν έχω πρόβλημα να διαφωνώ, αλλά να μπορώ να εμπιστευθώ την ακρίβεια και την σοβαρότητα όσων λέει.
      Για τους παραπάνω λόγους έχω κι εγώ την πεποίθηση ότι αυξήθηκαν παράλογα τα ανταποδοτικά επί Κόντου, και χρησιμοποιήθηκε μέρος τους για κάλυψη άλλων… αναγκών. Εξάλλου τρόποι υπάρχουν πολλοί, εντάσσεις προσωπικό άλλων υπηρεσιών στην καθαριότητα, χρεώνεις δαπάνες υπηρεσιών ή προμηθειών κατά τον ίδιο τρόπο στις υπηρεσίες καθαριότητας και πάει λέγοντας. Και στο τέλος κανείς δεν θα πάει πέρα από το πολιτικό κουτσομπολιό ή την απλή κροτώδη καταγγελία για πολλούς και διάφορους λόγους, με πρώτο ότι περιμένει να έρθει η σειρά του για να κάνει τα ίδια με την ανοχή των προηγουμένων…

      Διαγραφή
  5. Η Ζιζέλ απαντά ναι, ο αδελφός της απαντά όχι κι εγώ απαντώ ίσως. Κάποιος από τους τρεις έδωσε τη σωστή απάντηση. Λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Και οι τρεις τη δώσατε σωστή! Ως γνήσια τέκνα της σύγχρονης Ελλάδας-μπανανίας.
      Οφείλω λοιπόν να απαντήσω: Οι κυριολεκτικά τιποτόφρονες είναι αφενός αυτός που παραμονές των δημοτικών του '10 οι καταστηματάρχες της Φιλαδέλφειας έσκιζαν με οργή τα εκλογικά του φυλλάδια και αφετέρου εκείνος που έλαβε, λέει, τις προφορικές διαβεβαιώσεις και προχώρησε στην ψήφιση αυτού του εκτρώματος εχθές (για να μη διαλυθεί ο δήμος φυσικά), τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά (αφού ισχυρίστηκε ότι μέχρι και οι υπηρεσίες τον παραπλάνησαν) ότι και μια κλανιά έχει αντίκτυπο μεγαλύτερο από τις διαβεβαιώσεις που ζητά.
      Καλή σας νύχτα.

      Διαγραφή
  6. Μπράβο! Και οι τρεις κερδίσατε! Ως γνήσια τέκνα της σύγχρονης Ελλάδας-μπανανίας.
    Οφείλω λοιπόν μια απάντηση: Κυριολεκτικά τιποτόφρονες είναι αφενός αυτός του οποίου τα εκλογικά φυλλάδια, οργισμένοι, οι Φιλαδελφειώτες καταστηματάρχες έσκιζαν πριν τις δημοτικές εκλογές του '10, και αφετέρου εκείνος που έλαβε, λέει, τις προφορικές διαβεβαιώσεις και ψήφισε (για να λειτουργήσει ο δήμος πάντα) αυτό το έκτρωμα εχθές, τη στιγμή που πολύ καλά γνωρίζει (αφού ομολόγησε ότι παραπλανήθηκε μέχρι και από τις εδώ Υπηρεσίες) ότι και μια κλανιά έχει αντίκτυπο μεγαλύτερο από τις διαβεβαιώσεις που ζητά.
    Καλή σας νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή μιά τέτοια απάντηση, στρεψόδικη,, περίμενα, Θα σου απαντήσω με ανάρτηση

      Διαγραφή