Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ζητείται υπευθυνότητα

Η υπηρεσία εσόδων του δήμου αρνήθηκε να κρατήσει ανοικτό το ταμείο του δήμου κατά το σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς, με το "ατράνταχτο" επιχείρημα ότι δεν είναι υποχρεωμένη. Στέρησε έτσι το δήμο από δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που θα εισπέραττε σήμερα από όσους μικροπωλητές κατέλαβαν χώρο για
το πανηγύρι, και δεν κατέβαλαν το αντίτιμο -ή το ακριβές αντίτιμο- του χώρου που άπλωσαν την πραμάτεια τους.
Παρά το γεγονός ότι από τυπικής απόψεως έχουν δίκιο, λογικά και ουσιαστικά η στάση τους, συνιστά εξωφρενική επίδειξη ανευθυνότητας. Αξιώνουν -σωστά- από το δήμο να τους πληρώνει στην ώρα τους και πλήρως, την ώρα που ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες τους είναι άνεργοι. Αρνούνται, όμως, -προκλητικά- να δώσουν μια χείρα βοηθείας στο δήμο, κατά το μοναδικό διήμερο που αυτός μπορεί να αποκομίσει οφέλη για να δράσει υπέρ της πόλης. Πώς βλέπουν, δηλαδή, το δήμο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι; Ως απλό μηχανισμό καταβολής των "δεδουλευμένων" τους; 
Η στάση των συγκεκριμένων υπαλλήλων συνιστά ντροπή. Και ωθεί πολλούς συμπολίτες μας να θυμηθούν πράγματα που θα ήθελαν να ξεχάσουν. Όπως, το με ποιες μεθόδους "βολεύτηκαν" εργασιακά ορισμένοι υπάλληλοι στο δήμο, σε αυτό τον δήμο που σήμερα περιφρονούν, αδιαφορώντας για το αν θα μαζέψει χρήματα, αφού αυτά δεν πρόκειται να πάνε στους μισθούς του. Μην με κάνετε να θυμηθώ πράγματα που δεν θέλω. Οι δημότες ζητούν την ΕΛΑΧΙΣΤΗ υπευθυνότητα. Νισάφι πια, με τα υποπόδια του πελατειακού κράτους...

9 σχόλια:

  1. Προσέξτε κ. Διαμαντή γιατί με αυτά που λέτε θα χαρακτηριστείτε νεοφιλελεύθερος, μνημονιακός, καπιταλιστής και αντεργατικός, πιθανόν υποστηρικτής της τρικομματικής κυβέρνησης. Ποιός είστε εσείς που θα κάνετε κριτική στους εργαζόμενους του Δήμου; Αυτοί είναι υπεράνω κριτικής, δεν δέχονται τίποτα, "σκοτώνουν και δεν πληρώνουν".
    Και, νομίζω, ότι μικρότερη σημασία έχει το πως βολεύτηκαν, γιατί άσχετα με το πως και από ποιούς βολεύτηκαν, όλοι γίνονται μέρος του ίδιου συστήματος, το οποίο εμφορείται από μια θεμελιώδη αντίληψη.
    Είναι εκείνη η αντίληψη που λέει ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες πρέπει πρωτίστως να λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων σε αυτές και όχι πρωτίστως προς όφελος της κοινωνίας.
    Αυτές οι αντιλήψεις κυριαρχούν στο Δημόσιο και, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να είναι αποδεκτές στην εποχή μας.
    Η λύση θα ήταν η εκχώρηση των περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιώτες και η μείωση του προσωπικού του Δήμου. Για παράδειγμα η είσπραξη των εσόδων, η καθαριότητα, το πράσινο θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες. 'Ετσι ο Δήμος θα πλήρωνε πολύ λογότερους και θα μπορούσε να γίνει δραστική μείωση των πάσης φύσεων δημοτικών τελών και φόρων. Γιατί, όπως σε όλο το Δημόσιο η μισθολογική δαπάνη είναι η συντριπτικά μεγαλύτερη.
    Διαφωνεί κανένας ότι αυτή η πολιτική θα ήταν υπέρ της κοινωνίας; Νομίζω όχι, αρκεί να είναι σε θέση να ξεφύγει από την συντηρητική αρχετυπική αντίληψη περί πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μείωση του προσωπικού του Δήμου είναι μονόδρομος και θα γίνει αναγκαστικά από την επόμενη διοίκηση, όποια κι αν είναι αυτή. Ο επόμενος ή η επόμενη δήμαρχος θα αναγκαστεί να "σπάσει αυγά", θέλοντας και μη, προκειμένου ο Δήμος να γίνει βιώσιμος και όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το παίζουν... υπερασπιστές των "εργαζομένων" ξέρουν καλά ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Το ζητούμενο είναι η όποια πολιτική ακολουθηθεί να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και το μόνο βέβαιο είναι πως αυτό το χάλι με τα... "δίκια των εργαζομένων" μόνο την τοπική κοινωνία δεν εξυπηρετεί.

      Διαγραφή
    2. Εγώ, πάλι, αγαπητή μου Ζιζέλ, επειδή ξέρω τι λέω -και τι γράφω- δεν θεωρώ καθόλου επουσιώδες ούτε το πώς διορίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα, ούτε ποιοι μεσολάβησαν για να διοριστούν. Κι αυτό ίσως να σε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα κλειστά ταμεία του Σαββάτου, μπορεί να είναι πολιτική πράξη εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Δεν λέω ότι αυτό συμβαίνει σίγουρα, αλλά είναι πολύ πιθανό. Το κρατώ στα υπόψη. Αν δεν υπάρξει άλλο κρούσμα, τότε ίσως όλο αυτό να είναι απλώς και μόνο αυξημένη ευθυνοφοβία των υπαλλήλων και επίδειξη ανευθυνότητας. Αν όμως, ξανασυμβεί, τότε θα θυμηθώ τους θεωρητικούς του πολέμου, που λένε ότι αν κάτι συμβεί μια φορά είναι συμβάν, αν συμβεί δυο φορές είναι σύμπτωση κι αν συμβεί τρεις φορές, είναι εχθρική ενέργεια.

      Διαγραφή
    3. Δεν αμφισβητώ καθόλου, αγαπητέ Διαμαντή το αυξημένο πολιτικό σου αισθητήριο. Απλώς ισχυρίζομαι ότι όποιοι και αν τους έβαλαν, έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδια αντίληψη για τα πράγματα. Τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν την ευθύνη για το τερατούργημα που λέγεται Δημόσιο, αλλά την ίδια ευθύνη έχουν και τα κόμματα που αντιπολιτεύτηκαν, γιατί αποδέχθηκαν πλήρως και εμφανώς την κατάσταση αυτή.
      Γύρω από την υπόθεση των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει μια ιδιότυπη ομμερτά.
      Ένα απτό και απλό παράδειγμα είνα η υπόθεση με την περιβόητη ΕΔΕ για τα έσοδα της πρωτομαγιάς του 2011 και τα όσα ακολούθησαν.
      Όλοι διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους υπέρ της διαφάνειας και του άπλετου φωτός. Μόλις ήρθε η ώρα του δια ταύτα άρχισαν οι ....διαρροές από το στρατόπεδο της διαφάνειας. Άρχισαν τα "φιλεργατικά", τα "φιλολαϊκά" και τα τοιαύτα.
      Όλοι έστριψαν κανονικά και κάποιοι μεμονωμένοι έμειναν να επιμένουν.
      Δεν απορρίπτω το ότι ίσως πρόκειται για πολιτική πράξη. Πάντως πολιτικό γαϊτανάκι παίζεται σίγουρα.

      Διαγραφή
  2. ειχαν μαθει τα μπουμπουκια να εισπρατουν με τον τροπο που αυτοι ξερουν και τωρα το παιζουν τυπικοι οτι δηθεν δεν ειναι υποχρεωμενοι,εξω ειναι ποιο ευκολη η δουλεια για εισπραξη απο τους μικροπωλητες,να εγλωβιστουν στα γραφεια τα παιδια? ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΔΙ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ.ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά νομίζω ότι μόνοι τους προδόθηκαν. Τι μας λένε δηλαδή; Δεν εργαζόμαστε, (γιατί βέβαια θα πληρώνονταν υπερωρίες) γιατί δεν είμαστε ικανοί γι' αυτή τη δουλειά, έτσι όπως θέλετε εσείς να την κάνουμε. Γιατί μέχρι πέρυσι ήταν παρόντες; Μας δίνουν το δικαίωμα, μ΄αυτή τους τη στάση, να σκεφτούμε ότι θέλουμε!!!
    Η Διοίκηση, οφείλει τη Δευτέρα το πρωί να τους μετακινήσει σε άλλη υπηρεσία. Αλλά, ποιος μου λέει, ότι δεν είναι όλα συμφωνημένα;
    Ερμη Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα τι σούμελε να πάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από όπου κι αν πιάσει κανείς αυτή την ιστορία "μυρίζει" για να μην πω "βρωμάει". Όπως "βρωμάει" και η για πρώτη φορά μετακίνηση της κεντρικής εξέδρας στην ανατολική πλευρά της Πλατείας Πατριάρχου. Κάλλιστα θα μπορούσε να περάσει απ' το μυαλό κάποιου πως έγινε για να εξυπηρετηθεί ο πεζόδρομος της οδού Σάρδεων που εξελίσσεται σε... Μπουρνάζι. Δεν μας φτάνει η "εθνική κατάθλιψη" λόγω μνημονίων και ΔΝΤ, έχουμε και την τοπική κατάθλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αληθεύει ότι η Δημοτική Αστυνομία έκανε χθες, Σάββατο, ελέγχους σε καταστήματα που έβγαλαν τραπεζοκαθίσματα, εντελώς επιλεκτικά; Αληθεύει ότι κάποια καταστήματα απολαμβάνουν ασυλίας η οποία αρχίζει και γίνεται προκλητική; Ήδη καταστηματάρχες μιλούν για κάποιους συναδέλφους τους που "έχουν δόντι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν λέτε "δεν είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν", τι ακριβώς εννοείτε?

    Οι υπάλληλοι καθαριότητας ας πούμε, μπορούν να αρνηθούν να δουλέψουν Κυριακή, αν ο Δήμος έτσι αποφασίσει?

    Αν ο Δήμος αποφασίσει, ότι το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα δουλεύει εκ περιτροπής και Κυριακές και εορτές, αυτοί θα πουν ότι εμείς δουλεύουμε μόνο καθημερινές?

    Στην ΔΕΗ-ΟΤΕ-Συγκοινωνίες δεν δουλεύουν οι υπάλληλοι τους και Πάσχα και Χριστούγεννα και Κυριακές?

    Αν υποπτευθώ, ότι υπάρχει διάταξη στον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που ο υπάλληλος δεν υποχρεούται να δουλέψει σε μέρα αργίας, τότε ε, ναι, ήρθε η ώρα να καταργηθεί και αυτός σε μια νύχτα και να εφαρμοστεί από την επόμενη μέρα ένας άλλος.

    Και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε όλοι, το πόσο πολύ αξίζουν σαν υπάλληλοι, αυτοί που μπήκαν από το παράθυρο.
    Για να ξέρουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ποιούς ακριβώς τεμπέληδες υπαλλήλους υποστηρίζουν στα διάφορα Δημοτικά Συμβούλια και για ποιάς ακριβώς εργατικής τάξης τα συμφέροντα μάχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή