Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Πνευματική διαύγεια και μετά τα 90...

Οι σημερινοί ενενηντάρηδες μπορεί να μην είναι δύο φορές σαρανταπεντάρηδες, όπως πρότεινε παλιό λαϊκό άσμα, αλλά σύμφωνα με δανέζικη μελέτη, παρά τα χρονάκια τους, διατηρούν την
πνευματική τους διαύγεια.
Ανθρωποι που γεννήθηκαν το 1915 τα καταφέρνουν καλύτερα σε ασκήσεις γνωσιακών δεξιοτήτων απ’ ό,τι οι ενενηντάρηδες πριν από δέκα χρόνια. Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, αποδίδει τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην καλύτερη ποιότητα ζωής και την πληθώρα ερεθισμάτων που έχουν σήμερα. Στη δυτική κοινωνία, που γερνά όλο και περισσότερο, η διαπίστωση των Δανών επιστημόνων είναι εξαιρετικά θετική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ενενηντάρηδων.
Στη Δανία, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, η πιθανότητα των πολιτών να υπερβούν τα ενενήντα χρόνια αυξάνεται κατά 30% κάθε δεκαετία που περνά για αυτούς που γεννήθηκαν το 1895, 1905 και 1915. Ομως, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αρκετές μελέτες για την ποιότητα ζωής των υπερηλίκων.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Kαάρ Κρίστενσεν του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, μελέτησαν 3.600 Δανούς ηλικίας από 92 έως 93 ετών, που γεννήθηκαν το 1905 και παρέμεναν εν ζωή το 1998. Στόχος της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της πνευματικής διαύγειας, της φυσικής ρώμης, η δυνατότητα που είχαν οι ηλικιωμένοι να εκτελούν απλές εργασίες στο εσωτερικό και εξωτερικό του σπιτιού, ενώ αναζητήθηκαν και συμπτώματα κατάθλιψης. Δώδεκα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν τους Δανούς που είχαν γεννηθεί το 1915 (2.509 Δανοί ηλικίας από 94 έως 95 ετών).
Μετά τη σύγκριση των συμπερασμάτων των δύο μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι Δανοί που είχαν γεννηθεί το 1915 είχαν καλύτερες επιδόσεις στα δύο γνωσιακά τεστ και τα κατάφεραν καλύτερα στις καθημερινές δραστηριότητες συγκριτικά πάντα με τους συμπατριώτες τους που γεννήθηκαν το 1905.
Ανάλογες μελέτες γίνονται και στη Βρετανία.
Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου