Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μνήμη Μαρίκας Τζιραλίδου

Από το blog του Κώστα Ευαγγελινού, αντιγράφουμε:

Έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια που η αγαπημένη μας Φιλαδελφειώτισσα ηθοποιός δεν είναι μαζί μας. Η Μαρίκα Τζιραλίδου έζησε όλο το άσχημο κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας με τους απλούς ανθρώπους στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας που παλεύανε να σηκώσουν κεφάλι. Από εκεί πήγαζε και η λαϊκότητα στην ερμηνεία της, χάρη στην οποία έδινε ζωή στα κείμενα και άγγιζε το μυαλό και την ψυχή του θεατή και ακροατή.
Απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του θεάτρου «Νέας Ιωνίας», του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Ελεύθερου Θεάτρου». Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς (Λ. Τριβιζά, Σπ. Ευαγγελάτο, Γ. Χουβαρδά, Β. Παπαβασιλείου, Ιακ. Καμπανέλλη, Π. Μάτεση, Λ. Αναγνωστάκη), ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε ένα ευρύτατο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Επίσης συνεργάστηκε σε ταινίες και σίριαλ των Π. Βούλγαρη, Κ. Αριστόπουλου, Π. Κοκκινόπουλου, Β. Βαφέα, Μ. Καραμαγκιόλη, Τ. Ψαρά, Γ. Σμαραγδή, Δ. Σοφιανόπουλου, Τ. Μαρκετάκη, Τ. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάππα και άλλων.
Η Μαρίκα Τζιραλίδου, μαζί με τον Αρη Δαβαράκη, παρουσίαζαν στο Γ πρόγραμμα, όταν ήταν διευθυντής ο Μάνος Χατζηδάκης, τη εκπομπή «Καθημερινά» που μεταδιδόταν κάθε μέρα 11 με 12 το πρωί μετά την «Λιλιπούπολη» και το «Ελληνικό τραγούδι στο Τρίτο», από το 1977 μέχρι το 1981, που εξελέγη το ΠΑΣΟΚ και αποχώρησε ακολουθώντας τον Μάνο Χατζηδάκη. 

Σε ένα κείμενο του στο protagon.gr ο Αρης Δαβαράκης γράφει για την εκπομπή την εποχή που εικοσάρης, μοντάριζε τις συνεντεύξεις που είχε πάρει, πάντα μαζί με την φίλη του την Μαρίκα Τζιραλίδου: Κάναμε «δημοσιογραφία», ήταν δημοσιογραφική η εκπομπή μας, γεμάτη συνεντεύξεις από δημιουργικούς φωτεινούς ανθρώπους και ειδήσεις καλλιτεχνικές και «σπόντες» αντικυβερνητικές, «αντικαραμανλικές» τότε, που πολύ διασκέδαζαν τον Χατζιδάκι (και τον Πρωθυπουργό Καραμανλή, μας έλεγε ο Χατζιδάκις), αλλά εκνεύριζαν τον υπουργό Τύπου Αθ. Τσαλδάρη και πολλούς ακόμα, στη Βραδυνή κυρίως, και την Απογευματινή καμιά φορά. Θυμάμαι που η Βραδυνή είχε γράψει πώς «τα κείμενα αυτής της αθλίας εκπομπής προφανώς τα γράφει πους-τις και όχι χειρ-τις». Ο Χατζιδάκις έβαλε τα γέλια και έβγαλε ένα δελτίο τύπου όπου έλεγε οτι «πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους οι παλαιοί δεξιοί, ομοφυλόφιλοι είμαστε στο Τρίτο Πρόγραμμα ή κομμουνιστές; Γιατί και τα δύο δεν γίνεται – το απαγορεύει το Κόμμα». 


Το 1989 μεταδόθηκε από την ΕΤ-2 η εκπομπή ΚΛΑΚΕΤΑ με διάφορα θέματα για τον ελληνικό κινηματογράφο, ήταν μια έρευνα της Μαρίκας Τζιραλίδου, στο απόσπασμα που ακολουθεί μπορείτε προς το τέλος να την δείτε και να ακούσετε την μπάσα και βαθιά φωνή της. Όσοι άκουγαν Γ πρόγραμμα δεν ξεχνούν την Μαρίκα να λέει στο σήμα του σταθμού “τρίτο πρόγραμμα”. Ήταν εκδότρια του περιοδικού «Ανοιχτό Θέατρο», διευθύντρια του περιοδικού «Πρόσωπα», μουσικός παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. 

Tα τελευταία χρόνια ανήκε στο δυναμικό του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Aρμένη. Εκεί έπαιξε (2003-2004), τη μάνα «Bαγγελιώ», μια αρχετυπική μορφή στην «Kασέτα» της Λούλας Aναγνωστάκη (είχε παίξει και στο «Διαμάντια και μπλουζ» της ίδιας με την Tζένη Kαρέζη και τον Κώστα Καζάκο, παραθέτουμε το πρόγραμμα της παράστασης που βρήκαμε από το ΚΜΕΕΘ του Θεατρικού Μουσείου). H τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο ήταν με τον Γιώργο Aρμένη στον «Θείο Bάνια» (2004-2005).-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου