Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σύγκρουση ΚΕΔΚΕ- Κυβέρνησης για τα χρήματα των Δήμων

Για ένα θέμα που αφορά άμεσα και στο δικό μας δήμο, δηλαδή τους πόρους που μεταφέρονται από την Κεντρική Διοίκηση προς την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση συγκρούεται η ΚΕΔΚΕ με την κυβέρνηση. Το ζήτημα, ειδικά για δήμους με οξύ οικονομικό πρόβλημα όπως ο δικός μας, είναι πολύ σημαντικό.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για
περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011, αντιθέτως η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για τα οικονομικά των δήμων που έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ.

Ειδικότερα η ΚΕΔΚΕ επικεντρώνει τη συζήτηση στα εξής ζητήματα.

 Πρώτον, ζητά να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2010, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποχρεώσεων και των οφειλών.

 Δεύτερον, να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η έκδοση της αντίστοιχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το 2011, με την οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται το ελάχιστο πραγματικό κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων ΟΤΑ καθώς και το κόστος άσκησης των νέων μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων, για τις οποίες ζητούν να κοστολογηθούν επακριβώς.

 Τρίτον, να καταβληθεί μέσα στο Γενάρη, η, από το νόμο προβλεπόμενη, τρίτη δόση παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 214 εκ. ευρώ.

 Τέταρτον, επίσης σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, να είχε ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», αλλά δεν έγινε.
Με το Προεδρικό αναμένεται μεταξύ των άλλων να διευκρινιστούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του σκέλους του προγράμματος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, για την οποία η ΚΕΔΚΕ θεωρεί πως πρέπει να είναι ισόρροπη, κατ΄ έτος και από τα δύο μέρη και να κατοχυρωθεί θεσμικά.

 Πέμπτον, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις και υποσχέσεις, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εκ μέρους της Κυβέρνησης τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και για τα οποία η ΚΕΔΚΕ έχει διατυπώσει από καιρό την πρόταση, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Η ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει εκ νέου να συναντηθεί με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα παραπάνω ζητήματα.

Τέλος η ΚΕΔΚΕ προγραμματίζει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις διαλόγου αιρετών (Αθήνα 27/1, Πάτρα 3/2 και Θεσσαλονίκη 14/2) για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των νέων δήμων, οικονομικά των ΟΤΑ, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καταστατική θέση αιρετών κ.λπ.

8 σχόλια:

  1. Αντί να κλαίγονται οι δήμοι και να απαιτούν και επαιτούν λεφτά από το κράτος, να φροντίσουν να κάνουν σωστή διαχείριση των πόρων τους. Γιατί εντάξει, είναι λαμόγια οι της κεντρικής εξουσίας αλλά κι οι κ.κ. της αυτοδιοίκησης δεν πάνε πίσω στις περισσότερες περιπτώσεις. Εδώ για παράδειγμα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι διοίκησαν (με εξαίρεση μία και μόνη περίπτωση) για το οικονομικό χάλι των δήμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως πληροφορούμαι σήμερα υπάρχει μεγάλη αναταραχή και δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο
    του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για μηνύσεις που υπέβαλε η ΑΕΠΙ(ποιόςάραγε
    έβαλε το δακτυλό του) για πνευματικά
    δικαιώματα τριών συναυλιών που έκανε το Πνευματικό Κέντρο το 2008.

    Εγκαλεί το ΔΣ του Πνευματικού το οποίο έκανε τις
    συναυλίες, το ΔΣ του ΠΠΙΕΔ (καμμία σχέση) και
    την ομάδα ανκύκλωσης οι οποίοι αγνούν παντελώς
    το θέμα. (Μέσα στην ομάδα υπάρχουν καθηγητές μαθητές και ενεργοί πολίτες της Φιλαδέλφειας)
    Ολους τους πήρε η μπάλα.!!!!!!

    Άρχισαν τα όργανα.....πόσο αφελείς υπήρξαμε
    που πιστέψαμε πώς πολλά πράγματα άλλαξαν....!!

    Μεγάλος θυμός υπάρχει..ίδωμεν


    Ο Αόρατος μάρτυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι δεν είναι επαιτεία. Είναι το συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενο μερίδιο των δήμων από την κεντρική φορολογία.

    Δυστυχώς ξέρουμε πολύ λίγα για τους δήμους και πολύ εύκολα ασχολιόμαστε με το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

    Κι ο τοπικός τύπος έχει τον αρνητικό του ρόλο σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TA LEFTA EINAI DIKA MAS KAI DEN TA DINOYN STOYS DIMOYS OPOS LEEI O NOMOS,TA PARAKRATA I KENTRIKI KYBERNISI (Pasok & ND). An EIXAN DOSEI AFTA POY EXOYN PARAKRATISEI EDO KAI XRONIA (3 dis) TOTE OI DIMOI DEN THA HXAN XREH 1.7 dis €. AFTA GIA NA KATALABETE PIOS EXEI TIN EFTHINI GIATA XREH kai pos mporoun a xoflithoun xoris emeisna xanaplirosiume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε μισό ευρώ να μη δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση στους μιζαδόρους κατατμητές έργων. Να κάνουν σωστή και έντιμη διαχείριση από τους πόρους τους. Η Φιλαδέλφεια με νεκροταφείο και Κένταυρο θα έπρεπε να έχει + και όχι -. Έχουν γίνει εγκλήματα τόσα χρόνια σχεδόν από όλες τις διοικήσεις και δεν μιλάει κανένας. Ούτε μισό ευρώ. Απλά είναι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και να τα κρατάει η κυβέρνηση να τα κάνει τι ρε άτομο; Να τα δίνει στον Μπόμπολα;

    Λέμε: οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι είναι κομμάτι της φορολογίας, που πηγαίνει για τις αρμοδιότητες των Δήμων.

    Προτείνεις να μην έχουν τις αρμοδιότητες οι δήμοι; Γιατί αν είναι έτσι, να τους καταργήσουμε να τελειώνουμε. Δεν ιδρώνει και ιδιαίτερα το αυτί των σοσιαλιστών εδώ στην ελλάδα για τους δήμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia to nekrotafio kai ton kentauro trivoun ta xerakia tous thomopoulos kai kapiris ta etakse o pantelehmon o gnostos agnostos....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mas taksane gia farmakeio kai dhmitika iatreia pou einai ola auta ta proeglogika paramithia:

    ΑπάντησηΔιαγραφή