Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σκέψεις του Ν. Παπανικολάου για τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Mε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ (το οποίο θα διεξαγάγει την εκλογή) και κοινοποίηση στη Δήμαρχο και τα μέλη του ΔΣ, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Νίκος Παπανικολάου δημοσιοποιεί ορισμένες θέσεις και σκέψεις του για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης. Ολόκληρη η επιστολή του κ. Παπανικολάου
έχει ως εξής:

Αφετηρία για τη σύνταξη της επιστολής μου αυτής, αποτελεί η πρόσφατη προκήρυξή της Δημάρχου, για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ενδιαφερομένων, για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης» καθώς και η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας.
Με το άρθρο 77 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) ο νομοθέτης θεσμοθετεί την παραπάνω θέση και κατά τη γνώμη μου αποτελεί σημαντική εξέλιξη εφόσον ο «θεσμός» στηριχθεί από την πολιτική εξουσία, την κοινωνία αλλά και τον ίδιο τον συμπαραστάτη.
Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει : «Στους Δήμους άνω των 20000 κατοίκων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης…. Ως συμπαραστάτης  του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής».
Η λιτότητα με την οποία ο νομοθέτης αντιμετωπίζει τα κριτήρια για την επιλογή του συμπαραστάτη θεωρώ ότι δεν είναι αποτέλεσμα προχειρότητας ή αμέλειας. Γίνεται για να δοθεί η πρέπουσα προτεραιότητα σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο συμπαραστάτης και όχι απαραίτητα στην επιστημονική του κατάρτιση ή την επαγγελματική του ιδιότητα. Όχι πως τα προηγούμενα δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επίσης λειτουργεί αποκλειστικά, μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που μπορούν εξόφθαλμα να έχουν κώλυμα επιλεξιμότητας.
Συνεπώς, η λειτουργία του «θεσμού» του συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης, δεδομένης της διοικητικής υποστήριξης από τον οικείο Δήμο, θα πρέπει μόνο, να διασφαλίζει τα χαρακτηριστικά αυτά που είναι απαραίτητα για έναν διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ιδιώτες και το δημόσιο. Η ανεξαρτησία, η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία, η αξιοκρατία, αποτελούν πρωταρχικά χαρακτηριστικά που οφείλει να παρουσιάζει. Επίσης η εν γένει παρουσία του, θα πρέπει να εμπνέει στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας απέναντι στην αδιαφορία ή κατάχρηση εξουσίας που πιθανόν να αντιμετωπίσει.
Τελικά, ο συμπαραστάτης για να επιτελέσει σωστά την αποστολή που θα του αναθέσουμε , θα πρέπει με την παρουσία και ιστορία του να διασφαλίζει την έλλειψη εξαρτήσεων, προσωπικών ή άλλων συμφερόντων καθώς και προσωπικών φιλοδοξιών.
Καταθέτοντας τις σκέψεις αυτές πιστεύω ότι συμβάλω κι εγώ στο πνεύμα με το οποίο ο νομοθέτης λειτούργησε και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του «κακού ονόματος» που έχει δημιουργηθεί για τον πολιτικό κόσμο και στην πρόοδο της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στον «μικρόκοσμο» της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας.

20 σχόλια:

  1. Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗς ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑς ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΟΛΛΕς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕς ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΟΠΩς Π.Χ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ 2 Κ.Π.Α.ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙς ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕς ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟς ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ . ΟΤΑΝ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΧΑΟΣ..ΑΜΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Ας ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και συμφωνώ με τον ανώνυμο 12.30 γενικά στο πνεύμα του, θα διαφωνήσω πλήρως ότι δεν είναι και αυτό δουλειά του... ακόμη κι αν το κάνει για την προβολή του ή οτιδήποτε άλλο θα κληθεί να τοποθετηθεί σύντομα και μακάρι να έκαναν δημόσιες τοποθετήσεις και οι άλλοι και οι ενδιαφερόμενοι να καταλάβουν το πόστο για να κρίνουμε συνέπεια λόγων και έργων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι ακόμη κ. Διαμαντή καλό θα ήταν νομίζω να παίρνατε μια πρωτοβουλία ώστε να μας πουν οι επικεφαλής τουλάχιστον αλλά και κάθε σύμβουλος γιατί όχι τι σχεδιάζουν να μας προτείνουν και με ποιο σκεπτικό για να μην παριστάνουν εκ των υστέρων τους σοφούς...
    Όπως επίσης να ξετρυπώσετε αυτούς που πρόκειται να βάλουν υποψηφιότητα να βγουν να μιλήσουν!
    Μην εκλέξουμε άλλη χήρα... στον συμπαραστάτη του δημότη γιατί θα εκραγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί το κουράζεις ρε Νίκο? Αφού στον Τομπούλογλου θα καταλήξεις αργά ή γρήγορα. Κάντο από τώρα να τελειώνουμε. Λες να μην έχουμε καταλάβει τί παίζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο κ. Παπανικολάου λέει
    "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας",

    "Η ανεξαρτησία, η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία, η αξιοκρατία, αποτελούν πρωταρχικά χαρακτηριστικά που οφείλει να παρουσιάζει.",

    "να διασφαλίζει την έλλειψη εξαρτήσεων, προσωπικών ή άλλων συμφερόντων καθώς και προσωπικών φιλοδοξιών."

    ωραία κ. Παπανικολάου, φροντίστε μόνο με την ψήφο τη δική σας αλλά και των υπολοίπων Συμβούλων, να ψηφίσετε κάποιον που να είναι ευρείας αποδοχής και από την Διοίκηση και την αντιπολίτευση του Δήμου.
    Θα σας παρακολουθούμε την ημέρα της ψηφοφορίας.

    Μη δούμε σαν Συμπαραστάτη κανένα κολλητάρι κόμματος ή παράταξης.

    Φαντάζομαι να έχει η Φιλαδέλφεια και ανεξάρτητους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Παπανικολάου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και κυρίως ευγνώμων απέναντι στην «Νέα Προοπτική» την παράταξη που τον ανέδειξε, τον ωφέλησε και τον έβγαλε από την πολιτική και υπαρξιακή μηδαμινότητα. Αρκετά! Ως εδώ με τις αποστασίες και τα Όπου Φυσάει Άνεμος ανάλογα με τα συμφέροντά μας. Αν ήθελε να πάει στον Τομπούλογλου, να το έκανε προεκλογικά, όπως ο Θανάσης Καλύβης ο οποίος αποδείχθηκε πολύ πιό παντελονάτος απ' όλους με ξεκάθαρη τοποθέτηση.
    Τώρα που βλέπει ότι το καράβι της «Νέας Προοπτικής» είναι ακυβέρνητο και βαδίζει φουλ για τα βράχια, χωρίς τον φυσικό ηγέτη του τον αείμνηστο Γιώργο Αποστολάκη, και ενυπάρχει και η ένσταση, ψάχνει τρόπους με ανούσιες παρεμβάσεις να κρατηθεί στη δημοσιότητα.
    Ως εδώ! Εδώ είναι Φιλαδέλφεια. Τα παιχνιδάκια σας αλλού. Εκεί που σας έπαιρνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά 99% θα ξεφτιλίζει τον θεσμό!
    Και αυτό όχι μόνο στην πόλη μας...
    Καμιά δημοτική πλειοψηφία δεν θα θέλει μπελά στο κεφάλι της και κανείς όσο και τον ανεξάρτητο να παριστάνει δεν θα είναι χωρίς δεσμεύσεις σε αυτούς που τον ψήφισαν!
    Με δεδομένο ότι είναι νωρίς να βγει στο αντάρτικο το 1/2 της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα να συντονιστεί όλη η αντιπολίτευση στην ίδια κατεύθυνση, είναι φανερό ότι ο συμπαραστάτης θα είναι τουλάχιστον της αποδοχής της πλειοψηφίας!
    Άρα θα έχουμε συμπαραστάτη της πλειοψηφίας στην πράξη...
    Ο θεσμός θα είχε πραγματικό κύρος αν στις εκλογές οι υποψήφιοι συμπαραστάτες ήταν όλοι σε ένα ψηφοδέλτιο και όχι στα παραταξιακά!
    Άμεση εκλογή δηλαδή από τον λαό!
    Τώρα ανοιχτά ή καλυμμένα θα μας φορέσουν κάποιο καπέλο.
    Πάντως το 1% το άφησα για την περίπτωση που δικές τους σκοπιμότητες δεν επιτρέψουν να περάσει η γραμμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για τον Παπανικολάου. Τι ότι ήταν χρυσαυγίτης, τί ότι έκανε ρεμούλες με την "Αρωγή", τί ότι πέρασε δίκη για χουλιγκανισμό, τί οτι ξεφορτώθηκε το άχρηστο ακίνητό και το μοσχοπούλησε για ΚΑΠΗ στο δήμο.

    Συμπολίτισες και συμπολίτες. Ξεκολλήστε από μικρότητες και από περσινά ξινά σταφίλια. Ζούμε στο 2011 αν δεν το 'χετε πάρει χαμπάρι και είναι κρίμα να πετάμε ρετσινιές σε νέους ανθρώπους. Ο Νίκος Παπανικολάου είναι ένας νέος άνθρωπος, 40άρης, οικογενειάρχης και πετυχημένος επαγγελματίας. Και στο κάτω κάτω ψηφίστηκε κι από καμιά 500αριά συμπολίτες μας. Αυτό αρκεί και τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία λογική αυτή του ανώνυμου των 3:26 μ.μ.! Δηλαδή αυτά τα οποία βαραίνουν τον Π"Νικολάου επειδή γίναν παλιά είναι "περσυνά ξυνά σταφύλια"..... Και το γεγονός ότι είναι 40 χρονών κι έχει οικογένεια και δουλειά είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ; Καταπληκτική λογική.......! Ήμαρτον ρεεεεεεε! Όσο για το γεγονός ότι "ψηφιστηκε απο 500 συμπολίτες" τί να πω.... Ο οποιοσδήποτε γέμιζε με τόσο χαρτί την πόλη θα έβγαινε. Μιλάμε για τόνους χαρτί με τη φάτσα του Κου Αρωγή που το έβρισκες και στο τελευταίο σπίτι στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε σεις ο Παπανικολάου σας μάρανε? Αλλά αυτόν φοβάστε αυτόν λασπώνετε. Ανώνυμα φα-σι-στά-κια. Λέγε λέγε κάτι θα μείνει έλεγε ο Γκαίμπελς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί εσύ είσαι επώνυμος που λες τους άλλους ανώνυμα φα-σι-στά-κια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τομπολουγλάκια αφήσατε τον Γρετζελιά και πιάσατε τον Παπανικολάου. Κάτι σημαίνει αυτό μάλλον. Αλλαγή φρουράς. Κοιτάξτε να ψηφίσετε τώρα Κόντο αν γίνουν εκλογές και τα λέμε σε 3,5 χρόνια. Χαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήθελα να 'ξερα πότε θα πάρετε απόφαση ότι για τον γνωστό λόγο που όλοι ξέρουμε και που κανένας δεν τον αναφέρει με το όνομά του, ο λαός αυτής της πόλης δεν θέλει τον Τομπούλογλου να αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα. Τόσο δύσκολο είναι πιά; Τόσο δύσκολο; Ακόμα κι οι δικοί του, όπως ο Παπανικολάου, του έχουν γυρίσει ανεπιστρεπτί την πλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Thelo apo tin mia na ginoun pali ekloges kai na kerdisi i Nea prooptiki...
    Na sas do meta pou tha kriftite san ta pontikia!
    Giati Kontos ksei poli kala i filadelfia ti simeni kai tha parei akoma kai pio ligous psifous apo ton Tompouloglou! Ooooo re glentia meta! xaxaxaxaxa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο κ.Παπανικολάου μιλάει για "πρόοδο της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας";!

    Αυτός δεν είναι που προεδρεύει σε ένα νομικό πρόσωπο με αποκλεισμένες τις 2 μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης;

    Αν τον ενδιέφερε η "Δημοκρατία" έπρεπε να αντιδράσει στη σχετική ψηφοφορία!!!

    Σας μάθαμε κύριοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ότι θα κερδίσει ξανά η Νέα Προοπτική είναι σίγουρο αγαπητέ ανώνυμε 8:25. Και θα κερδίσει και με ακόμη περισσότερες ψήφους αυτή τη φορά. Όλοι έχουν καταλάβει οτι η Κα Γαϊτανά (γιατί περί ΚΥΡΙΑΣ πρόκειται) χάλασε τη σούπα της συνεργασίας Χαρούλη-Χαζοψηλέα. Και ο ένας και ο άλλος έχουν εκνευρίσει αφάνταστα τον κόσμο με τα καμώματα τους και με την νεοπλουτίστικη συμπεριφορά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Αδημοσίευτος ανώνυμος
    Καλά, τι νομίζεις; Ότι θα γίνω βαποράκι των εμμονών σου; Είσαι καθόλου σοβαρός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το παίζει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι ο Παπανικολάου. Μόνο να μην ξεχνά την παροιμία: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θά'ρθει ο καιρός που θα το φυσάς και δε θα κρυώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επιμένει στις θέσεις του ο κ. Παπανικολάου μετά την νούλα... που του έκανε η δήμαρχος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή