Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Βιβλιοθήκη- Αναγνωστήριο θα λειτουργήσει στο ΠΠΙΕΔ


Αξιότιμοι Συνδημότες , Αξιότιμες Συνδημότισσες
           Σας ενημερώνουμε ότι εντός των επομένων μηνών, πρόκειται να λειτουργήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς «Ανδρέας Παπανδρέου», βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, στην οποία θα υπάρχουν βιβλία με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό  των αλησμόνητων πατρίδων του Ελληνισμού (Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία) καθώς και των Ελλήνων της διασποράς (Αμερική, Αφρική κ.τ.λ.).
             Παρακαλούμε πολύ, όπως ενισχύσετε την προσπάθειά μας  από την πλευρά σας, με την δωρεά βιβλίων σχετικής θεματολογίας. Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης  και της ιστορίας μας είναι καθήκον όλων των Ελλήνων. Η δημιουργία της βιβλιοθήκης έχει ως απώτερο στόχο να μεταλαμπαδεύσει την γνώση του παρελθόντος στις νεώτερες γενιές και να καταστεί εστία πολιτισμού και κόσμημα για την πόλη μας.
            Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεές βιβλίων μπορείτε να προσέρχεσθε καθημερινά στο ίδρυμα από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00 μμ και να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 213-2049155-156 .Υπεύθυνος βιβλιοθήκης κ. Κοσμάς Κανέλλος.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Π.Ι.Ε.Δ.
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
                                            ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

6 σχόλια:

  1. Αγαπητή Αλήθεια,
    Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Φαίνεται πως οι υπεύθυνοι έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο και τη σημασία των βιβλιοθηκών στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Επιτρέψτε μου όμως μία παρατήρηση και μερικά ερωτήματα.
    Μια βιβλιοθήκη δεν δημιουργείται αποκλειστικά με δωρεές. Ευελπιστώ το ΠΠΙΕΔ να προβεί σε αγορά τόμων που να σχετίζονται με τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (πληθώρα βιβλιογραφικών πηγών για αναζήτηση υλικού).
    Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη καταγραφής του υλικού σε κάποιο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα; Η βιβλιοθήκη πλην του αναγνωστηρίου θα λειτουργεί και δανειστικά; Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή λειτουργία της;
    Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι επί μακρόν αλλά θα μείνω αρχικά στα στοιχειώδη.
    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι, πράγματι, ευκαιρία να δημιουργηθεί μια θεματική βιβλιοθήκη, στο ΠΠΙΕΔ, εφόσον υπάρχει η βούληση από τη νέα Διοίκηση.
    Επίσης, είναι ώρα να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Ιδρύματος και να πάψει να αποτελεί απλώς ένα κτίριο με κάποιο μουσειακό χώρο.
    Η παράδοση και ο ελληνισμός είναι πράγματα που πρέπει να αποτελέσουν όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και την διάλυση κάθε αξιακού προτύπου απο εμάς τους νεοέλληνες.
    Αξίζει, τόσο ο Δήμος όσο και οι πολίτες να δώσουμε στο ΠΠΙΕΔ την θέση που του αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελάτε ρε υπάρχει βιβλιοθήκη στο Δήμο που ιδρύθηκε πριν 50 χρόνια. πάλι λεφτά θα χαλάσουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπως πολύ σωστά είπε ένας εκ των προλαλησάντων, ο δήμος μας έχει βιβλιοθήκη. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά είναι μια βάση. Σε μια εποχή που συνενώνονται τα νομικά πρόσωπα, η διοίκηση προωθεί την περαιτέρω διάσπαση των δραστηριοτήτων. Έχει το ΠΠΙΕΔ μελετήσει αν υπάρχει σχετικό υλικό στη βιβλιοθήκη του Δήμου; Σκοπεύει η διοίκηση να το αποσπάσει απ' αυτήν; Ή μήπως κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τη βιβλιοθήκη του πνευματικού κέντρου;

    Το κύριο όμως είναι, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο πρώτος σχολιαστής, ότι οι βιβλιοθήκες δεν φτιάχνονται με δωρεές, και μάλιστα εις είδος, όπως υπονοεί η ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Κανταρέλης. Καλό θα ήταν λοιπόν να μας ενημερώσει για τα οικονομικά δεδομένα του ΠΠΙΕΔ και τις δυνατότητες για την στήριξη της βιβλιοθήκης, αλλιώς το σχέδιο μικρασιατικής βιβλιοθήκης θα παραμείνει κενό γράμμα.

    Παρεμπιπτόντως, ο κ. Ευαγγελινός, στις προεκλογικές του ενημερώσεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, μίλησε και για τις προμήθειες βιβλίων που έγιναν στην δημοτική βιβλιοθήκη. Πιστεύω ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια δημοσιογραφική έρευνα επί του πόσα και ποια βιβλία αγοράστηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και πόσο κόστισαν.

    Διαμαντή, με δεδομένο το ενδιαφέρον σου για την τοπική ιστορία, νομίζω πως αξίζει τον κόπο να κάνεις αυτή την έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως υπάρχει βιβλιοθήκη στο Δήμο μας. Αλλά όπως στους περισσότερους δήμους δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εκάστοτε δημοτική αρχή. Οι αρμόδιοι προτιμούν να αναπλάσουν μια πλατεία παρά να ενισχύσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες των βιβλιοθηκών. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις σε Δήμους που στηρίζουν τις βιβλιοθήκες τους (κοντινό μας παράδειγμα ο Δήμος Νέου Ηρακλείου που διαθέτει μια εξαιρετικά οργανωμένη και δραστήρια βιβλιοθήκη).
    Και συνεχίζοντας τους προβληματισμούς μου από το πρώτο σχόλιο θεωρώ πως μια βιβλιοθήκη δεν είναι απλά μερικές εκατοντάδες βιβλία σε ράφια. Αν κάτι τέτοιο σκέφτονται οι υπεύθυνοι φοβάμαι πως δεν έχει κανένα νόημα. Η βιβλιοθήκη θα πρέπει να οργανωθεί σωστά με βάση τα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και μετά με δράσεις να προσελκύσει αναγνώστες και μέλη. Θα μπορούσαν να οργανώσουν ποικίλες εκδηλώσεις (ημερίδες, αφήγηση μικρασιάτικων παραμυθιών-ιστοριών, μουσικές βραδιές, έκθεση βιβλίου, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματική λέσχη ανάγνωσης κλπ).
    Καλό επίσης θα ήταν οι υπεύθυνοι να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας ή έστω αποστολής των εκδόσεων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμε 11:05

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Μια βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο κάποια βιβλία στα ράφια. Αποτελεί μια ουσιώδη πνευματική/πολιτιστική οντότητα στον ιστό μιας πόλης.
    Η ανακοίνωση του ΠΠΙΕΔ, αφορά μια θεματική βιβλιοθήκη, αν δεν κάνω λάθος, η οποία προφανώς θα εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματολογίας του συγκεκριμένου Ιδρύματος.
    Ας μην ξεχνούμε ότι το ΠΠΙΕΔ από την Πράξη Ιδρύσεώς του, έχει συγκεκριμένους σκοπούς και δράσεις.
    Η βιβλιοθήκη αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι που να μπορέσει να προσελκύσει και εξειδικευμένους χρήστες των υπηρεσιών της (φοιτητές με διπλωματικές εργασίες, ερευνητές κλπ), ενσωματώνοντας και χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες του χώρου.
    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πετύχουν.
    Και τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τέτοιες δράσεις (που δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά), ανταποδοτικά είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή