Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης καφέ είναι... 19 !

Ο καφές έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς με διάφορους τρόπους, για  άσχημες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.
Ήρθε η ώρα όμως να μπουν τα  πράγματα στην θέση τους.
Διαβάστε τα παρακάτω ιατρικά δεδομένα, πίνοντας  ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ και απολαμβάνοντας, χωρίς τύψεις πλέον αλλά με  περισσότερες γνώσεις, αυτό το υπέροχο και
ωφέλιμο για την υγεία σας  ρόφημα.
1.
Όπως διαπιστώθηκε, ο καφές και το αλκοόλ όντως πάνε μαζί.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτοί που καταναλώνουν αλκοόλ και πίνουν τακτικά καφέ έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κύρωση του ήπατος.
2.
Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
Δυστυχώς για τους λάτρεις του καφέ, αυτό αναφέρεται σε σκευάσματα για τοπική εξωτερική χρήση που περιέχουν καφεΐνη είτε αυτή προέρχεται από καφέ είτε από πράσινο τσάι.
3.
Ο καφές δημιουργεί ευφορία.
Αν πίνετε καφέ, δεν χρειάζεστε αυτήν την μελέτη από το Johns Hopkins  να σας πει ότι 1 με 2 φλυτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνουν την αίσθηση  ευτυχίας και ευφορίας που νιώθετε.
Φυσικά να ευχαριστήσετε την ντοπαμίνη  για το πλεονέκτημα αυτό, η οποία βεβαίως είναι και ο λόγος που η  καφεΐνη είναι εθιστική.
Προσέξτε όμως, γιατί η υπερβολική κατανάλωση  αυξάνει το ρίσκο για κρίσεις άγχους και πανικού.
4.
Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την ασθένεια του Parkinson.
Μια 30χρονη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που δεν πίνουν καφέ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια του Parkinson.
5.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί, παίρνουν τις απαραίτητες ποσότητες αντιοξειδωτικών μέσω του καφέ.
Χωρίς  να σημαίνει ότι ο καφές αποτελεί την καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών,  είναι αλήθεια ότι διαθέτει μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ωφέλιμες για  τον οργανισμό ουσίες.
6.
Μαύρος χρυσός.
Μετά το πετρέλαιο, ο καφές είναι το δεύτερο πιο πολύτιμο προϊόν στον κόσμο.
Φανταστείτε το οικονομικό όφελος από την κίνηση των αυτοκινήτων όχι με προϊόντα πετρελαίου αλλά με κόκκους καφέ.
7.
Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου στις γυναίκες.
Μια 12ετής έρευνα σε γυναίκες από την Ιαπωνία, έδειξε ότι πίνοντας 3 ή περισσότερα φλυτζάνια καφέ την μέρα μειώνονται σχεδόν στο μισό οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου.
Δεν βρέθηκαν πλεονεκτήματα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε αυτήν την μελέτη.
8.
Καφές και διαβήτης.
Μια επικίνδυνη σχέση.
Έρευνα  Φιλανδών επιστημόνων έδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, αυτοί  που έχουν ήδη διαβήτη και πίνουν καφέ, δυσκολεύονται να ελέγξουν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα τους.
9.
Ο καφές μειώνει τον μυϊκό πόνο.
Μετά από σκληρή άσκηση, ένα ή δυο φλιτζάνια καφέ μειώνουν τον μυϊκό πόνο (στις γυναίκες τουλάχιστον) πιο αποτελεσματικά από φαρμακευτικά σκευάσματα όπως naproxen, ασπιρίνη και ibuprofen.
10.
Ο καφές θα αποτοξινώσει το ήπαρ σας με εκπληκτικό τρόπο.
Μην βιαστείτε να χαρείτε όμως.
Αυτή η συνταγή δεν απευθύνεται στην κατανάλωση καφέ από το στόμα αλλά με κλύσμα από καφέ.
Υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν νερό στο όνομα του κλύσματος με καφέ.
11.
Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Έρευνες έδειξαν ότι πίνοντας 4-5 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, μειώνονται οι πιθανότητες  να πεθάνετε από καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι αυτό  έχει να κάνει ίσως με τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ.
12.
Ο διάβολος ζει μέσα στους κόκκους.
Όταν  ο καφές, καταγόμενος από την Αιθιοπία, έγινε δημοφιλής στον Αραβικό  κόσμο και στην συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη, οι χριστιανοί ιερείς τον  ονόμασαν "το ποτό του διαβόλου".
Έλεγαν δηλαδή ότι ο διάβολος το έδωσε στους Μουσουλμάνους σαν  υποκατάστατο του κρασιού (το αίμα του Χριστού) το οποίο αυτοί  απαγορευόταν να καταναλώσουν.
Οι δε χριστιανοί που θα πίνανε καφέ, θα  πηγαίναν κατευθείαν στην κόλαση (εγώ δηλαδή θα γινόμουν το δεξί χέρι του  οξαποδώ.
Ζήτω η πρόοδος!!!).
13.
Ο καφές βοηθάει στην βραχυπρόθεσμη μνήμη.
Το όφελος αυτό προέρχεται πιθανώς από την καφεΐνη.
Σε συγκριτική μελέτη  από Αυστριακούς επιστήμονες, εθελοντές που τους δόθηκε κανονικός καφές  είχαν καλύτερες επιδόσεις στην βραχυπρόθεσμη μνήμη από αυτούς που  κατανάλωσαν ντεκαφεϊνέ.
14.
Στις γυναίκες, η καφεΐνη προλαμβάνει την απώλεια μακροπρόθεσμης μνήμης.
Επειδή  η καφεΐνη είναι ένα ψυχοδιεγερτικό, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που  πίνουν 3 ή περισσότερα φλυτζάνια καφέ ή τσάϊ την ημέρα, έχουν μικρότερη απώλεια μνήμης  και αντιληπτικής ικανότητας από αυτές που πίνουν λιγότερο ή καθόλου.
Δυστυχώς, η κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να έχει κανένα προληπτικό  αποτέλεσμα για την άνοια λόγω ηλικίας.
15.
Η καφεΐνη δεν προκαλεί υπέρταση.
Μερικές  μελέτες είναι αντιφατικές και προκαλούν σύγχυση.
Από όσα ξέρουμε μέχρι  στιγμής, αυτοί που δεν καταναλώνουν τακτικά καφέ εμφανίζουν μια  προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης με τα πρώτα φλυτζάνια αλλά οι  τακτικοί του καφέ αναπτύσσουν μια ανεκτικότητα και δεν εμφανίζουν καμία μακροπρόθεσμη μόνιμη αύξηση στην πίεση.
16.
Ζιζανιοκτόνα στο φλιτζάνι σας.
Επειδή  σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή καφέ στον κόσμο ανήκει σε χώρες του τρίτου  κόσμου με λιγότερο αυστηρούς νόμους από την Ευρώπη και την Αμερική, ο μη  βιολογικός καφές που αγοράζετε είναι πιθανώς φορτωμένος με διάφορα  χημικά.
Αυτό δεν είναι μόνο κακό για την υγεία σας αλλά και για τους  παραγωγούς και τα τροπικά οικοσυστήματα στα οποία γίνεται η καλλιέργεια  του.
17.
Επιλέξτε το δηλητήριο που θέλετε.
Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές,  το οποίο αποτελεί έναν τύπο δηλητηριώδους πικρής ουσίας που  ανευρίσκεται στα φυτά.
Άλλα αλκαλοειδή είναι η στρυχνίνη, η νικοτίνη, η  μορφίνη, η μεσκαλίνη και η εμετίνη (το θανάσιμο συστατικό στο κώνειο ).
Ευτυχώς σε μικρές ποσότητες είναι ακίνδυνη.
18.
Η FDA έχει εγκρίνει την καφεΐνη για τα μωρά.
Όχι, μην δώσετε στο μωρό εσπρέσο όταν ξυπνήσει.
Ενέσεις καφεϊνης  χρησιμοποιούνται στην ιατρική πρακτική από το 1999 στις Ηνωμένες  Πολιτείες, για να διεγείρουν την αναπνοή σε βρέφη που εμφανίζουν άπνοια.
Εξακολουθείται να συστήνεται στις εγκύους και στις μητέρες που θηλάζουν  τα μωρά τους να διατηρούν την κατανάλωση καφέ σε λογικά επίπεδα.
19.
Ο καφές καταπολεμά την ανάπτυξη σάπιων κοιλοτήτων στα δόντια.
Ο ψημένος καφές έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες  ιδιαίτερα ενάντια σε μεταλλάξεις του στρεπτόκκοκου, ενός από τις  κυριότερες αιτίες ανάπτυξης κοιλοτήτων στα δόντια.
Παρεμπιπτόντως, αυτές  οι ιδιότητες δεν έχουν να κάνουν με την καφεΐνη γι' αυτό μπορείτε να  πίνετε ντεκαφεϊνέ και να έχετε αντίστοιχη προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου