Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντιτς

Η σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς αίρει ένα "μεγάλο εμπόδιο" στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Στέφαν Φίλε. "Ένα μεγάλο εμπόδιο στο σερβικό δρόμο προς την ΕΕ ήρθη", δήλωσε ο Φίλε σε συνέντευξη Τύπου. Ο επίτροπος συνεχάρη τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς όχι μόνον για τη σύλληψη
αυτή, αλλά και "για τον σημαντικό του ρόλο στη συμφιλίωση και την περιφερειακή σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια". Το Βελιγράδι υπέβαλε την υποψηφιότητά του για ένταξη στην ΕΕ στα τέλη του 2009 και ελπίζει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας ως το Δεκέμβριο.
Ο Φίλε, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εξέταση της υποψηφιότητας της Σερβίας, θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή του τον Οκτώβριο. Ο επίτροπος μπορεί να συστήσει τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας, απόφαση που θα υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών, μάλλον το Δεκέμβριο. 
Παράλληλα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύλληψη του Μλάντιτς έπειτα από 16 χρόνια από τότε που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία "δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου". "Η σύλληψη του θλιβερά διάσημου φυγόδικου Ράτκο Μλάντιτς έπειτα από 16 χρόνια από τότε που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία που διέφευγε, η δικαιοσύνη έπιασε τελικά τον άνδρα που ενσαρκώνει την ωμότητα του πολέμου στη Βοσνία", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, διευθυντής του προγράμματος του HRW Διεθνής Δικαιοσύνη. "Η ΕΕ υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι οφείλει να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία προτού μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις (για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ). Το γεγονός ότι οι Μλάντιτς και Κάρατζιτς συνελήφθησαν δείχνει τι μπορεί να αποφέρει η δέσμευση της ΕΕ", επισημαίνει. Ο Μλάντιτς συνελήφθη σήμερα "στο έδαφος της Σερβίας" και ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Βελιγράδι τον Ιούλιο του 2008. "Η σερβική κυβέρνηση έδειξε μεγάλο θάρρος συλλαμβάνοντας τον Μλάντιτς παρά την άγρια αντίθεση των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής", συνεχίζει ο Ντίκερ και καταλήγει: "Πρέπει να χαιρετίσουμε τη δέσμευση του Βελιγραδίου για τη δικαιοσύνη". 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου