Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, δεν αποδίδεται ο φόρος στο κράτος

Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει το πρόβλημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα έσοδα του προϋπολογισμού που ήδη παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση 1,88 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο α’ τετράμηνο του έτους, η υστέρηση στην είσπραξη φόρου μισθωτών υπηρεσιών αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και, με αυτούς τους
ρυθμούς, οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών θεωρούν (βάσει των περσινών καταστάσεων) ότι βρίσκονται σε κίνδυνο συνολικές εισπράξεις, από Φ.Μ.Υ., 1 ή 1,2 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για το σύνολο του 2011. Βασικές αιτίες του προβλήματος είναι:
- η αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μην γίνεται και η παρακράτηση του φόρου
- οι συνεχείς μειώσεις μισθών δώρων και επιδομάτων σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα που οδηγούν σε μείωση και της παρακράτησης.
- η επιλογή πολλών επιχειρήσεων να παρακρατούν μεν το φόρο μισθωτών υπηρεσιών αλλά μην τον καταβάλουν. Και αυτό γιατί αξιοποιούν την ρευστότητα ως κεφάλαιο κίνησης ή χρησιμοποιούν τα ποσά αυτά για να καταβάλουν τις δόσεις της περαίωσης ή της ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα που φωτογραφίζουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις επιχειρήσεις που είτε δεν καταβάλουν μισθούς στους εργαζόμενους ή καταβάλουν τμηματικά τα δεδουλευμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ:
Το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα δεν έχει καταβάλει στους εργαζομένους από 1 έως 4 μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τις μισές καταγγελίες εργαζομένων στο ΣΕΠΕ για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας το 2010 αφορούσαν µη καταβολή δεδουλευμένων και το 25% καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις).
Καταγράφεται μείωση 20% των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης το πρώτο δίμηνο του 2011. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.
Περίπου 60% των διαφωνιών που φθάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και επιχειρήσεων, αφορά τη µη καταβολή δεδουλευμένων.
Στο αντίποδα, αυξημένες καταγράφονται οι επιστροφές φόρου το α τετράμηνο του 2011 παρά τις απαισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις του μνημονίου.
Την περίοδο Ιανουάριο Απριλίου 2011 το δημόσιο επέστρεψε σε ιδιώτες 650 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους από το ποσό που προβλέπει το Μνημόνιο
Αντί δηλαδή οι επιστροφές φόρων φέτος να μειωθούν κατά 23,7% σχέση με πέρυσι -όπως προβλέπεται στο μνημόνιο- τα στοιχεία του προϋπολογισμού- για το Α τετράμηνο, δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 25,6%! Ενώ, δηλαδή, θα έπρεπε να μειωθούν, από 1,3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου πέρυσι, σε 980 εκατ. ευρώ φέτος, στο α’ τετράμηνο αυξήθηκαν στα 1,63 δισ. ευρώ.
Και ενώ αυτή η εξέλιξη ευνοεί την ρευστότητα των επιχειρήσεων στερεί από πόρους τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου