Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Βαρθολομαίος στην Κλίντον: "Αρκετά σιώπησε η Χάλκη"

Στον Άγιο Γεώργιο, στο Φανάρι
Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι βρέθηκε το Σάββατο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη. Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, όπως η
επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Aρκετά είναι τα 40 χρόνια 'σιωπής' της Σχολής» φέρεται να είπε στην Αμερικανή υπουργό Εξωτερικών, ο Oικουμενικός Πατριάρχης.

Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Αναφέρθηκε, επίσης, και σε άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη ενθυμούμενη τον ανεπίσημο τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη» που έχει αποδοθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο διαθρησκειακό διάλογο που άρχισε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη το 1994 με τη Συνάντηση του Βοσπόρου και τη Διακήρυξη που υπεγράφη τότε και συνεχίστηκε το 2001 στις Βρυξέλλες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα της κυβέρνησης Ερντογάν για την άρση των εμποδίων που είχαν συσσωρευθεί ιστορικά στην δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το «διαχρονικό και αμείωτο» ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου.

Ήταν η τρίτη συνάντηση της Αμερικανής πολιτικού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Η πρώτη έγινε το 1996 όταν επισκέφθηκε το Φανάρι με την ιδιότητα της Πρώτης Κυρίας, μαζί με την κόρη της Τσέλσι.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε το 1999, πάλι ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ συνοδεύοντας τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπερντ, επισκέφθηκε και αυτός τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση διεξήχθη σε «εγκάρδιο» κλίμα και διήρκεσε για περισσότερο από μια ώρα, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Φανάρι, και προσθέτει ότι εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις δραστηριότητές του.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου