Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ποιες τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής

Το δούλεμα συνεχίζεται. Τα κυβερνητικά προπαγανδιστικά ψέματα  δεν λένε να τελειώσουν. Έλα όμως, που αυτή τη φορά τα παπαγαλάκια του «όλα πάνε καλά» διαψεύδονται από την ίδια την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ΕΒΑ (European Banking Authority),  που πρόσφατα προχώρησε στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, και τώρα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.
Όπως λοιπόν ανακοίνωσε η ΕΒΑ, 8 από τις 90 συνολικά ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής, και μάλλον δεν μπο
ρούν να επιβιώσουν μιας ακόμη οικονομικής κρίσης.
Η ΕΒΑ, που οργάνωσε, σχεδίασε, και εκτέλεσε τα τεστ αυτά, ανέφερε επίσης πως άλλες 16 τράπεζες βρίσκονται στα κόκκινα. Κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να επιβλέψουν την επίλυση των προβλημάτων έλλειψης κεφαλαίων.
Από τις τράπεζες που απέτυχαν στη δοκιμασία, οι πέντε είναι ισπανικές, η μία αυστριακή, και οι δύο ελληνικές!
Η γερμανική  Helaba αποσύρθηκε από τη διαδικασία, αμφισβητώντας την εγκυρότητά της, και συνεπώς θεωρείται πλέον και αυτή ως αποτυχημένη
Οι τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ αντοχής είναι οι εξής:
Στην Αυστρία είναι η Oestereichische Volksbank.
Στην Ισπανία είναι οι Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3, και  CAM. Άλλες εφτά ισπανικές τράπεζες κατάφεραν και πέρασαν τη δοκιμασία μόλις και μετά βίας.
Στην Ελλάδα, απέτυχαν η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), και η EFG Eurobank.
Τώρα, οι τράπεζες θα πιεστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, ασχέτως του πως τα πήγανε στα τεστ. Πάντως όσον αφορά στην Ισπανία, ο κεντρικός τραπεζίτης Miguel Angel Fernandez Ordonez δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης των τραπεζών, αφού ήδη ο τραπεζικός τομέας  της χώρας του βρίσκεται σε φάση ολικής μεταρρύθμισης.
Στη Λισαβόνα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον δυο από τις πορτογαλικές τράπεζες θα προχωρήσουν αμέσως σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Στην Ιταλία, που μόλις εγκρίθηκε από τη βουλή το νέο πακέτο λιτότητας, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως οι τράπεζες της χώρας πέρασαν τη δοκιμασία με επιτυχία, και μάλιστα με μεγάλη  διαφορά.
Τα εν λόγω τεστ αποτελούν βασικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σχεδιασμένα να εντοπίζουν τις αδύναμες τράπεζες και να διασφαλίζουν ότι ενισχύονται αρκετά έτσι ώστε να αντέξουν σε μια στάση πληρωμών σε κρατικά ομόλογα από μια χρεοκοπία κράτους, π.χ, Ελλάδα.
Τα φετινά τεστ όμως δεν συμπεριέλαβαν τη παράμετρο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή.
Παράλληλα, υπάρχουν κριτικές, όπως αυτή της Standard & Poors, ότι τα τεστ δεν είναι αρκετά αυστηρά. Η απάντηση της ΕΒΑ είναι ότι τα τεστ είναι πραγματικά αυστηρά, και πολύ πιο αυστηρά απ ότι πέρσι.
Το 2010, οι δυο ιρλανδικές τράπεζες Bank of Ireland και Allied Irish Bank, πέρασαν τη δοκιμασία με επιτυχία, όμως λίγους μήνες αργότερα η δεύτερη χρειάστηκε διάσωση από πλευράς του κράτους.
S.A.-BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου