Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μετά τον Δεκαπεντεύγουστο, τα μέτωπα των προβλημάτων εμφανίζονται και πάλι...

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ήδη τα πρώτα σημειώματα υπουργών ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με κύριο θέμα τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός έως τις 31 Αυγούστου σε όλα τα υπουργεία. Τα σημειώματα λαμβάνουν η
γενική γραμματέας πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Κώστας Θέος, ενώ ειδική σημασία αποκτά η συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που οι «Αγανακτισμένοι» δίνουν το πρώτο ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος.

Η Αθήνα επιθυμεί να είναι απολύτως έτοιμη στις υποχρεώσεις της ενόψει της έλευσης της τρόικα για τον έλεγχο της δόσης του Σεπτεμβρίου. Η λήψη της δόσης με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η δόση θα ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ έναντι 8 δισ. που προβλέπεται από την παλιά δανειακή σύμβαση, ενώ και το επιτόκιο θα είναι 3,5% αντί 4,5%. Συνολικότερα, άλλωστε, η Αθήνα ενδιαφέρεται για την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα χθες με το Γάλλο ομόλογό του κ. Φιγιόν, ενόψει της συνάντησης κορυφής Μέρκελ - Σαρκοζί σήμερα, Τρίτη.

Το ρεκόρ που έσπασε η ύφεση στη χώρα μας, με τη μείωση του ΑΕΠ να φτάνει το πρώτο εξάμηνο στο 7,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι ένα ακόμη στοιχείο που προϊδεάζει πως η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αποφύγει νέα έκτακτα μέτρα προκειμένου να πιάσει τον στόχο του ελλείμματος στο τέλος του έτους.

Έως την ΔΕΘ, άλλωστε, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών είναι:

• Ο στόχος να μπουν στα ταμεία του κράτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 1,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις . Η καθοδική πορεία του χρηματιστηρίου, άλλωστε, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα ιδίως για την ιδιωτικοποίηση εισηγμένων εταιρειών.

• Το νέο μισθολόγιο που θα εντείνει τον πόλεμο της κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ ,πολύ περισσότερο καθώς προηγήθηκαν χωρίς διάλογο μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

• Ο νόμος για τα πανεπιστήμια που εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή χωρίς μεγάλες αντιδράσεις αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσει «φωτιά» στα πανεπιστήμια και γενικότερα στον «εύφλεκτο» χώρο της παιδείας με την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

• Οι συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών, αρχής γενομένης αυτή τη βδομάδα από την ΕΡΤ.

• Τα ταξί, καθώς στο τέλος του μήνα ο Γιάννης Ραγκούσης θα φέρει σε διάλογο τις προτάσεις του. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, άλλωστε, μιλώντας στη Realnews έκανε λόγο για κανόνες και διαφάνεια ,διευκρινίζοντας όμως ταυτόχρονα α ότι η απελευθέρωση θα είναι πραγματική απελευθέρωση.

• Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην εστίαση, αν και το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να αναζητά εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου εισπρακτικού αποτελέσματος, ώστε σε συνεννόηση με την τρόικα να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου