Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η "Πολιτιστική Αναγέννηση" στους Δελφούς

Πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Κυριακή 16 Οκτωβρίου με απόλυτη επιτυχία (παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες) η εκδρομή του συλλόγου μας στους Δελφούς. Οι Δελφοί είναι πόλη της Φωκίδας, γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, όπου υπάρχουν το Μαντείο, ο ναός του Απόλλωνα, ο ναός της Προναίας Αθηνάς, το αρχαίο θέατρο, το στάδιο, η Κασταλία πηγή, οι θησαυροί των
ελληνικών πόλεων κ.ά., καθώς και έδρα του Αμφικτιονικού Συνεδρίου . Την αποκαλούσαν κέντρο του κόσμου και "ομφαλό της γης". Είναι το σημείο όπου συναντήθηκαν οι δύο αετοί  που έστειλε ο Δίας να διασχίσουν τη γη απ' άκρη σ' άκρη. Εκεί λοιπόν κτίστηκε το μαντείο του Απόλλωνα, που ξεπερνούσε σε αίγλη και λαμπρότητα όλα τα άλλα μαντεία και άσκησε ευρύτατη και μακροχρόνια επίδραση όχι μόνο σ` ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, αλλά και στον εξωτερικό, όσο κανένας άλλος οργανισμός. Εκεί η εκάστοτε πρωθιέρεια του θεού Απόλλωνα , η Πυθία,  ευρισκόμενη σε έκσταση μετέφερε τη χρησμοδότηση του θεού προς τον ενδιαφερόμενο με τρόπο συνήθως λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό.
Μετά τους Δελφούς διασχίσαμε τον καταπράσινο κάμπο με ελιές, τον "ελαιώνα της Άμφισσας" , περπατήσαμε την πόλη Άμφισσας , πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, τα παλαιά Σάλωνα , και καταλήξαμε για φαγητό σ' ένα από τα εστιατόριά της. Αργότερα πήγαμε για καφέ στο επίνειο της Άμφισσας, την Ιτέα . Η Ιτέα βρίσκεται ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις της Κίρρας και του Χαλαίου.Εκεί λοιπόν υψωνόταν μια θαλερή ιτιά, δίπλα στην οποία ανέβρυζε πηγή με δροσερό και γλυκό νερό και ήταν η μοναδική στην περιοχή. Τό όνομά της το πήρε η πόλη από το δένδρο και μαλιστα ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν Ιτιά  και όχι Ιτέα.
Μέλη και φίλοι του συλλόγου , σαν μια παρέα που γνωρίζεται από χρόνια , διασκέδασαν και πέρασαν ευχάριστα τη μέρα τους , αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου