Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αυτό που δεν βλέπει ο Παντελής Γρετζελιάς

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Π. Γρετζελιάς απέστειλε προς... όλους (και προς εμάς) την εξής επιστολή με τον τίτλο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Αξιότιμη Κυρία Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ΄
Αγαπητοί Συνεργάτες και Εργαζόμενοι του Δήμου μας,
Σας γνωρίζω, στα 2 συνημμένα αρχεία, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρχικά εχθές και το Υπουργείο Εσωτερικών με σημερινή ημερομηνία (αργά το απόγευμα) εξέδωσαν δύο επείγουσες εγκυκλίους σχετικά με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, εκ των οποίων συνάγεται ευκρινώς ότι θα διατεθούν έκτακτες πιστώσεις-επιχορηγήσεις από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό, χωρίς να απαιτηθεί προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό.
Επίσης προκύπτει ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και των επιχειρήσεών τους (βλ. Ενιαίος Φορέας Δράσεων και Κοινωφελής Επιχείρηση).
Λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητος του θέματος και δεδομένης της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Δήμου μας στην επόμενη συνεδρίαση Δ.Σ. αλλά και του δανείου που η διοίκηση του Δήμου αιτείτο να λάβει για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου μας, παρακαλείσθε όπως δείξετε την δέουσα προσοχή και εφαρμόσετε όσα διαλαμβάνονται στις 2 εγκυκλίους πρός συμφέρον του Δήμου μας και των εργαζομένων αυτού.

Αυτά έγραψε ο κ. Γρετζελιάς, κι είναι, βέβαια, η μια πλευρά του νομίσματος. Διότι η άλλη είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ του αιτήματος που θα κάνει ο Δήμος (και εκείνων της Κοινωφελούς και του Ενιαίου) προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιχορήγηση των υποχρεώσεων μέχρι 31/12/2011. Μιλάει, βέβαια, η εγκύκλιος, για εξόφληση, αλλά είναι ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ εξόφληση. Δηλαδή, είναι ξεκάθαρο ότι οι οφειλές των Δήμων πανελλαδικά ανέρχονται σε ένα ποσό που είναι από ΔΥΣΚΟΛΟ έως ΑΔΥΝΑΤΟ να υπολογιστεί και, κατά μείζονα λόγο, να δεσμεύσει το Υπουργείο για συνολική έγκριση των αιτήσεων των Δήμων (και του δικού μας).
Συνεπώς, αν ακολουθήσει ο Δήμος την προτροπή Γρετζελιά ("...εφαρμόσετε όσα διαλαμβάνονται στις 2 εγκυκλίους πρός συμφέρον του Δήμου μας και των εργαζομένων αυτού...") ο Δήμος κινδυνεύει ΚΑΙ να χάσει το Δάνειο, αλλά ΚΑΙ να μην λάβει την αιτούμενη επιχορήγηση από το υπουργείο.
Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνει η Διοίκηση του Δήμου είναι να επικοινωνήσει με το Υπουργείο και να ζητήσει ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ότι η αίτηση θα ικανοποιηθεί στο σύνολό της. ΑΝ λάβει τέτοια δέσμευση από το Υπουργείο, πραγματικά δεν υπάρχει θέμα λήψης δανείου. ΑΝ όμως ΔΕΝ υπάρξει εγγύηση του Υπουργείου ότι θα καταβάλει ΟΛΑ τα χρήματα, τότε η διοίκηση του δήμου πρέπει να ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ στο δάνειο και να λάβει τόσο μέρος του, όσο χρειάζεται για να συμπληρώσει την όποια επιχορήγηση του Υπουργείου.
Από Δευτέρα, θα έχουμε νέα...

1 σχόλιο:

  1. Γιατί δεν τον βάζει στο γραφείο τύπου του δήμου η Έφη; Για ανακοινώσεις και φιρμάνια πρώτος είναι. Κλασσική πασοκική μεγαλομανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή