Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία επί του πακέτου των μέτρων, βρίσκονται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν στις 5.19 την σύσκεψή τους στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η
δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Βουλή: «Πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή» ανέφερε.
Στη σύσκεψη είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, ώστε να προωθηθούν στη Βουλή άμεσα τόσο τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση τα εργασιακά.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και έως τις 10 ή το αργότερο 11 Νοεμβρίου, πριν τη σύνοδο του Eurogroup που θα έχει ως αντικείμενο την απόφαση για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει η ελληνική Βουλή:
α)  επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας και
β) να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές μας.
Κατά τη σύσκεψη της Τρίτης των πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο θα είναι τα εργασιακά που είναι και το μεγάλο αγκάθι, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή των σχετικών αλλαγών (όπως θα συμβεί και με τα δημοσιονομικά μέτρα) προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Η πορεία της σύσκεψης και κυρίως για το εάν θα υπάρξει συμφωνία, εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στα εργασιακά, ενώ δεν υπάρχει θέμα για το δημοσιονομικό πακέτο, αφού συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν κατά τη σύσκεψη διαπιστωθεί αδιέξοδο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ο Πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη της υιοθέτησης των μέτρων και να καλέσει τους εταίρους να τα υποστηρίξουν.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι οι κυβερνητικοί εταίροι να επικυρώσουν τα μέτρα έως την προσεχή Παρασκευή, ημέρα συνεδρίασης των τεχνοκρατών του Eurogroup (euroworking group) και στη συνέχεια στην κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, οι οποίοι ουσιαστικά θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Λίγο πριν από τη σύσκεψη, κυβερνητικά στελέχη, για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων εξέπεμπαν σήμα κινδύνου στην κοινή γνώμη, αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο, όσον αφορά την κρισιμότητα των επόμενων ημερών για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς εξαντλείται η δυνατότητα να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, δείχνοντας και το πώς θα κινηθεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε τη Δευτέρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσουμε και πως σήμερα ζούμε επειδή είχαμε πάρει τις προηγούμενες δόσεις.
«Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι πλέον ο χρόνος. Ο πρωθυπουργός είπε και στις Βρυξέλλες ότι έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία, την 16η Νοεμβρίου (οπότε) τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται. Συνεπώς, μέχρι τότε πρέπει να έχουμε λύσει τα άλλα ζητήματα. Το Eurogroup είναι στις 12 Νοεμβρίου και οι προθεσμίες πιέζουν» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη  σύσκεψη και ευελπιστούν ότι θα αρθούν οι ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά και συνεργάτες του κ. Σαμαρά τόνιζαν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, θα προτάξουν το εθνικό συμφέρον και θα αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα καταβολής αυτής της δόσης, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ενώ στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν και τα συνολικότερα θέματα του ελληνικού προβλήματος, όπως η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και η εφάπαξ εκταμίευση της δόσης, ενώ θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.
Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός προβλέπει άμεση προώθηση των μέτρων, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών, για να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από στελέχη των τριών κυβερνητικών κομμάτων που εκφράζουν επιφυλάξεις.
Τα δημοσιονομικά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο να ψηφισθεί πριν από τις 10 Νοεμβρίου.
Προηγουμένως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα έχει ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα διαρθρωτικά μέτρα που συνιστούν μνημονιακές υποχρεώσεις και απορρέουν από το κείμενο της δανειακής σύμβασης που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στη Ν.Δ. με τη διαγραφή 20 βουλευτών.
Συνάντηση Πρωθυπουργού - Βρούτση
Επίσης την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουγό κ. Αντώνη Σαμαρά για τα εργασιακά, η οποία ολοκληρώθηκε στις 14:00.

Συναντήσεις Σαμαρά με βουλευτές της ΝΔ
Συναντήσεις σε «χαλαρό κλίμα» με βουλευτές της ΝΔ θα έχει το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της σύσκεψης με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους βουλευτές αποσκοπούν στην αποφυγή διαρροών κατά την ψήφιση του πακέτου μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου