Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα- Ισραήλ: Πρώτα πολιτική, μετά μπίζνες

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ εμφανίζουν θεαματική βελτίωση, οι πολιτικές επαφές έχουν πυκνώσει και έχουν υπογραφεί συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που επισφραγίζουν το εξαιρετικά θετικό πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Χθες, υπεγράφη στην

Αθήνα, ένα ακόμη μνημόνιο, μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Ελληνοϊσραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που σε συμβολικό επίπεδο σηματοδοτεί το πέρασμα από τις κρατικές – κυβερνητικές επαφές, στη συνεργασία του ιδιωτικού και του επιχειρηματικού τομέα των δύο χωρών.
Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, το ΕΒΕΑ σχεδιάζει ήδη από τον επόμενο μήνα, επιχειρηματική αποστολή, στην οποία θα μετάσχουν έλληνες επιχειρηματίες από τον τομέα των ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών. Η αποστολή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη έκθεση της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Eilat – Eilot.
Κατά την υπογραφή του μνημονίου ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, παρατήρησε ότι παρά το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον της κρίσης αλλά και την πολιτική αστάθεια που έφεραν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισράηλ εμφανίζουν απρόσμενα θετική βελτίωση. Μόνο στον τουρισμό σύμφωνα με στοιχεία του InvestinGreece το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 400 χιλιάδες τουρίστες από το Ισρήλ, (250 χιλιάδες το 2010) ενώ για φέτος αναμένεται νέα σημαντική αύξηση. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ εμφανίζουν ανοδική εξέλιξη και ανήλθαν  σε αξία στα 148 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2010. Ακόμη πιο θεαματικά είναι τα στοιχεία για το το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπου καταγράφεται υπερτριπλασιασμός της αξίας των ελληνικών εξαγωγών από τα 24 στα 112,8 εκατ. ευρώ.
Τι εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ; Η γκάμα των εξαγωγών ξεκινά από τα ενδιάμεσα αγαθά, τις πρώτες ύλες και το μεταφορικό εξοπλισμό και εκτείνεται σε καταναλωτικά προϊόντα τρόφιμα, φάρμακα προϊόντα καθαρισμού. 

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο σημείο, ώστε να θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε ο κ. Μέκελ, που επεσήμανε το σημαντικό ενδιαφέρον εκ μέρους ισραηλινών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα: Όλα τα projectιδιωτικοποιήσεων ενδιαφέρουν τις ισραηλινές εταιρείες, η οποίες μάλιστα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και έχουν προκριθεί στα τελικά στάδια των διαδικασιών. Μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον των ισραηλινών επιχειρηματικών ομίλων εστιάζεται στο Ελληνικό, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τις αμυντικές βιομηχανίες.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται μέσα στην κρίση, η κρίση γεννά δυνατότητες συνεργασίας, ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ισραηλινο – Ελληνικού Εμπορικού, ΓκίλαΛίμπερ Γκολάν, σημειώνοντας ότι ο ισραηλινός επιχειρηματικός κόσμος δεν αποθαρρύνεται από δραστηριότητες στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ενέργεια
Ο τομέας της ενέργειας πάντως, φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε σχέση με τον τομέα, το κύριο ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται στις εν εξελίξει έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν σοβαρές στοχευμένες προτάσεις από μεγάλες εταιρείες για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ότι σχετικά πρόσφατα (συνέδριο Economist) είχαν βρεθεί στην Ελλάδα στελέχη της εταιρείαςDelek, η οποία εκτός από το κοίτασμα Λεβιάθαν, εξαγόρασε ποσοστό της NobleEnergy στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα εκτελεστικά στελέχη της Delek, την Αθήνα επισκέφθηκε και είχε επαφές σε ανώτατο επίπεδο,ο ιδιοκτήτης της Delek και ένας από τους ισχυρότερους ισραηλινούς επιχειρηματίες, ο κ. Isaac Tshuva.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου