Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Φτιάξτε τώρα Κοινωνικά Ιατρεία- χωρίς χρήματα

Με δωρεές και εθελοντική εργασία κατάφεραν στο Δήμο της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν Κοινωνικό Οδοντιατρείο. Είναι μαι πολύ καλή πρωτοβουλία που πρέπει κι εδώ να βρει μιμητές. Δεν χρειάζονται χρήματα- άλλωστε οι Δήμοι δεν έχουν, είναι γνωστό αυτό. Αλλά χρειάζεται συστηματική προσπάθεια από τη μεριά του Δήμου με τους γιατρούς που βρίσκονται στα όρια της πόλης. Επίσης χρειάζεται κύρος, που
θα δώσει αξιοπιστία στο εγχείρημα και θα φέρει κοντά του δωρητές. Δείτε πώς έγινε το Κοινωνικό Οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Γιατί η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα να μη γίνει πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα; Ελπίζουμε η διοίκηση του Δήμου να το σκεφτεί σοβαρά. Θέμα ημερών είναι πλέον η λειτουργία του Κοινωνικού Οδοντιατρείου στο δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση «Ζούμε Μαζί». Το οδοντιατρείο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με εθελοντές οδοντίατρους, οι οποίοι θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής»
«Το οδοντιατρείο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άπορα και ανασφάλιστα άτομα. Ηδη, ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και αναμένουμε την απαραίτητη αδειοδότηση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο οποίος κινητοποιεί άλλωστε και τους οδοντιάτρους που θα θελήσουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους», τονίζει η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Αγκαθίδου.
Το βασικό οδοντιατρικό μηχάνημα είναι δωρεά του Δαμιανού Μουσουλίδη, υπαλλήλου της επιχείρησης, και έχει ήδη στηθεί στο χώρο. «Υπηρετώ εδώ πάνω από δέκα χρόνια και ασχολούμαι με προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Οταν πέθανε η γυναίκα μου, που ήταν οδοντίατρος, σκεφτόμουν έναν τρόπο να την τιμήσω. Νομίζω ότι η δωρεά του μηχανήματος είναι ο καλύτερος τρόπος», επισημαίνει ο κ. Μουσουλίδης στα «Εν Δήμω».
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.700 δημότες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, φροντίδας και πρόνοιας που προσφέρονται ετησίως από τα προγράμματα της επιχείρησης. «Σκοπός αλλά και φιλοδοξία της επιχείρησης είναι η διαρκής υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα καθώς και η αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων πολιτών με τη δημιουργία ανάλογων δομών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της πόλης μας», επισημαίνει η κ. Αγκαθίδου.
Ετσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», παρέχονται κατ' οίκον υπηρεσίες φροντίδας σε 500 πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, και παράλληλα διανέμεται συσσίτιο σε περίπου 70 απόρους. Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε 40 ηλικιωμένους με άνοια/νόσο Αλτσχάιμερ και σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών εξυπηρετεί 152 παιδιά, ενώ ανάλογες υπηρεσίες παρέχονται και σε άλλα 92 παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Επίσης, λειτουργεί πρόγραμμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκμάθησης ξένων γλωσσών (για 300 πολίτες), κοπτικής - ραπτικής (για 150 πολίτες), κηροποιίας και χειροτεχνίας - κατασκευών με δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 70 σπουδαστών ετησίως, συμβουλευτικής ανέργων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου