Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο Δαρβίνος θα τραβούσε τα μαλλιά του...

Μπορεί να νομίζουμε ότι η πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς μας αποδεικνύει ότι είμαστε ευφυέστατοι ως είδος, όμως η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή αναπτυξιακής Βιολογίας Τζέραλντ Κράμπτρι, η εξέλιξη μας κάνει στην πραγματικότητα πιο χαζούς, καθώς η
ευφυΐα του ανθρώπινου είδους κορυφώθηκε λίγο πριν οι πρόγονοί μας εγκαταλείψουν την Αφρική.
Μιλώντας στο περιοδικό TIME, ο Κράμπτρι ανέφερε ότι η ζωή εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά δύσκολη και τα γονίδια των προϊστορικών προγόνων μας είχαν συνεχώς την πίεση να αναπαραχθούν πιο επιλεκτικά, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Αυτό, για το ανθρώπινο είδος σήμαινε να γίνουν εξυπνότεροι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε πυκνοκατοικημένες αγροτικές εκτάσεις η πίεση για εξέλιξη άρχισε να μειώνεται, επηρεάζοντας αργά αλλά σταθερά και τις νοητικές ικανότητές τους. Μάλιστα, αντίθετα από ότι θα πίστευε κανείς, η πτωτική αυτή πορεία έχει γίνει ακόμα πιο έντονη σήμερα, καθώς εξαιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης, δεν απαιτείται ιδιαίτερη σκέψη από την πλευρά μας.
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αμφισβητούν τη συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η ευφυΐα του ανθρώπινου είδους αυξάνεται συνεχώς και σταθερά με την πάροδο των χρόνων, καθώς καθορίζεται από χιλιάδες γονίδια που είναι επιρρεπή σε αλλαγές και μεταλλάξεις.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου