Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τι συμβαίνει στο μυαλό του Αριέλ Σαρόν;


Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν βρίσκεται σε κατάσταση φυτού από το 2006, πριν από μερικές μέρες όμως διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός του παρουσιάζει «σημαντικές» ενδείξεις δραστηριότητας -μπορεί να αντιδρά σε ερεθίσματα και να ακούει τις οδηγίες των γιατρών. Ήταν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, έπειτα από τόσα χρόνια σιωπής, ωστόσο το κατά πόσο ο Σαρόν έχει πράγματι
συνείδηση του εαυτού του και του περιβάλλοντος παραμένει ακόμα ασαφές.
Ο 84χρονος Σαρόν υποβλήθηκε σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μια παραλλαγή της τομογραφίας που παρακολουθεί ζωντανά την εγκεφαλική δραστηριότητα μετρώντας τη ροή του αίματος.
Όπως ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα οι Αμερικανοί ερευνητές που τον υπέβαλαν στο δίωρο τεστ, ο Σαρόν έδειξε να αντιδρά σε οικεία ερεθίσματα όπως οι φωτογραφίες της οικογένειάς του και η φωνή του γιου του, και επιπλέον μπορούσε να υπακούει σε οδηγίες των γιατρών, οι οποίοι του ζήτησαν για παράδειγμα να φανταστεί ότι παίζει τένις ή περπατά στα δωμάτια του σπιτιού του.
Για πρακτικούς κυρίως λόγους, η τεχνική του fMRI κανονικά δεν χρησιμοποιείται στους ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή σε φυτική κατάσταση, ωστόσο στις λίγες φορές που έχει δοκιμαστεί σε τέτοια περιστατικά έχει δώσει ενδείξεις επικοινωνίας με το περιβάλλον
Ανάλογες ενδείξεις, σε ορισμένους τουλάχιστον ασθενείς, έχει δώσει και ημέθοδος του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και ένας στους πέντε ασθενείς που βρίσκονται σε φυτική κατάσταση διατηρούν ένα βαθμό συνείδησης. Και οι δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη μελέτη αυτών των ασθενών και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα.
Στην περίπτωση του Σαρόν, η φυτική κατάσταση είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη ο πρώην πρωθυπουργός το 2006. Σε αντίθεση με τους ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, οι οποίοι δεν έχουν συνείδηση ούτε επαφή με το περιβάλλον, οι φυτικοί ασθενείς ακολουθούν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και μπορεί να ανοίγουν περιστασιακά τα μάτια τους.
Μέχρι τη χρήση των τεχνικών της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας και του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει τι συμβαίνει στο μυαλό αυτών των ασθενών.
«Εντοπίσαμε μια ασθενή εγκεφαλική δραστηριότητα που έδειξε ότι υπακούει σε οδηγίες» δήλωσε για τον Αριέλ Σαρόν ο Μάρτιν Μόντι, μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες η οποία εξέτασε τον πρώην πρόεδρο.
«Ενδέχεται να διατηρεί μια ελάχιστη κατάσταση συνείδησης, ωστόσο οι ενδείξεις ήταν ασθενείς και πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή» διευκρίνισε.
Τα δεδομένα που προέκυψαν από την εξέταση του Σαρόν θα αξιοποιηθούν τώρα σε πρόγραμμα για τη μελέτη τέτοιων ασθενών στο Νοσοκομείο Μπεν-Γκουριόν του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου