Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Έχεις ακίνητο; Την "έβαψες"...

‘Ολα αλλάζουν στη φορολόγηση των ακινήτων καθώς πλέον καθιερώνεται αφορολόγητο 50.000 ευρώ για τα κτίσματα ενώ τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ της αξίας τους. Ταυτόχρονα δρομολογείται ένας ενιαίος φόρος με ξεχωριστή κλίμακα για όλες τις
εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης. Επιπλέον σχεδιάζεται η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές όπως και αλλαγές στο φόρο μεταβίβασης, στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές. Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει η ενοποίηση του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) και του “χαρατσιού” της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ). Για να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης εσόδων ύψους 3 δις το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα εξής :
1. Φόρος στα κτίσματα από 200.000 ευρώ 
Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης για τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου συνολικής αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω. Σχεδιάζονται κλιμακούμενοι συντελεστές στο φόρο ακίνητης περιουσίας από 0,3 εώς 1,5% ενώ σήμερα είναι από 0,2 έως 1%.
2. Φόρος και στα οικόπεδα 
Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος έχει σήμερα στην κατοχή του μόνο ἐνα οικόπεδο τότε δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Αυτό όμως θα πρέπει να το ξεχάσει! Με τα νέα δεδομένα θα πληρώσει! Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για αυτούς που έχουν μονοκατοικίες εντός σχεδίου οι οποίες συνοδεύονται από οικόπεδο καθώς θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και δεν θα ισχύει το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ.  Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα είναι μεγαλύτερος ο φόρος και από το χαράτσι.
3. Καταργείται το ελάχιστο όριο των 27 ευρώ 
Έώς σήμερα και σύμφωνα με τις διατάξεις για το φόρο ακίνητης περιουσίας αν ο φόρος είναι κάτω από 27 ευρώ ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και δεν είναι υποχρεωμένος να τον πληρώσει. Αυτό το όριο εξετάζεται να μειωθεί στα 9 με 10 ευρώ ή ακόμα και να καταργηθεί τελείως.
4. Νέο σύστημα αντικειμενικών
Όπως προανήγγειλε και ο Υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξη δρομολογείται ένα νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα σε  όλη τη χώρα, που θα εξισώνει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές κάτι το οποίο κρύβει επιπλέον φορολογικά βάρη για πολύ μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών.
5. Φόρος στα μποστάνια και στη …στάνη
Δεν θα γλυτώσουν ούτε οι αγροί τα αγροτεμάχια και τα βοσκοτόπια από την εισβολή φόρου με διαφορετική κλίμακα, οι οποίες μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τη  φορολογία! Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται αυτοτελώς με διαφορετική κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου