Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Απολύονται 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Σε κεντρική συμφωνία για άμεσες απομακρύνσεις στο Δημόσιο με θεσμικά αδιάβλητο και αξιοκρατικό μείγμα πολιτικών κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε
τμήμα της οποίας εκλήθη και συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συμφωνηθέν νούμερο των απομακρύνσεων θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 15.000.

Τέσσερις χιλιλάδες εξ αυτών θα προωθηθούν έως το τέλος του χρόνου, η δεξαμενή δε από την οποία θα προέλθουν θα είναι αυτή των επίορκων, των «κοπανατζήδων» , των κατόχων πλαστών εγγράφων καθώς και προσληφθέντων από καταργούμενους οργανισμούς με αντιπαραγωγικό έργο ή «ρουσφετολογικό» χαρακτήρα.

Στις δηλώσεις τους, οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης διαβεβαίωσαν ότι το μείγμα των πολιτικών που θα ακολουθηθούν θα σέβεται απολύτως το υφιστάμενο Συνταγματικό πλαίσιο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την απόλυτη ανάγκη για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πρόσθεσε: «Σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύσκεψης είπε: «Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ένα «πολύ καλό, λογικό και δίκαιο πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, το οποίο θα «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και τις θεσμικές εγγυήσεις».

Εξέπεμψε δε με διαύγεια το μήνυμα που θέλει πλέον να περάσει η κυβέρνησης: «Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους με αυτούς πρέπει να ασχοληθούμε. Βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού».

Απαριθμώντας τις «πηγές» από τις οποίες θα προέλθουν οι απομακρύνσεις ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και ότι οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Και η τρόικα κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου