Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ερώτημα αναγνώστη κι απάντησή μας!

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ενημερωτική σας προσπάθεια.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον αιφνίδιο θάνατο του Γιώργου Αποστολάκη σας προτείνω να κάνετε ένα θέμα για το τί ισχύει βάση τον νόμο.
Από το πρωί προσπαθώ να βρω μια άκρη αλλά βρίσκω νομικά κενά.

Σενάρια που ακούγονται:
1. Συνεδριάζει ο συνδυασμός και ψηφίζει επικεφαλής
2. Συνεδριάζουν οι εκλεγμένοι της πρώτης Κυριακής και ψηφίζουν επικεφαλής
3. Ακυρώνονται γενικώς οι εκλογές και πάμε από την αρχή
4. Επικεφαλής τίθεται ο πρώτος σε σταυρούς.

Οι πληροφορίες είναι ασαφείς.

Αν θέλετε ενημερώστε μας για το τί ακριβώς ισχύει

Με εκτίμηση
Σ. Β.

----------
 αγαπητέ φίλε,

ο νόμος ΔΕΝ υποχρεώνει τον συνδυασμό του οποίου ο επικεφαλής απεβίωσε, να εκλέξει διάδοχο πριν τις εκλογές. Ο συνδυασμός μπορεί κάλλιστα να μετάσχει ως τέτοιος (συνδυασμός χωρίς επικεφαλής) στις εκλογές και στη συνέχεια, μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να ανακοινώσει (προφανώς μετά από εσωτερική εκλογική διαδικασία) το νέο επικεφαλής του.

Το ζήτημα, όμως στην περίπτωση του αείμνηστου Αποστολάκη και της Νέας Προοπτικής, ΔΕΝ είναι νομικό, είναι καθαρά πολιτικό: Αν ο συνδυασμός φτάσει την Κυριακή ΧΩΡΙΣ νέο επικεφαλής, οι φήμες που θα διατρέχουν την πόλη θα λένε ότι ο νέος αρχηγός και ίσως αυριανός Δήμαρχος της πόλης ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, για να μην δημιουργήσει αντιδράσεις και αντισυσπειρώσεις. Ελπίζω ότι με εννοείτε...

2 σχόλια:

  1. Διαμαντή δεν έχεις δίκιο ακριβώς για τον νόμο. Προβλέπεται στο άρθρο 21 εδάφιο 2 του Καλλικράτη (3845/2010):

    "2. Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του υποψήφιου δημάρχου, τη θέση του στο συνδυασμό καταλαμβάνει είτε νέος υποψήφιος είτε ένας από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, ύστερα από δήλωση της πλειοψηφίας των υποψηφίων που επιδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου δύο ημέρες το αργότερο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Στη δήλωση επισυνάπτονται τα στοιχεία που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19, καθώς και η
    γραπτή αποδοχή του προσώπου που προτείνεται. Το αρμόδιο δικαστήριο ανακηρύσσει τον υποψήφιο που αντικαθιστά εκείνον που παραιτήθηκε ή απεβίωσε μέχρι και την παραμονή της διενέργειας των εκλογών.
    Αν δεν έγινε αντικατάσταση, τη θέση του δημάρχου
    καταλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης".

    Οπότε αν δεν γίνει αντικατάσταση, αυτοδικαίως υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Παντελής. Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας άλλου προσώπου, που δεν είναι σήμερα στο ψηφοδέλτιο.

    Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά βέβαια θα εξαρτηθούν, όπως σωστά λες, από το πολιτικό κομμάτι. Φαντάζομαι πως ως το βράδυ θα ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση

    Διαμαντής

    ΑπάντησηΔιαγραφή