Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Άρχισε το... ματς για τα δημοτικά τέλη!

Ο τακτικός συνεργάτης μας (στην ομάδα μας στο facebook!) δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Ευαγγελινός αναρωτιέται για τα δημοτικά τέλη:

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου μας, είναι τα ανταποδοτικά τέλη. Οι άλλοι συνδυασμοί (σημείωση: Ο κ. Ευαγγελινός ήταν υποψήφιος με το "Όραμα Πόλης" του Σταύρου Κόντου) προτείνουν μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 15% και μείωση των τελών νεκροταφείου κατά 20%. Φαντάζουν ωραίες ως προτάσεις, τα ποσοστά προβληματίζουν όμως τους συμπολίτες μας οι οποίοι εύλογα ρωτούν πώς θα γίνει αυτό εν μέσω κρίσης. Μήπως γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να διοικήσουν τον νέο Δήμο είναι λίγες δεν θα κληθούν να υλοποιήσουν ποτέ τις εξαγγελίες τους;

Ας δούμε όμως τι θα συμβεί αν εφαρμοσθεί μια τέτοια πολιτική. Το σύνολο των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη που προϋπολογίσθηκαν για το 2009 στους δύο δήμους ανέρχεται στο ποσό των €5.747.264 και το 15% αυτών ανέρχεται σε €862.090. Οι συνολικές εισπράξεις του νεκροταφείου για το 2009 ανέρχονται σε €2.295.555 και το 20% αυτών υπολογίζεται σε €459.110. Αν λοιπόν κερδίσουν τις εκλογές και εφαρμόσουν αυτή την πολιτική που εξαγγέλλουν θα μειώσουν τα συνολικά έσοδα του νέου δήμου κατά €1.321.200(862.090+459.110).

Νομίζω πως οι προτάσεις διατυπώνονται για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς και καμία σχέση δεν έχουν με υπολογισμούς βάσει της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των δύο Δήμων. Οι προτάσεις αυτές συνοδεύονται και με άλλες συμπληρωματικές όπως η ύπαρξη διαφορετικών τιμών από γειτονιά σε γειτονιά όταν όλοι μα όλοι γνωρίζουν ότι η κατηγορίες που δέχεται η ΔΕΗ είναι μόνο δύο, οι οικίες και επαγγελματικές στέγες.

Το ερώτημα παραμένει πως θα αναπληρώσουν τα έσοδα ή ποιες δαπάνες θα μειώσουν κατά 1.321.000€ έτσι ώστε να ισοσκελιστούν τα έσοδα και οι δαπάνες.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητή “αλήθεια” το άρθρο αυτό το έγραψα προεκλογικά, δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο και αναρτήθηκε στο blog μου στις 2/11/2010 πέντε μέρες πριν τις εκλογές και απλά το επισύναψα σε άρθρο που δημοσίευσες πρόσφατα σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Κώστας Ευαγγελινός

    Δεν πειράζει, η επανάληψη ειναι η μητέρα της μάθησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Agapite Ke Euaggeline ....i apantisi einai sintomi kai apli.......
    Mono apo tis miwseis twn mis8wn twn upallilwn tou dimou apo tin arxi tou xronou ews simera ta posa twn dapanwn tou exoun miw8ei kata 1.678.000 euro ara exoume kai resta.......
    Ayto 8a eprepe na saw pirazei k oxi an oi pi8anotites na dioikisoun OI ALLOI ton dimo itan liges....afou opos apodiktike oi LIGOTERES anikan se esas.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κώστας Ευαγγελινός απαντά16 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:45 π.μ.

    Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί τότε το ποσό των 1.678.000 € που κόπηκε από τους μισθούς των εργαζομένων ανέρχεται στο 29,20% των συνολικών εσόδων που είναι 5.747.000 € και πρέπει να περιμένουμε ανάλογη μείωση των ανταποδοτικών τελών. Λοιπόν τα τέλη στη Φιλαδέλφεια είναι 1,93€/τ.μ σύμφωνα με τον συλλογισμό σας και τις προεκλογικές εξαγγελίες πρέπει να μειωθούν κατά 0,53 € και να φτάσουν το ποσό των 1,37€/τ.μ. Ιδού η Ρόδος ... και η δόξα λαμπρή σε όσους το κάνουν. Σαφώς με ενοχλεί η μείωση των αμοιβών όλων των μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων Ελλήνων αλλά εσάς μάλλον σας χαροποιεί ως εξέλιξη και ως πλεονέκτημα στη νέα διοίκηση.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας το έχω πει εγώ, η υπόθεση με τα δημοτικά τέλη θα είναι το πρώτο "μπουρλότο" μεταξύ διοίκησης του Δήμου και αντιπολίτευσης με τη νέα χρονιά. Και δικαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν μη τί άλλο ο Κόντος υπήρξε ειλικρινής σε όλα του και κυρίως όχι λαικιστής. Πήρε μια σκληρή απόφαση για τα δημοτικά τέλη αλλά ρεαλιστική. Λυπάμαι που δεν τον ψήφισα και ήδη το έχω μετανιώσει. Δεν του άξιζε να πάει τρίτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή