Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο Κώστας Ευαγγελινός γράφει για τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Γράφει στο blog του ο Κώστας Ευαγγελινός:
Το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας, όπως και σε όλη τη χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του «συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης». Είναι ένας θεσμός που περιελήφθη στο νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος έχει κωδικοποιηθεί με την ονομασία «Καλλικράτης».
Η ανάγκη…

Γιατί άραγε ο νομοθέτης πείρε αυτή την απόφαση; Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη αν αναλογισθεί κάποιος τα καθήκοντα που αυτός πρέπει να εκτελέσει ως υποχρέωση.
Μια άλλη προσέγγιση μπορεί να επιδιωχθεί ανιχνεύοντας την γενική εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και η οποία
συνοψίζεται στην εκτίμηση που υπάρχει στην εισηγητική έκθεση του νόμου «…Τα πολυσυζητημένα προβλήματα κακοδιοίκησης στους δήμους, τα παράπονα αρκετών πολιτών για μεροληψία και επιλεκτική πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων των δημοτικών αρχών, αλλά και η υπερφόρτωση του δημάρχου από αιτήματα και παράπονα μεμονωμένων πολιτών και ομάδων, καθιστούν αναγκαία την καθιέρωση ενός νέου θεσμού διαμεσολάβησης μεταξύ διοικουμένων και δημοτικών αρχών και υπηρεσιών…»
Τα καθήκοντα…
Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε πως δύο είναι οι κατευθύνσεις της δραστηριότητας του «συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης», τα παράπονα των πολιτών για ζητήματα κακοδιοίκηση και η διαμεσολάβηση ανάμεσα στους πολίτες και τις υπηρεσίες του Δήμου.
Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα αυτά χρειάζεται ουσιαστική διοικητική και τεχνολογική υποστήριξη. Αν ο ρόλος του είναι να παραλαμβάνει τις αιτήσεις παραπόνων τότε θα αποτύχει, πρέπει να διαθέτει έναν μηχανισμό που θα προωθεί τα αιτήματα στις διευθύνσεις θα τα παρακολουθεί και άπαντα στους πολίτες. Για όλες αυτές τις εργασίες πρέπει να υπάρχουν μετρήσεις αποδοτικότητας και ο καθορισμός πρότυπου χρόνου απάντησης για να μετρώνται οι αποκλίσεις.
Όσον αφορά την διαδικασία διαμεσολάβησης πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα μηχανισμό που θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις για λογαριασμό των πολιτών χωρίς να τους αποστέλλει από την μια διεύθυνση στην άλλη και από τον ένα υπάλληλο στον άλλο. Σχηματικά θα λέγαμε ότι πρέπει ο πετυχημένος θεσμός των ΚΕΠ να μεταφερθεί και στις υπηρεσίες του Δήμου.
Σημαντικό εφόδιο για την βελτίωση της διοίκηση του Δήμου θα αποτελεί η ετήσια έκθεση του «συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης» με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του.
Η επιλογή…

Ο νομοθέτης έβαλε περιοριστικά χρονικά περιθώρια μέχρι 28/2 για την επιλογή του «συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης» παραγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία κουλτούρα συνεννόησης.
Επικρατούν απόψεις ακραίες όπως: θέλουν να βάλουν κάποιον για να παίρνει λεφτά ή δεν έχουμε λεφτά για τέτοιες πολυτέλειες ή ακόμα σιγά μη βάλουμε κάποιον να μας ελέγχει ή τέλος αυτός είναι του Δημάρχου και θα τα κουκουλώνει.
Σήμερα 24 ώρες πριν την επιλογή καμία διαβούλευση δεν έχει γίνει γνωστή μεταξύ αυτών (των συνδυασμών δηλαδή) που θα κληθούν να αποφασίσουν για την εκλογή του «συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης» στο Δήμο Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας.
Το πιθανότερο λοιπόν είναι όλα να αφήνονται στον πολιτικό αιφνιδιασμό με συνέπεια ο Δήμος μας να μην αποκτήσει «συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης», εκτός αν γίνονται παρασκηνιακές επαφές μια και αναζητούνται 2 ψήφοι. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.
Ερώτημα παραμένει γιατί επιλέχθηκε η 28/2 για την εκλογή και όχι μερικές μέρες πιο πριν για να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας.

3 σχόλια:

  1. Και δυνατότητα επανάληψης των εκλογών υπάρχει και πιθανότητα να επιδιωχθεί δια της μη εκλογής η ανυπαρξία ενοχλητικού συμπαραστάτη...

    Αλλά αντί να μας πει ο κ. Ευαγγελινός τι θα προτείνει ή τι πρωτοβουλίες πήρε ο συνδυασμός του, μας λέει όλα όσα γνωρίζουμε!
    Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μας κοροϊδεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας τα είπε ο Καβακόπουλος, Ευαγγελινέ, μην κουράζεσαι και κάνεις τον ξύπνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περσινά ξυνά σταφύλια Κώστα. Έκθεση γυμνασιακή μας έκανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή