Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ετοιμάζεται πολιτική λύση στη Λιβύη με συμμετοχή ης Ελλάδας;

Πολιτική λύση με τερματισμό των επιθέσεων, αλλά και με ατιμωρησία για τον Μουαμάρ Καντάφι περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που μετέφερε ο απεσταλμένος του Λίβυου ηγέτη στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Καντάφι- εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών- Αμπντουλάτι Ομπεϊντι έγινε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά στον απεσταλμένο του Λίβυου ηγέτη ότι η πολιτική λύση μετά την κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον
ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι, ούτε κάποιον από τους γιούς του, που αναμείχθηκαν ενεργά στον εμφύλιο. Πιθανόν όμως να περιλαμβάνει την κόρη του, η οποία αν και το ίδιο σκληρή με τους γιούς του δεν εμφανίστηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των ένοπλων αντιπαραθέσεων.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι δείχνει να φοβάται μήπως έχει την τύχη του Κάρατζιτς, να τον αναζητά δηλαδή το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κάτι που ήδη προβλέπεται για τον Λίβυο ηγέτη στις αποφάσεις της Διεθνούς κοινότητας.
Για μία ακόμη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου διεμήνυσε στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να μείνει στην Ελλάδα, ενώ θα μεταφέρει το αίτημά του για ασφαλή οδό διαφυγής στους ευρωπαίους ηγέτες και τους υπερατλαντικούς συμμάχους κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα μαζί τους.
Αντιθέτως και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ο Λίβυος ηγέτης δεν φαίνεται να ανησυχεί το ίδιο έντονα και για τις καταθέσεις του, είτε γιατί γνωρίζει ότι θα έχει την «κατανόηση» της διεθνούς κοινότητας στο θέμα, είτε γιατί έχει φροντίσει να τις μετακινήσει σε ασφαλή μέρη και να τις μεταβιβάσει σε έμπιστα πρόσωπα.
Διαμεσολάβηση Γιώργου με Ερντογάν;
Σύμφωνα με πληροφορίες του real. gr ο Γιώργος Παπανδρέου προγραμματίζει να αναλάβει από κοινού με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν πρωτοβουλία για την επόμενη ημέρα της Λιβύης, κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας με τον Ισμαήλ Τζεμ στο Παλαιστινιακό το 2002, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο απεσταλμένος του Καντάφι συνεχίζει τις επαφές του στην Άγκυρα και αμέσως μετά στη Μάλτα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται στο παρασκήνιο να διασυνδέσει τη στάση και τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στη Λιβύη με την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας να ξεπεράσει την βαθιά οικονομική της κρίση. O Έλληνας πρωθυπουργός για την πρωτοβουλία αυτή είχε την Παρασκευή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron και το Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, αλλά και τον πρωθυπουργό της Λιβύης που τον ενημέρωσε για την έλευση του κ. Ομπεϊντι στη χώρα μας.
Δρούτσας: Τονίσαμε την καθαρή θέση της Διεθνούς Κοινότητας
Μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάτι Ομπεϊντι, ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε:
"Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη".
"Ο απεσταλμένος", πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας, "ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του αύριο στη Τουρκία και μετά στη Μάλτα. Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός, να σταματήσουν η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης".
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ’ αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες"
"Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας", κατέληξε ο κ. Δρούτσας.

2 σχόλια:

  1. Καλά θα έκανε ο Παπανδρέας και η Ελλάδα να κάτσουν στ'αυγά τους και να πάψουν να παριστάνουν τους διαμεσολαβητές. Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μ.... χτενίζεται! Αλλά με τέτοιους στο τιμόνι της χώρας, πού να υπάρξει προκοπή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών όπως στο Κυπριακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή