"Ο διάλογος, αν δεν έχει το στοιχείο της αμφίδρομης επικοινωνίας, γίνεται ακρόαση και μονόλογος και τελικά δεν προσφέρει στην κοινωνία", ήταν η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση διαλόγου που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Δημοκρατική Αριστερά την περασμένη Πέμπτη στο συνέδριο του κόμματος.
Συνοψίζοντας απόψε τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Κουβέλης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που όμως δεν έχουν εισακουστεί. Απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων, ο κ. Κουβέλης δήλωσε απερίφραστα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα και κατηγόρησε όσους διαδίδουν το αντίθετο ότι
διαστρεβλώνουν τις θέσεις και την πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κ. Κουβέλης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι η προγραμματική σύγκλιση και φερεγγυότητα, κάτι που όπως είπε δεν υφίσταται. Αντίθετα ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μιά ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων που να περιλαμβάνει την Δημοκρατική Αριστερά, δυνάμεις της Οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και ανένταχτων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγές.
Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Κουβέλης είπε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συντηρητική και πρότεινε την αναδιαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση για τη δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα που να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δρομολογηθεί η αναπτυξιακή πορεία .
Ακόμη ο κ. Κουβέλης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί συνεχίζει να φορολογεί τους εργαζόμενους, ενώ όπως είπε δεν έχει αντιμετωπίσει καθόλου την φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και την διαφθορά.
Kala, mas epeises kyrie Koubeli!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοροϊδεύουν την κοινωνία και δεν ντρέπονται οι ψευτοαριστεροί ΠΑΣΟΚοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδαμε και την ποιότητα... της "πρότασης" Κουβέλη για τον Καμίνη που περιμένει τι θα του πει η κυβέρνηση να κάνει πότε με τους μετανάστες, πότε με τους συμβασιούχους, πότε με τα χρέη του δήμου!
Φυσικά είδαμε και την πολιτική των δικών μας κοντοβατίδηδων...
Ανώνυμε 7:42
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένας σοβαρός πασόκος δεν το «παίζει» αριστερός, με την έννοια που προφανώς το αντιλαμβάνεσαι εσύ, αλλά και με αυτό που λέγεται αριστερά σήμερα, σ΄αυτή τη χώρα.
Προτιμούμε να είμαστε το κόμμα της απλής και κοινής λογικής, του ρεαλισμού και της ευθύνης, από το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή να πετάμε κορώνες για τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.
Καλά όλα αυτά, αλλά κάποιος πρέπει να σώσει τη χώρα.
Προτιμούμε να είμαστε χρήσιμοι παρά αρεστοί, όπως είπε κάποιος άλλος λίγα χρόνια πριν (ο οποίος βέβαια ούτε αρεστός ήταν, τελικά, αλλά ούτε και χρήσιμος αποδείχθηκε).
Τέλος, τι έχει ο Καμίνης και πότε πρόλαβες να βγάλεις συμπέρασμα, αγαπητέ φίλε; Ο άνθρωπος καλά καλά δεν κάθισε στην καρέκλα και πήρε την καυτή πατάτα με τους συμβασιούχους και τη ρεμούλα που του παρέδωσαν. Έχει ςυπόψη τι σημαίνει Δήμος Αθηναίων; Έχεις υπόψη τη διαχείριση Κακλαμάνη;
Αυτό, ΠΑΣΟΚε, είναι και το πρόβλημα με το κόμμα σου και τους οπαδούς του: ότι από κόμμα των ονείρων και αναζήτησης της πραγματικής δημοκρατίας στον τόπο μας (την πενταετία του '70), γίνατε φασισταριά σαν τη δεξιά που βρίζατε και απλοί (και μάλιστα άχρηστοι, σαν τον Σημίτη π.χ.) διαχειριστές της ολοένα βυθιζόμενης οικονομίας μας. Μπράβο σας! Τα καταφέρατε περίφημα! Το θέμα είναι πότε πρώην υπουργοί σας (όπως και δεξιοί υπουργοί) θα κάτσουν στο σκαμνί και επιτέλους θα μπουν στο φρέσκο, για παραδειγματισμό. Εκτός αν θεωρείς ότι επειδή κάποιοι ομοϊδεάτες σου ωφελήθηκαν από αυτές τις σάπιες μούρες, πρέπει αυτούς όλους τους υπουργούς να τους θεωρούμε και ευεργέτες του τόπου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν είσαι παλιός ή νέος ΠΑΣΟΚος. Αν είσαι παλιός, δεν έχεις μνήμη. Αν είσαι πάλι νέος, δεν έχεις γνώση. Πάντως να ελπίζεις: και τα δυο ανακτώνται, αρκεί να υπάρχει βούληση.
Ανώνυμε 2:56
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ύφος των σχολίων σου, κανονικά είναι ανεπίδεκτο απάντησης. Επειδή, όμως, μιλάς για όνειρα και αναζητήσεις, κρίνω ότι είσαι ονειροπόλος και ως τέτοιον σε συγχωρώ ή μάλλον σε απαλάσσω λόγω .... ρομαντισμού.
Και τη μεγαλύτερη ανθοδέσμη να στείλεις στην κα Μέρκελ και δείπνο με κεριά να της παραθέσεις, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συγκινηθεί.
Δυστυχώς όμως η πολιτική δεν γίνεται με όνειρα, παραδείσους και αγγελάκια.
Φαντάζομαι ότι ακόμα και ο πιο ρομαντικός άνθρωπος του κόσμου, μπορεί να διακρίνει ότι το κοινωνικοπολιτικό υπόστρωμα του ΄70 δεν έχει καμία σχέση με αυτό του 2011.
Επίσης είναι άλλο να είσαι ένα προοδευτικό κίνημα που ιδρύθηκες μετά τη χούντα και έχεις να αντιμετωπίσεις θεμελιώδη προβλήματα δημοκρατίας και άλλο να είσαι κυβέρνηση το 2011 σε ένα έντονα διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, όπου η εξάρτηση της οικονομίας σου είναι απόλυτη από εξωχώρια κέντρα (είτε συμμετέχεις και εσύ στις αποφάσεις είτε όχι).
Αυτά όμως είναι στοιχειώδη πράγματα και απορώ γιατί θα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε.
Αν, λοιπόν, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα πράγματα, τότε, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σε ξυπνήσω και τα όνειρα θα γίνουν ονειρώξεις.
Υ.Γ. 1. Από χαρακτηρισμούς καλά πας. Καμία πρόταση έχεις για το τι πρέπει να γίνει; Γιατί αυτές τις (τζάμπα) μαγκιές τις ακούμε σαν καραμέλες. Και υποθέτω ότι θα θεωρείς ότι εσύ διαθέτεις και μνήμη και γνώση.
Υ.Γ. 2. Επειδή όλα τα απολιτίκ παπαγαλάκια, προσπαθώντας κάτι να πουν αναμασούν συνεχώς τα περί δικαστηρίων, σκαμνιών και φυλακών, σε προκαλώ να πεις ποιοί πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί και συγκεκριμένα για ποιούς λόγους. Αλλιώς μη μιλάς.
(Ασφαλώς και γύρω από κάθε μορφής εξουσία μαζεύονται τρωκτικά και λαμόγια, αλλά δεν μπορεί να γενικεύουμε ανόητα τις καταστάσεις).
Μαθαν πως διαβουλευομαστε, πλακωσαν και οι Πασοκοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει κ.κ. Κυρκοκουβέληδες και τοπικοί Κοντοβατίδηδες αλλά μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Άκου λέει "δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ". Κι εδώ στις δημοτικές με ποιόν συνεργαστήκατε;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Υ.Γ. 2. Επειδή όλα τα απολιτίκ παπαγαλάκια, προσπαθώντας κάτι να πουν αναμασούν συνεχώς τα περί δικαστηρίων, σκαμνιών και φυλακών, σε προκαλώ να πεις ποιοί πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί και συγκεκριμένα για ποιούς λόγους. Αλλιώς μη μιλάς.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Ασφαλώς και γύρω από κάθε μορφής εξουσία μαζεύονται τρωκτικά και λαμόγια, αλλά δεν μπορεί να γενικεύουμε ανόητα τις καταστάσεις)".
5 Απριλίου 2011 5:24 μ.μ.
Έχει βουΐξει η κοινωνία κι εσύ ζητάς να σου υποδείξουμε ποιοι πρέπει να κάτστετε στο σκαμνί γιατί τα φάγατε σε διαφορετικές ποσότητες μεταξύ σας!!!
Καλά κάνετε να μας φτύνετε κι από πάνω στα μούτρα αφού σας ανεχόμαστε!
Pes ta re file! Mh mas pernane gia makakes!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 3:02
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, την έκανες την επανάστασή σου. Τους έσκισες τους πασόκους. Έτσι με τις ανέξοδες και ανώνυμες ηλιθιότητες ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και μάλιστα να αποκτά και οπαδούς (ανώνυμος 3:17).
Μόνο, κακόμοιρα ανθρωπάκια, που δεν ξέρετε ότι αν ανοίξουν υποθέσεις που δημιουργούν σκιές, (προσωπικά συμφωνώ να ανοίξουν τα πάντα), περισσότεροι νεοδημοκράτες θα πάνε φυλακή.
Και επειδή είσαι θρασύτατος, θα σου πρότεινα να ανησυχείς περισσότερο για το πως θα σωθεί η χώρα και λιγότερο για τα υπόλοιπα. Αλλά φαίνεται ότι δεν ανησυχείς, οπότε σε δύο κατηγορίες μπορείς να ανήκεις: ή σε αυτή των βολεμένων ή σε αυτή των καθυστερημένων.
Και συ Πασόκε, ανώνυμος είσαι, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί τα χώνεις στους άλλους Ανώνυμους. Και νομίζω πως και οι δικές σου τοποθετήσεις στην κατηγορία των "ανέξοδων ηλιθιοτήτων" μπαίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ξέρεις γιατί; Γιατί απλά το δημόσιο χρέος και το αντίστοιχο έλλειμμα (από τα οποία "παλεύεις να απαλλαγεί η χώρα") επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 (επί Αντρέα) άρχισε να γιγαντώνεται. Φυσικά και ο Δράκουλας της τριετίας 90-93 συνέχισε το ίδιο βιολί, όπως επίσης και πάλι ο πατερούλης του Γιωργάκη κατά τα έτη 93-96.
Κι εσυ τώρα τι μας λες; Ότι όλη αυτή η μούργα που αποτέλειωσε την Ελλάδα με την πολιτική της, θα αλλάξει σήμερα ρότα στο πλοίο όπου είμαστε και γω και συ; Γελιέσαι! Τα καθιζήματα που κυβερνούσαν τότε που οργίαζε η ρεμούλα και διαφθορά κυβερνούν και τώρα, φίλε μου. Αλλά αυτό εσύ δεν το καταλαβαίνεις, ή καλύτερα κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις, γιατί απλά ο βολεμένος είσαι μάλλον εσύ κι όχι οι άλλοι που στα λένε χύμα και δεν σου αρέσει.
Ο Μαντέλης ομολόγησε και είναι ελεύθερος, αλλά πίστεψέ με, του Μαντέλη η υπόθεση δεν είναι τίποτε μπροστά σε κάποιες αλλωνών, που μπαινοβγαίνουν ακόμη στην Ιπποκράτους (παλιά Χαρ.Τρικούπη). Τους Λαμπράκηδες και τους λοιπούς εκδότες, που γνωρίζουμε το ρόλο τους στο Χρηματιστήριο το 99-2000 ποιοι τους έδωσαν γη και ύδωρ; Εγώ;
Όταν ο Αντρίκος έλεγε "Τσοβόλα δώστα όλα", από πού εννοούσε ότι θα δοθούν; Αυτά δανεικά δεν ήταν; Και δεν ήξερε ο ευφυής πολιτικός που τέλειωσε το Yale ότι αυτά κάποια στιγμή θα ζητούνταν πίσω έντοκα; Αλλά τι τον ένοιαζε; Μήπως θα ζούσε για να δει;
Γι'αυτό κόψε τις βλακείες και τα δασκαλέματα. Και μην έχεις αυταπάτες για τις δήθεν καλές προθέσεις των ανθρώπων που ψηφίζεις. Ο Σημίτης (μες στους 100 μεγαλύτερους έλληνες παρακαλώ!!!!!!) πού είναι τώρα, να μας διαφωτίσει με τις γνώσεις του και να δώσει κάποιες εξηγήσεις;; Ο γερμανόφρων τεχνοκράτης αδελφούλης του, πού στο καλό είναι κι αυτός, να βοηθήσει στη διάσωση της χώρας, που τόσο επιθυμείς;
Στο μεταξύ οι σπατάλες στο στενό δημόσιο τομέα συνεχίζονται, με τους υπουργούς και τους βουλευτές να συνεχίζουν να ικανοποιούν όλα τα καπρίτσια τους, μη αναγνωρίζοντες ότι ο λαός ήδη έχει κάνει το σκατό του παξιμάδι και θα συνεχίσει να το κάνει, αφού η τρόικα έτσι θέλει.
Μαζέψου λοιπόν λιγάκι και σεβάσου και τους άλλους που εκφράζονται, γιατί το κουτόχορτο δεν είναι ούτε θα είναι για πάντα τροφή για ανθρώπους.
Ανώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, είναι γνωστό. Παρά το ότι προεξάρχουσα είναι η ευθύνη των πολιτικών, κυρίως αυτών που διοίκησαν, αλλά και των υπολοίπων, που συγκροτούν αυτό που λέγεται πολιτικό σύστημα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την ευθύνη και ημών των πολιτών.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει, ενώ το πλοίο βυθίζεται, να συζητάμε για το ποιός φταίει. Η αγωνία μας θα πρέπει να είναι πως θα σωθούμε.
Εντάξει, η διαφθορά είναι γενικευμένη, πολιτικοί διεφθαρμένοι υπάρχουν οπως και πολιτικοί έντιμοι.
Αλλά, για να τελειώνουμε με την προσχηματική αυτή καραμέλα, πόσα νομίζεις ότι "εφαγαν" οι πολιτικοί από τα 360 περίπου δισ. ευρω που είναι το δημόσιο χρέος (χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το αναλογιστικό έλλειμμα των Ταμείων);
Και 30, 40 ή 50 δισ. να έφαγαν οι πολιτικοί, τα υπόλοιπα που πήγαν;
Όσο για το Σημίτη, έχω να σου πω ότι αν η Ελλάδα έκανε 2 βήματα μπροστά τα τελευταία 20 χρόνια, οφείλεται στο Σημίτη. Ο οποίος και προσωπικά, έδωσε μαθήματα ήθους και αποτέλεσε ένα πρότυπο ευρωπαίου πολιτικού, σε αντίθεση με το κουτοπόνηρο βαλκανικό προφίλ της πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Και όταν η Ε.Ε. αντιμετώπισε μια από τις σοβαρότερες εσωτερικές πολιτικές κρίσεις, με την Ελλάδα στην Προεδρία, ο Σημίτης πήρε τα συγχαρητήρια της διεθνούς κοινότητας και η χώρα αισθάνθηκε λίγη εθνική υπερηφάνεια.
Σήμερα, δεν έχουμε την πολυτέλεια για μεταφυσικές προσεγγίσεις της πολιτικής, γιατί τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και οι αριθμοί εκφράζουν απολυτότητες. Και επίσης οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Πιστεύω, λοιπόν αυτούς και είμαι αναγκασμένος να θεωρώ καλές τις προθέσεις τους, γιατί από πουθενά αλλού δεν έχω ακούσει μια λέξη για την έξοδο από αυτή την κατάσταση. Όλοι περιγράφουν και ξορκίζουν την κατάσταση όπως έχει, αλλά για την ταμπακέρα τίποτα.
Ακουσες καμία συγκεκριμένη πρόταση, κανένα συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο;
Ακούμε για ένα "άλλο μείγμα" πολιτικής, αλλά δεν μας λένε ποιό είναι αυτό. Ακούμε για τη μείωση του ελλείμματος σε ένα χρόνο (προφανώς με το μαγικό ραβδάκι).
Από την άλλη πλευρά ακούμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στο Δημόσιο, στο ασφαλιστικό, να μην απαλλαγεί το κράτος από τις ζημιογόνες επιχειρήσεις που χρεώνουν με εκατομμύρια καθημερινά όλους εμας τους πολίτες, να μην θιγεί κανένα "κεκτημένο" των συντεχνιών που το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι τα δικά τους και η χώρα ας βουλιάξει.
Αυτοί σου δίνουν κουτόχορτο και, δυστυχώς, αυτούς υποστηρίζεις.
Όλοι λένε ότι η μεταπολίτευση, όπως την ξέρουμε, έληξε, και άλλα σχετικά. Μπούρδες! Η μεταπολίτευση της κλεψιάς και της κοροϊδίας του κόσμου καλά κρατεί! Εγώ δεν διαχωρίζω τη χρονική φάση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα από το παρελθόν, από το οποίο όντως πρέπει ν'απεμπλακούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε φθαρμένα όμως υλικά (έμψυχα) κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
Η κάθαρση περνά υποχρεωτικά από την τιμωρία των ενόχων. Και αυτοί είναι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής τάξης της χώρας που συνήψε τα δάνεια και πρωταγωνίστησε στην κλεψιά με τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και μεγαλοεκδότες.
Αν αυτό δεν γίνει, δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία και για προοπτική. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και πρότερη πολιτικοποίηση της κοινωνίας, που δυστυχώς δεν δείχνει να κατανοεί επί του παρόντος το μέγεθος του προβλήματος. Πώς να εμπιστευθείς ένα λαό, που όταν ο Γιωργάκης του λέει "το 2012 θ'αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ", αυτός το χάβει;
Και φυσικά δεν πίστευα ένας οπαδός του ΠΑΣΟΚ να είναι τόσο αντικρατιστής, αλλά το είδα κι αυτό! Βρε πώς άλλαξαν τα πράματα! Μόνο που και οι ιδιωτικοποιήσεις, αγαπητέ, τίποτε δεν εγγυώνται τη σήμερον ημέρα. Είδες π.χ. τον κύριο Βγενόπουλο; Την πάει για φούντο την Ολυμπιακή, που το κράτος επί τόσα χρόνια ήθελε να αποτινάξει από πάνω του. Και τώρα γυρεύει τρόπο να την πουλήσει, ή αν δεν βρεθεί αγοραστής ακόμα και να την κλείσει. Γνωρίζεις ότι μια σειρά δρομολογίων εξωτερικού περικόπηκαν και ότι το μονοπώλιο έχει πια ο κύριος Βασιλάκης της Aegean; Γνωρίζεις επίσης ότι πιλότοι της Aegean μπήκαν στην Ολυμπιακή, μόλις έμαθαν ότι ανοίγει τα φτερά της με τον Βγενόπουλο επικεφαλής και τώρα βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή (όσοι από αυτούς δεν απολύθηκαν) που άφησαν την εταιρεία του Βασιλάκη;
Γι'αυτό, Πασόκε, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Και δεν είναι προς τιμήν σου να προσπερνάς βιαστικά όλο το ιστορικό της κλεψιάς λέγοντας στην αρχή του κειμένου σου πως "το πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση είναι γνωστό". Εσύ τότε τι ήσουν; ΠΑΣΟΚ πάλι δεν ήσουν;
Συγγνώμη, λοιπόν, που θα σε θεωρήσω ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ (στο μερίδιο φυσικά που σου αναλογεί και που είναι απειροελάχιστο) συνυπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση-μπάχαλο της χώρας. Και δικοί μου άνθρωποι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και τα ίδια τους έχω πει. Καλό βράδυ.
Πολυ ευρωπαιος πολιτικος ο Σημιτης:αυτος που συμφωνα με το ντοκιμαντερ του Βαξεβανη μαγειρεψε με τη βοηθεια της αμερικανικης υπερτραπεζας Γκολντμαν-Σαχς τα δημοσιονομικα της Ελλαδας για να μπουμε με το ζορι στη ζωνη του ευρω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καθολου μα καθολου κουτοπονηρος! Θυμουνται ολοι τι ρομπα ειχε γινει οταν ζητουσε απο τον εμβροντητο Μπλερ τα μαρμαρα γιατι τον περιμεναν εκλογες ή οταν παριστανε τον τηλεφωνητη του ΙΚΑ στην "ανυποψιαστη" κυρια που εκλεινε ραντεβου!
Περίεργε
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιλογή της εισόδου στην ευρωζώνη ήταν ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας ως ευρωπαϊκό κράτος.
Φαντάζομαι ότι είσαι σε θέση να αντιληφθείς τι θα γινόταν μια χώρα σαν την Ελλάδα σε συνθήκες πλήρους παγκοσμιοποίησης και έντονης διεθνοποίησης της οικονομίας, με τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds να οργιάζουν έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε αδύναμο (θυμίζω μόνο την περίπτωση, κάποια χρόνια πριν, της επίθεσης του Σόρος στη στερλίνα και κατ΄επέκτασιν στη βρετανική οικονομία, που δεν ήταν και η πιο αδύναμη οικονομία)
Σε μια χώρα όπου η κοινωνικοοικονομική δομή ήταν ίδια με τις χώρες των βαλκανίων, περασμένων 10ετιων, με κομματικό κράτος, έντονη διαφθορά, υπανάπτυκτους θεσμούς.
Άρα λοιπόν, η είσοδος στην ευρωζώνη ισοδυναμούσε με την ύπαρξή μας ως οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος.
Κανένας δεν είχε την αυταπάτη ή την αφέλεια να πιστέψει ότι η οικονομία μας έγινε σαν αυτή της Γερμανίας.
Ο Σημίτης λοιπόν ήταν εκείνο που σήκωσε το βάρος της απόφασηςς αλλά και της πορείας προς την έντασξη στην ευρωζώνη, ο Σημίτης ήταν εκείνος που πήρε και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες (και δεν φταίει εκείνος αν η επόμενη κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο αξιοποίησης των παγίων), ο Σημίτης έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της Κατοχής, ο Σημίτης ήταν εκείνος που χειρίστηκε την μεγαλύτερη, ίσως, κρίση της Ε.Ε. που λίγο έλειψε να διαλυθεί και που η Ελλάδα έκανε μετά από πολλά χρόνια την επανεμφάνισή της ως παίκτης στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.
Φυσικά κανένας δεν ισχυρίζεται ότι ο Σημίτης μετέβαλλε την Ελλάδα σε Δανία ή Νορβηγία, αλλά επί θητείας του έγιναν 4-5 στρατηγικές κινήσεις σε όφελος της χώρας.
Ανώνυμε 1:33
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι βέβαιο ότι ο πρώτος μεταπολιτευτικός κύκλος έκλεισε, καθώς αυτός είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα δημοκρατίας και αποκατάστασης θεσμών.
Επίσης, μαζί του έκλεισε και η αντίληψη της πολιτικής ζωής, με όρους της πρώϊμης μετεμφυλιακής περιόδου.
Είναι, επίσης, βέβαιο ότι κλείνει και ο δεύτερος μεταπολιτευτικός κύκλος, στον οποίο πορεύτηκε η χώρα, σε συνθήκες, πλέον δημοκρατίας και ομαλότητας.
Το τέλος αυτού του κύκλου σηματοδοτείται από την ανώμαλη προσγείωσή μας και από την κατάδειξη των σοβαρών δομικών (και όχι μόνο διαρθρωτικών) προβλημάτων της χώρας. Προβλημάτων, που βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η οικονομική κρίση, λοιπόν, μας βρήκε ως χώρα σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, με το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα και το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό.
Πράγματι, το πολιτικό σύστημα είναι το ίδιο από τη μεταπολίτευση. Υπάρχουν, σήμερα, πολιτικές προσωπικότητες, σε όλους τους πολιτικούς χώρους, που λειτουργούν από το 1974 (ορισμένοι και πριν τη δικτατορία).
Αυτό το πολιτικό προσωπικό είναι εκείνο που καλείται να διαχειριστεί την κρίση σήμερα. Αν κάποιος προτείνει να φύγουν αυτοι οι 300 άνθρωποι από τη Βουλή και να έρθουν κάποιοι άλλοι, ας το πει δημόσια και ας πει με ποιόν τρόπο συγκεκριμένα θα έρθουν. Γιατί αν γίνουν εκλογές πάλι οι ίδιοι, σχεδόν, πολιτικοί θα εκλεγούν.
Προσωπικά, θεωρώ, ότι οι εκλογές τώρα, είναι η μόνη λύση, προκειμένου να επιλέξουν οι πολίτες αν θέλουν τον Παπανδρέου ή τον Σαμαρά να κυβερνήσει. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Ή ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς θα κυβερνήσουν. Και σε τι μπορεί να είναι καλύτερος ο Σαμαράς; Τι συγκεκριμένο έχει προτείνει ως αξιωματική αντιπολίτευση; Απλώς συμπεριφέρεται ως κοινός πολιτικάντης που τάζει σε όλους τα πάντα και λέει σε καθένα αυτό που θέλει να ακούσει. Κοινά, τετριμμένα πράγματα, νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ.
Ποιά συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα έχει εξαγγείλει ο Σαμαράς; Μιλάει για ιδιωτικοποίηση της οικονομίας το, υποτίθεται, φιλελεύθερο κόμμα, το οποίο μόνο φιλελεύθερο δεν είναι. Περισσότερο με μια βελτιωμένη εκδοχή της ΕΡΕ μοιάζει.
Στη χώρα αυτή υπάρχει, πράγματι, η αίσθηση γενικευμένης ατιμωρησίας. Όμως αυτή δεν εξαντλείται μόνο στους πολιτικούς.
Ο τελευταίος δημόσιος υπάλληλος, για να απολυθεί πρέπει να σκοτώσει. Για οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα, ακόμα και της κλοπής, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.
Ο μικρομεσαίος φοροφυγάς, διαμαρτύρεται γιατί δεν "πιάνουν τους μεγάλους" και πιάνουν εκείνον.
Για αυτά, που είναι οι υπερευαίσθητοι πολίτες που φωνάζουν;
Δηλαδή η απάτη και η διαφθορά στους πολίτες δικαιολογείται επειδή κάποιοι επώνυμοι και κάποιοι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι; Ποσοτικό είναι το ζήτημα; Ή ο πολίτης χρειάζεται πατερούληδες ως παραδείγματα;
Αν κάποιος σκοτώσει έναν, είναι καλύτερος από αυτόν που σκοτώνει πέντε;
Προσωπικά, είμαι από εκείνους που ισχυρίζονται ότι για την κατάντια στη χώρα αυτή, έχουμε όλοι οι πολίτες μερίδια ευθύνης, γιατί είμαστε απαιτητικοί αλα καρτ. Όπου μας συμφέρει φωνάζουμε και όπου μας συμφέρει τουμπεκί. Ό,τι θέλουμε, το ανεχόμαστε αδιαφορώντας για το σύνολο και ό,τι μας θίγει προσωπικά το καταγγέλουμε.
Τέλος πάντων, νομίζω ότι στη φάση αυτή που βρισκόμαστε, ως χώρα και ως κοινωνία, θα πρέπει να στοχαστούμε και με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα.
Προϋπόθεση γι αυτό, όμως είναι ο καθένας να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του και από τον ασφυκτικό του μικρόκοσμο.
Διαφωνώ ότι θα ήταν κακό για την Ελλάδα να μείνει εκτός ευρωζώνης. Νορβηγία και Σουηδία μια χαρά τα πάνε χωρίς το ευρώ. Απλά για την Ελλάδα ισχύει το "όπου γλέντι και χορός, η Βασίλω πρώτη". Και για τα μαγειρέματα του τίμιου Σημίτη με την υπερτράπεζα δεν μου'πες τίποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την Κύπρο (άσε που και κει έχουν χάσει τη μπάλα ο Χριστόφιας και οι άλλοι: επικλήσεις στο Λένιν δεν συνάδουν με τη συμμετοχή της μεγαλονήσου στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της Ε.Ε. νομίζω!), θα δούμε μεσοπρόθεσμα και κει αν ωφεληθούν από την ένταξη...
Όσο για τα κερδοσκοπικα funds και τις αγορές, ποιοι τους επέτρεψαν να αλωνίζουν; Μα φυσικά οι δεξιές και οι "σοσιαλδημοκρατικές" (διάβαζε επίσης δεξιές) κυβερνήσεις της Ευρώπης και των Η.Π.Α. που ποτέ δεν επέδειξαν διάθεση να τους ελέγξουν. Οπότε πού είναι το παράξενο αν ισχυριστώ ότι ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΛΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ; Και γι'αυτό φυσικά δίνω βαρύτητα στο πώς μπορεί να ξυπνήσει ο λαός, γιατί δεδομένο είναι πως από την ολιγαρχία μόνο χειρότερες μέρες μπορούμε να περιμένουμε.
Και αγκυλώσεις δεν δείχνει, νομίζω, η δική μου θέση, αλλά αυτών που θεωρούν ότι Παπανδρέου και Σαμαράς διαφέρουν ως προς τον τρόπο και την ποιότητα, από τη στιγμή που είναι πασιφανές ότι υπηρετούν την ίδια κατάσταση και μάλιστα με την ίδια ένταση και όρεξη, αυτοί και τα δεκανίκια τους εκτός δικομματισμού.
Επίσης, διαφωνώ και με τη θέση σου ότι πάνω-κάτω όλοι ίδιοι είμαστε και τα ίδια κάνουμε. Μα πώς; Θα ταυτίσουμε τώρα το μεσαίο ή μικρομεσαίο φοροφυγά με τον υπουργό, που έχει αναγάγει την ανάθεση έργων σε προσωπικό κέρδος μέσω της μίζας του 15, ή όσο θέλει, τοις εκατό;
Και φυσικά λύση δεν είναι μία ακόμη εκλογική μάχη-παρωδία, που θα φέρει στα κυβερνητικά κλιμάκια τους ίδιους, αλλά η οργανωμένη λαϊκή έκφραση της δυσαρέσκειας και της διάθεσης για δομικές αλλαγές, μήπως και η χώρα αυτή αλλάξει.
Αλλά μ'αυτούς τους καραγκιόζηδες, που τολμάν να ζητάνε και την ψήφο μας, πώς να αλλάξει; Είναι σοβαροί πολιτικοί ηγέτες αυτοί που με βάση πάλι το ρητό με τη Βασίλω, αποφασίζουν να στηρίξουν την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών στην Αθήνα, όταν 5-6 μόνο χρόνια μετά αποδείχθηκε ότι παραμόνευε η χρεωκοπία; Αν ο Σημίτης είχε κάνει 4-5 στρατηγικές κινήσεις προς όφελος της χώρας, το αποτέλεσμά τους δεν θα είχε φανεί; Αλλά ο Σημίτης, εν τέλει, έκανε τις 4-5 στρατηγικές κινήσεις που περιγράφεις για να ευνοηθεί η μεγαλοαστική τάξη του τόπου, που βάλαν τα φράγκα στην τσέπη και ύστερα στην Ελβετία, και τώρα εξαφανιζόλ!
Αλλά εμείς δεν τους αφήνουμε; Καλά να πάθουμε!
Ανώνυμε 3:16
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω. Από τη μιά μου λες για τη Νορβηγία και τη Σουηδία που είναι εκτός ευρωζώνης, πράγμα που μου δίνει να καταλάβω ότι ή δεν έχεις συναίσθηση γιατί μιλάς ή με δουλεύεις.
Από την άλλη, καταγγέλεις την "ιμπεριαλιστική" Ε.Ε. και τέλος μιλάς για "δομικές αλλαγές".
Δεν μας λες τι ακριβώς εννοείς με το να λες δομικές αλλαγές.
Γιατι στις δομικές αλλαγές θα συμφωνήσουμε. Ήδη σήμερα επιχειρούνται δομικές αλλαγές. Και εγώ κάνω κριτική στο ότι αυτές δεν προωθούνται με την δέουσα ταχύτητα ούτε και στο βάθος που θα έπρεπε. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχουν ανοίξει ήδη τα κλειστά επαγγέλματα και να μην υπάρχει τίποτα που θα εμποδίζει κάποιον να ασκήσει το επάγγελμα που θέλει, εφόσον έχει την επάρκεια να το κάνει. Δυστυχώς η κυβέρνηση θέλησε να χαίδέψει αυτιά και έβαλε αστερίσκους και προϋποθέσεις.
Επίσης θα έπρεπε να έχει ήδη έτοιμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα άρχιζε να εφαρμόζεται. Αντ΄αυτού η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τον κάθε Φωτόπουλο που απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες της ΔΕΗ, λες και είναι δικοί του. Και απειλεί αυτούς που πληρώνουν το ρεύμα τους και που πληρώνουν και τον ίδιο.
Και αρκετά άλλα παραδείγματα θα μπορούσαμε να πούμε. Αν, λοιπόν, μιλάς για δομικές αλλαγές συμφωνούμε.
Αν μιλάς για τα τετριμμένα και μίζερα που ανααπαράγουν τη σημερινή φαυλότητα, τότε δεν υπάρχει κοινός τόπος για συζήτηση.