Φτάνουν σήμερα στην Αθήνα και πιάνουν δουλειά από αύριο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου τύπου του επιτρόπου Ρεν, τα μέλη της “τεχνικής αποστολής” της Κομισιόν και του ΔΝΤ που θα προετοιμάσουν τις συναντήσεις της “κανονικής” Τρόικας την επόμενη εβδομάδα.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων με τους παράγοντες του υπουργείου οικονομικών θα βρεθούν οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2010, η πορεία των εσόδων στο πρώτο κομμάτι του 2011, η προετοιμασία του λεγόμενου “μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου” και το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων.
Προτού όμως οι Τόμσεν και Ντε Ρόουζε συναντηθούν με
τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα έχει προηγηθεί η άτυπη σύνοδος των υπουργών οικονομικών στην Ουγγαρία την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα γύρω από το θέμα στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες -σε αντίθεση με ό,τι λέγεται- κρατάνε χαμηλούς τόνους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει διάθεση για επιείκεια.
“Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε καμιά αποστολή, όπως και δεν κάναμε τα στραβά μάτια ποτέ μέχρι σήμερα”, αναφέρει πηγή της Κομισιόν, σχολιάζοντας τα περί εντολών για αυστηρότητα. “Βεβαίως μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν έχει κοινοποιήσει το σχέδιο του για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο” επισημαίνει η ίδια πηγή.
Οι τελικές εισηγήσεις, υπό το φως των αποκλίσεων από τους στόχους για 2010 και 2011 δεν αποκλείεται να περιέχουν και μέτρα τύπου one-offs, με την ανοχή, χωρίς όμως και την ευλογία της Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες περιμένουν να δουν μια δομική απάντηση στη μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όφειλε, άλλωστε, να παρουσιάσει μέσα στον Απρίλιο μια μελέτη για το τι χρειάζεται και τι όχι να “κάνει” η κρατική μηχανή. Περιμένουν, επίσης, μια μόνιμη λύση για τη συλλογή των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των Δήμων, αλλά και μια απάντηση για το δεύτερο κύμα αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι κοινοτικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την επικοινωνιακή έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω διαρροών, για την συγκριμένη “mission” όπως την αποκαλούν: “ξέρετε πόσες αποστολές κατεβαίνουν κάθε μήνα; πόσες αποστολές πήγαν μόνο στο υπουργείο εργασίας ή είχαν συναντήσεις για το ασφαλιστικό;”
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει μια μικρή αναταραχή στους κύκλους των υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εσωτερική προκήρυξη για πόστα στην γενική διεύθυνση οικονομικών που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί απαραίτητο να τονίσει ότι “το πόστο του ελεγκτή δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις αποστολές στην Ελλάδα” και σε άλλο σημείο “οι αποστολές στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικές”.
Πολλοί από τους υπαλλήλους που έχουν τα προσόντα διστάζουν να μετακινηθούν στην DG ECFIN από άλλες γενικές διευθύνσεις και κάνουν λόγο για “άσκοπη έκθεση σε δημοσιότητα”. Για την ιστορία τα σχετικά πόστα μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν καλυφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου