«Πάντα έλεγα ότι το να ζητήσουμε ξένη βοήθεια θα είναι ο τελευταίος δρόμος αλλά έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον». Με αυτά τα λόγια ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Ο Ζοζέ Σόκρατες αιτιολόγησε το αίτημα αυτό για βοήθεια επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, "επιδείνωσε δραματικά την
χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας"."Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα επιδεινωθεί κι άλλο αν δεν γίνει τίποτα", προσέθεσε ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου μετά την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.
"Όπως γνωρίζετε αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μην συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει "μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας".
Οι πρώτες αντιδράσεις
Λίγο αργότερα την είδηση του αιτήματος της Πορτογαλίας για χρηματοπιστωτική βοήθεια επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρόθεσή του να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής στήριξης" της ΕΕ, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
"Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι το αίτημα αυτό θα εξεταστεί το ταχύτερο δυνατό και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Πορτογαλίας να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες με την αλληλεγγύη των εταίρων της", προσέθεσε η Επιτροπή.
«Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη» ήταν το σχόλιο του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν που σημείωσε ότι το ποσό της οικονομικής βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον ότι είναι "έτοιμο" να βοηθήσει την Πορτογαλία, η οποία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος του Eurogroupe, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε αναφερθεί σε μια βοήθεια ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αδιευκρίνιστο το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας
Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, θα εξαρτηθεί από το πότε ο Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα προχωρήσει στη έκδοση του δανείου, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα χρήματα του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, θα προκύψουν τόσο από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην προβλεπόμενη αναλογία, των δύο τρίτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και του ενός τρίτου από το ΔΝΤ, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες, είχε αναγγείλει την απόφαση της χώρας να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας σε μη βιώσιμα επίπεδα, μετά και από την παραίτηση της κυβέρνησής του.
"Το επιτόκιο δανεισμού για την Πορτογαλία, θα ανταποκρίνεται στα νόμιμα επιτόκια της αγοράς την στιγμή της έκδοσης του δανείου", διευκρίνισε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι αν το δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εκδοθεί πολύ σύντομα τότε θα είναι με τους υφιστάμενους όρους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δεχθεί ακόμα επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, όπως δήλωσε η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες, αλλά μόλις το πράξει θα αποσταλεί επιτροπή στη Λισσαβόνα για να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος ένταξης στο μηχανισμό διάσωσης.
Εξάλλου, όπως εκτίμησε κορυφαίος αξιωματούχος στην ΕΕ, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Πορτογαλίας να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του πακέτου διάσωσης για την πορτογαλική οικονομία, θεωρείται ότι ένα δάνειο της τάξης των 60 έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μία λογική προσέγγιση που αντανακλά την τάξη μεγέθους της ανάγκης για δανειακή ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της χρέος.
Η ευρωζώνη είχε καθορίσει στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα είναι χαμηλότερο από το τρέχον, κάθε φορά στη διεθνή αγορά, συν 300 μονάδες βάσης, για δάνεια με περίοδο αποπληρωμής τριετίας και 400 μονάδες βάσης με 50 μ.β. επιβάρυνση το χρόνο, για δάνεια που υπερβαίνουν τον ορίζοντα 3ετίας, ως περίοδο αποπληρωμής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου