Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δεν θα είναι πάλι υποψήφιος ο Θαπατέρο

«Κάποιοι πιστεύουν ότι µπορεί να παίζουν στο ΝΒΑ για πάντα ή ότι µπορούν παραµείνουν οι καλύτεροι επιθετικοί παίκτες για όλη τους τη ζωή. Ε, λοιπόν, όχι». Με τα λόγια αυτά ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην εξουσία βάζοντας τέλος στις φήµες για το πολιτικό του µέλλον που κυκλοφορούσαν µήνες εν µέσω της οικονοµικής κρίσης η οποία έχει σηµαντικά υπονοµεύσει τις πιθανότητες των Σοσιαλιστών να κερδίσουν και πάλι την εξουσία.
«Γνωρίζω πολύ καλά πώς και πότε να κάνω πράγµατα. Και έχω µια τροµερή υποστήριξη από το κόµµα µου», δήλωσε ο Θαπατέρο σε µια
κοινή συνέντευξη που έδωσε σε πέντε µεγάλα ευρωπαϊκά µέσα ενηµέρωσης, την ισπανική «El Pais», τη γαλλική «Monde», το γερµανικό «Spiegel», την βρετανική «Guardian» και την πολωνική «Gazeta Wyborcza», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγµή µία είναι η λέξη-κλειδί σε όλο τον κόσµο: σταθερότητα. Οσον αφορά το µέλλον της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόµµατος της Ισπανίας (PSOE), επικρατέστερος διάδοχος για την προεδρία του φέρεται ο δηµοφιλής υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αλφρέδο Πέρεθ Ρουµπαλκάµπα. Πάντως ο Θαπατέρο διευκρίνισε µιλώντας στην οµοσπονδιακή επιτροπή του κόµµατός του το Σάββατο ότι θα παραµείνει στην πρωθυπουργία µέχρι τις επόµενες βουλευτικές εκλογές που αναµένεται να διεξαχθούν µέχρι τον ερχόµενο Μάρτιο, «έως την τελευταία ηµέρα της δεύτερης θητείας µου».
«Σκέφτοµαι. Πάντα τα σκέφτοµαι όλα. Είναι η ευθύνη που έχω να κάνω το καλύτερο για την Ισπανία και το Σοσιαλιστικό Κόµµα», δήλωσε προσθέτοντας τα αθλητικά σχόλια για εκείνους που πιστεύουν ότι µπορούν να είναι πάντα πρώτοι. Τόνισε µάλιστα ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία του επειδή «η πολιτική σταθερότητα που είναι κοινοβουλευτική σταθερότητα είναι πάρα πολύ σηµαντική για τη δουλειά που έχουµε µπροστά µας». Καθώς οι πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς αγορές στην Ισπανία φαίνεται να υποχωρούν λίγο τον τελευταίο καιρό, ο σοσιαλιστής ηγέτης υποστήριξε ότι οι µεταρρυθµίσεις και το πρόγραµµα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνησή του για τον περιορισµό του ελλείµµατος απέδωσαν καρπούς. «Τώρα έχουµε οικονοµική ανάπτυξη. Σταθεροποιηθήκαµε σε σχέση µε το χρέος και δεν κινδυνεύουµε ενώ βρισκόµαστε πολύ κοντά στο σηµείο να αρχίσει η δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας». Η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει δεσµευθεί να µειώσει φέτος στο 6% το έλλειµµα του προϋπολογισµού που ήταν 11,2% το 2009.
Ο Θαπατέρο εξελέγη για πρώτη φο ρά το 2004 σε µια περίοδο οικονοµικής άνθησης για την Ισπανία η οποία δέχθηκε στο έδαφός της εκατοµµύρια µετανάστες ως φθηνά εργατικά χέρια κυρίως στον τοµέα των κατασκευών. Επανεξελέγη το 2008 κερδίζοντας για άλλη µια φορά το Λαϊκό Κόµµα του Μαριάνο Ραχόι, που όµως πλέον µε την ανεργία να ξεπερνά το 20% και να είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη προηγείται στις δηµοσκοπήσεις των Σοσιαλιστών κατά 16 ποσοστιαίες µονάδες – και αυτός είναι ένας λόγος που ακόµα και στελέχη του κόµµατός του κατηγορούν τον Θαπατέρο ότι επιλέγει να αποχωρήσει λίγο πριν µια προαναγγελθείσα ήττα στις ερχόµενες εκλογές.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ του Θαπατέρο έχει πέσει σε ιστορικά χαµηλά για αρχηγό της κυβέρνησης, αφού, σύµφωνα µε πρόσφατα γκάλοπ, το 67% των Ισπανών διαφωνεί µε τον τρόπο που ασκεί την εξουσία και το 81% δηλώνει ότι δεν τον εµπιστεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου