Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Έρχονται Τρισέ και Ρομπέι στην Ελλάδα- Δηλώσεις Στρος Καν

Εισβολή ελεγκτών από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κλιμάκιο της Τρόικα που κατέφτασε στην Αθήνα "πιάνει δουλειά" με σκοπό να προετοιμάσει την έλευση των υψηλών απεσταλμένων (Σερβάας Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ), των οποίων η άφιξη που προγραμματιζόταν για την Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε, καθώς τότε ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Πολωνία και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στο άτυπο Γιούρογκρουπ και Εκοφίν στη Βουδαπέστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που θα έχουν το προσεχές δεκαήμερο με τα συναρμόδια υπουργεία, τα θέματα που θα θέσουν πρώτα-πρώτα οι
ξένοι εμπειρογνώμονες θα είναι:
- το κρυφό έλλειμμα των φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το 2010: το υπουργείο οικονομικών δυσκολεύεται να συλλέξει ακόμα τα στοιχεία των κρατικών φορέων και οργανισμών και δεν έχουν καταγραφεί ακόμα τα οικονομικά αποτελέσματα τουλάχιστον 300 εξ αυτών. Στη βάση αυτή, τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμα και το ύψος του ελλείμματος για το 2010 (10,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με πληροφορίες) το οποίο θα ανακοινώσει η Eurostat στις 26 Απριλίου. Ήδη δηλαδή μπαίνουν οι πρώτοι "αστερίσκοι", που ίσως οδηγήσουν αργότερα και σε νέα αναθεώρηση του…  αναθεωρημένου ελλείμματος του 2010.
- το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων: το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τους παρουσιάσει τα επόμενα βήματα, πέραν από τις προσλήψεις συμβούλων, αλλά και αναλυτική λίστα ή τουλάχιστον τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να βγει "λαγός από το καπέλο" έως την ερχόμενη εβδομάδα, για να συνδυαστεί με την έλευση στην Αθήνα υψηλών επισκεπτών από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη (Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενδεχομένως και Όλι Ρεν ή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο).
- η πρόοδος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητος των ασφαλιστικών ταμείων.
-  οι αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα δώσουν "σάρκα και οστά" στο νόμο-κέλυφος για άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά.
- το σχέδιο των αλλαγών στο δημόσιο και της ΔΕΚΟ, καθώς και νέο μισθολόγιο.
- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητος της περιόδου έως το 2014, αλλά και τα πρόσθετα έκτακτα που –όπως όλα δείχνουν- θα κληθεί τελικώς να λάβει η κυβέρνηση.
Ντομινίκ Στρος Καν: Το ΔΝΤ δεν πιέζει για αναδιάρθρωση χρέους
«Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της» δήλωσε στα ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.
Ο Στρος Καν τόνισε ότι είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, που κατά τη γνώμη του είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος. «Σε μία οποιαδήποτε άλλη τυπική περίπτωση, το ΔΝΤ θα είχε ως πρόταση την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει αυτά τα εργαλεία, καθώς δεν έχει το δικό της νόμισμα για να προβεί σε υποτίμηση και επίσης μία αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
Παράλληλα, τόνισε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο δρόμο της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου