Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σχέδια για πλαφόν στη χρηματοδότηση των Δήμων

Σαφή και καθαρή εικόνα για τα οικονομικά των δήμων απέκτησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση μετά τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων που δημιούργησε γι' αυτό τον σκοπό το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία σύντομα θα λειτουργεί μάλιστα σε «πραγματικό χρόνο».
«Σήμερα η Ελλάδα γνωρίζει την Ελλάδα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την παρουσίαση των
αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων του προγράμματος. «Επρεπε να σταματήσει το σκοτάδι γύρω από τα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης».

Με 3,8 δισ. ευρώ λειτουργούν οι δήμοι
Από τα στοιχεία τα οποία οι ίδιοι οι δήμαρχοι προσκόμισαν προκύπτει ότι το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων – συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεωλυσίων από την εξυπηρέτηση των δανείων – ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Κατά 160 εκατ. ευρώ θα ήταν αυξημένες οι δαπάνες αν ο υπολογισμός πραγματοποιούταν με βάση τους 1.034 καποδιστριακούς δήμους, γεγονός που σημαίνει ότι προκύπτει σημαντικό όφελος από τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
Στα 3,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού (2,1 δισ. ευρώ), οι αμοιβές των αιρετών (130 εκατ. ευρώ), οι παροχές τρίτων (ενοίκια, τηλεπικοινωνίες, ρεύμα, συντήρηση εξοπλισμού – 320 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων (καύσιμα, υλικά γραφείου κ.ά. – 120 εκατ. ευρώ), οι υποχρεωτικές μεταβιβάσεις σε ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις (600 εκατ. ευρώ) κ.λπ.

Σταθερά έσοδα 4,01 δισ. ευρώ
Την ίδια στιγμή το σύνολο των σταθερών εσόδων των δήμων ανέρχεται σε 4,01 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία (70 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από την κινητή περιουσία (15 εκατ. ευρώ) , έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και διακαιώματα (1,1δισ. ευρώ), τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δάπάνες (2,1 δισ. ευρώ) κ.λπ. Στα έσοδα μάλιστα δεν έχουν υπολογιστεί τα ποσά που διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση έργων και προέρχονται από τη ΣΑΤΑ, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» και το Κοινωνικό Ταμείο Στήριξης.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την απογραφή των οικονομικών των δήμων, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα αποσταλούν, εκτός των άλλων, και στους αρχηγούς των κομμάτων και θα κατατεθούν στη Βουλή. «Ηρθε η ώρα να τελειώσει ο αυτοδιοικητικός λαϊκισμός» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα» για όσους δήμους είναι «στο κόκκινο»
Και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει θέμα υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δήμοι που είναι στο... κόκκινο, που έχουν οικονομικά προβλήματα» κατέληξε. Γι' αυτούς θα υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης  που θα περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση των χρεών τους χωρίς κούρεμα».
Τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησαν σαφές ότι θα υπάρξει τροποποίηση των πηγών χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να υπάρξει σταθεροποίηση των εσόδων της. Τα έσοδα των δήμων, με άλλα λόγια, δεν θα εξαρτώνται από την πορεία των εσόδων του κράτους.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ακόμη ότι «τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεισφέρει στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Κι αυτό πέρα από την εξοικονόμηση πόρων που θα επιφέρει ο “Καλλικράτης”». Αφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι θα υπάρξει πλαφόν στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπουργεία.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής, έχουν ήδη καταργηθεί ή συγχωνευθεί περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις. Το 2010 από τα προϋπολογισθέντα έσοδα από το κράτος 2,9 δισ. ευρώ, οι ΟΤΑ έλαβαν 2 δισ. ευρώ, εξοικονομώντας 900 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή οι πόροι
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «τεράστια κατάκτηση» το γεγονός ότι γνωρίζουμε τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης με λεπτομέρειες. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ σε συστημικό επίπεδο και κατέληξε: «Εχει φθάσει η ώρα να δούμε συνολικά και από την αρχή πώς θα γίνεται η κατανομή των πόρων στους ΟΤΑ. Οι πόροι θα πρέπει να σταθεροποιηθούν πάνω στη βάση των πραγματικών δαπανών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου