Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πλήρης η ρήξη Παπανδρέου- Στρος Καν

Βαριά υπονοούµενα για τη στάση του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν έναντιτης ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αφήνει η Αθήνα,την ώρα που οι δηλώσεις του για υπόγειες διαβουλεύσεις πριν από την προσφυγή της Ελλάδα στη διεθνή βοήθεια προκαλούν πολιτικό σάλο. Στην πιθανή υποψηφιότητα του κ. Στρος-Καν για την προεδρία της Γαλλίας το 2012 αποδίδει τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ εµµέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση. Κυβερνητικοί κύκλοι προσέθεταν χαρακτηριστικά ότι
«αυτό που επιχειρεί να κάνει (σ.σ.: ο κ. Στρος-Καν) είναι να αποστασιοποιηθεί στα µάτια των γάλλων ψηφοφόρων από την ιδιότητα του εκπροσώπου του ΔΝΤ και τον ρόλο του “προστάτη” του Γιώργου Παπανδρέου».
Ο Πρωθυπουργός φέρεται σφόδρα δυσαρεστηµένος από τη στάση του κ. Στρος-Καν, καθώς κοινολόγησε συζητήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι διεξήχθησαν κάτωαπό πέπλο µυστικότητας για ευνόητους λόγους. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται µάλιστα να δήλωσε, προ ηµερών, σε συνεργάτες του ότι «διαπιστώνει το τελευταίο διάστηµα µια µεταστροφή της στάσης του κ. Στρος-Καν απέναντί του και πως έχει την αίσθησηότι όλο αυτό έχει ένα πολιτικό υπόβαθρο που προφανώς ξεπερνά τα όρια της σχέσης της Ελλάδας µε το ΔΝΤ». Μάλιστα, µιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε για το χρέος ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν µπορεί να εµπλακεί σε µία δηµόσια συζήτηση και απίστευτη σεναριολογία που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εγκληµατικότητας εντός και εκτός Ελλάδας, κάτιπου ερµηνεύτηκε ως έµµεση απάντηση στον επικεφαλής του ΔΝΤ.
Αρµόδια κυβερνητική πηγή, προφανώς κινούµενη στο κλίµα των απόψεων Παπανδρέου, δήλωσε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι «ο κ. Στρος-Καν λέει περισσότερα απ’ όσα πρέπει».
Από τα µέλη του ΥπουργικούΣυµβουλίου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε ως εξής τις δηλώσεις: «Ο κ. Στρος-Καν δεν είναι παρθένα, είναι έµπειρος πολιτικός, επιχειρεί να βγάλει το πρόβληµα της Ελλάδας από πάνω του, επειδή θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας».
Οπως προαναφέρθηκε, η αποκάλυψη των δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ προκάλεσε πολιτική έκρηξη στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε ότι «την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουµε στο ΔΝΤ, µυστικά και υπόγεια σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο εξαπατώντας τον ελληνικό λαό». Χαρακτήρισε πολιτικό κόλαφο του Πρωθυπουργού το όλο θέµα και πρόσθεσε: «Αποκαλύπτεται ότι µαζί µε τον κ. Παπανδρέου δούλεψαν για πολλούς µήνες, ότι το έκαναν υπόγεια και ότι είχαν συστηµατική επικοινωνία για το θέµα αυτό. Και όλα αυτάγιατί, όπως λέει ο κ. Στρος-Καν, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κρύψει από τον λαό τις µεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ (...) ο λαός πρέπει να µάθει τι κρύβεταιπίσω από την απόφαση εκείνη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επιτέθηκε στη Ν.Δ. και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση και τους κατηγόρησε για «συστηµατική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» και πρόσθεσε: «Με γκεµπελικό τρόπο δεν λένε ότι µετά τη λιποταξία της Ν.Δ. από την κυβέρνηση ήµασταν ένα βήµα από τη χρεοκοπία και δεν θα µπορούσαν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να καταβληθούν οι µισθοί του κράτους». Τόνισε κατηγορηµατικά ότι «το Μνηµόνιο το έφερε η Ν.Δ.» και την κατηγόρησε ότι µε «γκεµπελικό τρόπο απέκρυπτε τι γινόταν στη χώρα (...) ας έπαιρναν τιςαποφάσεις όταν έπρεπε. Ας µην κυβερνούσαν µε τη λογική Καραµανλή “άσ’ το για αργότερα”. Ας µη βούλιαζαν τη χώρα και το κράτος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις κατηγορίες για µυστικέςεπαφές µε το ΔΝΤ και υπενθύµισε ότιστις 11/12/2009 και στις 11/2/2010, στις Βρυξέλλες, ο κ.Παπανδρέου είχε δηλώσει επί λέξει ότι «έχω επαφές µε τον Στρος-Καν για να αντιµετωπίσουµε την κατάσταση στηχώρα και η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΔΝΤ». Υπενθύµισε επίσης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών στις 13/1/2010,η οποία αναφερόταν στις συζητήσεις που είχε το οικονοµικό επιτελείο µε αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στην Αθήνα, για την παροχή και συνδροµή τεχνικής βοήθειαςσε θέµατα φορολογίας και εφαρµογής του προϋπολογισµού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου