Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πρώτα το μεσοπρόθεσμο, μετά η 5η δόση

Με μία ανακοίνωση που αντανακλά τη μάχη που έγινε στο Εurogroup έως τις 3 τα ξημερώματα, οι 17 της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να μην εγκρίνουν την εκταμίευση της 5ης δόσης και να την παραπέμψουν για τα μέσα Ιουλίου και αφού πρώτα το ελληνικό Κοινοβούλιο περάσει το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους. Στην κοινή ανακοίνωση, οι 17 εκφράζουν την
ικανοποίηση τους για τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τομέα του ελλείμματος, όμως με βάση την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνουν ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι αποκρατικοποιήσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα, για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης. Παραδέχονται, μάλιστα, ότι το 2012 είναι απίθανο να βγούμε στις αγορές.

Η ανακοίνωση παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας συνεχίζονται. Η έκθεση της τρόικας, μαζί με τη έγκριση των σχετικών νόμων και τις αποκρατικοποιήσεις, θα «στρώσει» το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έως τα μέσα Ιουλίου.

Οι υπουργοί καλούν «όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος και τις βασικές του πολιτικές, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και πλήρης εφαρμογή του». Εκτιμούν, μάλιστα, πως «με βάση το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».

Σε σχέση με το διάδοχο πρόγραμμα, οι 17 δεσμεύτηκαν να το έχουν έτοιμο στις βασικές του πολιτικές έως τις αρχές Ιουλίου. Επισήμως, αναφέρουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

Στη συνεδρίαση - θρίλερ χρειάστηκε, μάλιστα, και η σύγκληση τηλεδιάσκεψης των G7 για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα.

Στη συνομιλία μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικάνου και Ιάπωνα υπουργού, ανανεώθηκαν «δια της υπενθυμίσεως» οι πιέσεις Ομπάμα προς τη Γερμανική πλευρά για ταχειά επίλυση του ελληνικού ζητήματος: «μην αφήσετε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γιατί θέτετε σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη».

Η απόφαση για τη μη καταβολή της δόσης δεν ήταν εύκολη. Ενδεικτική των πιέσεων ήταν και η πρόταση του Ντίντιε Ρέιντερς (ο Βέλγος υπουργός οικονομικών) για απόδοση μόνο των 6 δισ. που έχει άμεση ανάγκη η χώρα στις αρχές Ιουλίου και τα υπόλοιπα όταν και αν η βουλή ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, τους σχετικούς νόμους που αφορούν τα πρόσθετα μέτρα και κάνει μια- δυο αποκρατικοποιήσεις για τα μάτια των εταίρων. Με αυτό τον τρόπο και η ΕΕ θα μείωνε το ρίσκο και η κυβέρνηση «θα δενόταν» σε μια γρήγορη λογική εφαρμογής: «οι ελληνικές αρχές αφήνουν τον χρόνο να κυλάει», σχολίαζε κοινοτική πηγή. Η πρόταση Ρέιντερς στηρίχθηκε από αρκετές μικρές χώρες, όμως ως τα ξημερώματα δεν έτυχε καθολικής αποδοχής.

Με τη γενική αίσθηση ότι «όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει», η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι Γερμανοί θα κατεβάσουν τους τόνους σε σχέση με τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι Έλληνες θα λάβουν τα μέτρα που οφείλουν και οι Βρυξέλλες θα ενορχηστρώσουν τις «τεχνικές προετοιμασίες», για να υπάρχουν τα κείμενα του «διάδοχου προγράμματος» ως το Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πνεύμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρώτη του συμμετοχή με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών και με το ειδικό βάρος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τόνισε στους συνομιλητές του ότι και οι Έλληνες πολίτες θέλουν και η κυβέρνηση μπορεί (παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα) να ολοκληρώσει «εν ευθέτω χρόνω» την εφαρμογή του προγράμματος: «Μπορούμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους με την προσπάθεια των πολιτών και χάρη στη συνεργασία και τη βοήθεια των εταίρων μας».

Από την άλλη, καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να βάλει φρένο στις ευρώ-πιέσεις, εκθέτοντας με ρεαλισμό την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.

Γι' αυτό και η τελική ανακοίνωση αναφέρει πως «οι υπουργοί έχουν αίσθηση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ακόμα και αν η πολιτική λογική λέει πως η χώρα δεν πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει -διότι η "μόλυνση" θα φτάσει μέχρι και στη Γαλλία κατά τον Ρέιντερς- τα πράγματα κάθε άλλο από απλά είναι. Η αμοιβαία αντιπάθεια Μέρκελ και Γιούνκερ έγινε αισθητή, έστω και εν τη απουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου και δεδομένης της απόστασής της από τον πολύ πιο ευρωπαϊστή και διαλλακτικό Β. Σόιμπλε, που εκπροσωπούσε τη Γερμανία.

Επίσης, κατέστη αρκετά σαφές ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί πολλές ακόμη παρεκτροπές και δικαιολογίες από την ελληνική πλευρά που θα «πρέπει και αυτή να φέρει αποτελέσματα». «Στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», ανέφερε ο Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, συμπληρώντας, μάλιστα, «με τον αναγκαίο βαθμό συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, για να είμαστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου