Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πάμε για φούντο- πάνε χαμένες οι θυσίες

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το ‘Ζάππειο 2″ η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έσπευσαν να αναφωνήσουν ότι θα αυξήσει τις δαπάνες και θα προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Σήμερα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, ο τακτικός προϋπολογισμός εμφανίζει μαύρη τρύπα που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα διαμορφώνεται στα
12,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,3 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,9δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα  κατά το α’ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3,051 δισ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια και την κοινωνία τσάκισαν με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας και το έλλειμμα αύξησαν. Και καλά από τον Σαμαρά, δεν θα το κάνουν ποτέ…από την κοινωνία όμως θα ζητήσει κανείς τους συγνώμη;
Μη μπορώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η κυβέρνηση αποδίδει την μαύρη τρύπα στα…τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.814 εκατ. € και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών”.
Για όλα φταίνε οι άλλοι, όχι η ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου να μαζέψει έσοδα.
 Κατά τα λοιπά, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος της αποτυχίες της κυβέρνησης: Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. €. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.110 εκατ. €, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.
Σε ανακοίνωσή τους οι  αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας,  Χρήστος Σταϊκούρας και Ιωάννης Βρούτσης, επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
«Η χώρα βρίσκεται σε πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών.
Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αναδεικνύει, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο κάθε καλοπροαίρετος αναλυτής εντός και εκτός χώρας, το απόλυτο «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής.
Αποδεικνύει ότι ο εφετινός Προϋπολογισμός είναι ένα σχέδιο «εικονικής πραγματικότητας».
Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα εκτοξεύεται.
Ντ.Π.

1 σχόλιο:

  1. Πάντως οι τοκογλύφοι έχουν να το λένε... στην ώρα τους και όλα τα λεφτά τα καταβάλουμε!
    Η μεγαλύτερη επιτυχία τους είναι αυτή!
    Όλα τα λεφτά, όλα τα καλά αγοράζουν κοψοχρονιά αφού εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που και βλάκας μπορούσε να καταλάβει ότι μας οδηγεί στην χρεοκοπία!
    Τώρα γιατί το υποστήριξαν και το υποστηρίζουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις λιγότερο ή περισσότερο, φανερά ή μουλωχτά, δεν αποτελεί μυστήριο...
    Είναι πολλά τα λεφτά για τέτοιους... πατριώτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή