Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Να είμαστε καλά, να πληρώνουμε τα δάνειά μας!

Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ως και τα 99 χρόνια, χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών υπό κατάσχεση για ορισμένη περίοδο.
Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν πλέον το ποσό των 40 δισ. ευρώ κι έτσι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προχωρούν το επόμενο διάστημα σε ρυθμίσεις που θα «ελαφρύνουν» όσους
δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις τράπεζες, είναι:
• Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων μέχρι και τα 99 χρόνια, από 40 που είναι σήμερα,αφού μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί κατά 50% η μηνιαία δόση,
• Η επιμήκυνση αυτή να γίνει χωρίς να αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης, παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για νέα σύμβαση,
• Η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της υπό κατάσχεσης κατοικίας του για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης να μπορεί να νοικιάσει την κατοικία για τρία χρόνια και στη συνέχεια να υπάρχει η προοπτική επαναγοράς με νέο δάνειο και νέους όρους. Το ποσό του ενοικίου σε αυτήν την περίπτωση, θα καθορίζεται με τα δεδομένα της αγοράς και σε ύψος ίσως και χαμηλότερο.
Όπως και να έχει τα σενάρια αυτά θα πάρουν «σάρκα και οστά» σύντομα, αφού οι τράπεζες αναγνωρίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ανάγκη παρέμβασης στο θέμα καθώς βλέπουν τις επισφάλειες στα στεγαστικά να έχουν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό του 17%, παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει για το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων.
Ηδη οι τράπεζες τον προηγούμενο χρόνο είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περισσότερων από 690 χιλιάδες δανείων -αριθμός που ξεπέρασε τα 800 χιλιάδες δάνεια το πρώτο 6μηνο του 2012. Όμως σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς η ύφεση βαθαίνει και πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστέρηση από 90 ημέρες και πάνω) ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.
ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής

3 σχόλια:

 1. κατσακιωρης θωμάς27 Αυγούστου 2012 - 10:48 μ.μ.

  Αν δεν κάνω λάθος διαχρονικά και εντός του τρέχοντος έτους κάποια κόμματα μίλησαν για κούρεμα 30% του ποσού των δανείων ,τώρα το ξέχασαν;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες..."

  Έχουν ξαμοληθεί τα παπαγαλάκια των τραπεζών και της τρόικας να μας πείσουν πως η νέα ληστρική επιδρομή που ετοιμάζουν σε συνεργασία με την ελεεινή κυβέρνηση τους για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, είναι τάχα μου προς όφελός μας...

  Θα περνάει το ακίνητο στην ιδιοκτησία της τράπεζας και θα πληρώνεις νοίκι για τρία χρόνια και μετά αν μπορείς και σου δώσει δάνειο η τράπεζα με νέους όρους θα το... ξαναγοράζεις. Με λίγα λόγια χάνεις όσα λεφτά έχεις δώσει ως σήμερα στην πραγματικότητα σου κάνουν συναινετική κατάσχεση, πληρώνεις νοίκι, δεν θα σου εγκρίνουν νέο δάνειο, και βρίσκεσαι στο δρόμο σε τρία χρόνια!

  Θα πληρώνεις για 99 χρόνια τόκους (νοίκι) οπότε θα πληρώνουν και τα δισέγγονα σου αν υπάρχουν κι αυτά, άρα με βάση και τις εξαθλίωση που μας οδηγούν, είναι θέμα χρόνου το πέρασμα του ακινήτου στην τράπεζα εκτός κι αν τους πληρώσεις 5 φορές την αξία του.

  Αυτοί καταφέρνουν να μην προχωρήσουν σε μαζικές κατασχέσεις που αρχικά είχαν αποφασίσει για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος και για να μην χάσουν τα λεφτά τους. Είναι άλλο να κατάσχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα σπίτια σε διαφορετικά χρόνο ανάλογα τις αντοχές του καθενός, κι άλλο σε μικρό χρονικό διάστημα πολλά μαζί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έχει πολύ δίκιο ο ανώνυμος. Από την άλλη, έπρεπε να το περιμένει κανείς, καθώς δεν υπάρχει άλλο λίπος στην αγορά, κι από κάπου πρέπει να γίνει η μετακίνηση πλούτου. Κι επειδή ο έλλην έχει καλή σχέση με την ιδιοκτησία (το επιτρέπουν και οι ειδικές συνθήκες της χώρας) τα ακίνητα είναι ό,τι πρέπει στόχος.

   Διαγραφή