Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Λουλούδια, χωρίς έξοδα...

Για μια ειδική περίσταση όπως ένα ωραίο τραπέζι ή για να γεμίσετε το σπίτι σας με αρώματα, τα λουλούδια είναι η ιδανική λύση για διακόσμηση και φέρνουν πάντα έναν αέρα ανανέωσης και ζωντάνιας. Μην τρομάζετε στην ιδέα και τα έξοδα. Ένα ωραίο μπουκέτο δεν είναι ανάγκη να σας στοιχίσει μια περιουσία.  Υπάρχουν αρκετά ‘ταπεινά’ ντόπια λουλούδια που μπορεί να
καλύψουν τις ανάγκες σας και να ταιριάξουν στην ιδιοσυγκρασία του τόπου.
Φυσικά τα λουλούδια έχουν τις μόδες τους, με συνθέσεις από βάζα σε διάφορα ύψη ή μονόχρωμους συνδυασμούς από διάφορα μπουμπούκια, με κλαράκια και φύλλα, κορδέλες και περίεργους συνδυασμούς. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά όταν περνάτε από ακριβά ανθοπωλεία. Τις περισσότερες διακοσμήσεις μπορείτε εύκολα να τις αντιγράψετε. Ο,τι μπορείτε να σκεφτείτε: η καλή οπαλίνα της γιαγιάς, που μέχρι τώρα φάνταζε λίγο κιτς αλλά κι ένας τσίγκινος κουβάς, από την οδό Αθηνάς, γεμάτος με λουλούδια, όλα μπορούν να μεταμορφώσουν το χώρο.
Η ελληνική παραγωγή λουλουδιών απορροφάται στο μεγαλύτερο ποσοστό από την εγχώρια αγορά, καλύπτοντας το 85% της ζήτησης σε φρέσκα λουλούδια. Το υπόλοιπο 15% καλύπτεται από εισαγωγές. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, με το Μαραθώνα να αποτελεί την περιοχή όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος φρέσκων λουλουδιών.
Τα είδη που καλλιεργούνται περισσότερο είναι τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα και τα χρυσάνθεμα. Ασφαλώς μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία με διάφορα είδη, από τα πιο εξωτικά ως τις αρχοντικές τουλίπες, αρκεί να λάβετε υπόψη σας την εποχικότητα τους, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην τιμή με την οποία εισάγονται και μετά πωλούνται στον καταναλωτή. Πριν από λίγα χρόνια είχαν ‘ανθίσει’ κι αρκετές επιχειρήσεις που έναντι ενός μηνιαίου ποσού σας έστελναν στο σπίτι μια σύνθεση την εβδομάδα μέσα στο βάζο, το οποίο χρεωνόταν στην τιμή. Δεν ξέρω αν τέτοιες επιχειρήσεις επιβίωσαν της κρίσης. Μπορώ όμως να σας πω ότι αν απολαμβάνατε τέτοιες υπηρεσίες και τις διακόψατε μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε ανθοστολιστή του σπιτιού σας χωρίς πολλά έξοδα.
Κάθε εποχή έχει τα λουλούδια της. Για την άνοιξη: νεραγκούλες, φρέζες, μοσχομπίζελα, λυσίανθοι και για το φθινόπωρο,  που μας έρχεται,  χρυσάνθεμα και ντάλιες. Αναμείξτε τα  με λίλιουμ και τριαντάφυλλα για έντονους συνδυασμούς. Για τις πιο μικρές γωνίες σας μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κυκλάμινα σε ωραία θερμά χρώματα.
Φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε λουλούδια από το ανθοπωλείο ή και την εβδομαδιαία λαϊκή της γειτονιάς σας. Αν μάλιστα γίνετε σταθεροί πελάτες όλο και κάποια έκπτωση θα κερδίσετε. Το μεγάλο μυστικό όμως κρύβεται στα Άνω Πατήσια, στην κεντρική ανθαγορά του Προμπονά όπου γίνεται το χοντρικό εμπόριο σε λουλούδια ελληνικά και εισαγωγής. Αρχίστε από την οδό Ανθέων κι αν δε ζαλιστείτε από τις μυρωδιές θα φύγετε αγκαλιά με λουλούδια σε απίστευτες τιμές. Εκεί μεταξύ των οδών Ανθέων και Προμπονά θα βρείτε και καταστήματα με είδη ανθοκομικής. Να πάτε κατά προτίμηση Δευτέρα ή πάντως αρχές της εβδομάδας γιατί τη Δευτέρα παραλαμβάνονται τα εισαγόμενα.
Καλό είναι πριν αγοράσετε τα λουλούδια που σας αρέσουν να φροντίσετε να έχετε τα κατάλληλα βάζα και δοχεία για να στολίσετε.  Από τα πιο πολυτελή ως τα πλέον οικονομικά τα βάζα αποκτούν ζωή μόνο όταν είναι γεμάτα από καλοδιατηρημένα λουλούδια. Για να αντέξουν, μπορείτε να βάλετε στο βάζο μισή ασπιρίνη ή να διαλύσετε ένα κουταλάκι ζάχαρη σε ζεστό νερό και το ρίξετε στο βάζο. πρέπει μέρα παρά μέρα να αφαιρείτε τα μαραμένα άνθη και φύλλα για να ζωντανεύουν τα υπόλοιπα.
Σχετικά με την αλλαγή του νερού και το κόψιμο της άκρης καλύτερα να ρωτήσετε τον πωλητή. Θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές γιατί κάθε λουλουδάκι έχει τα μυστικά του. Τελευταία συμβουλή που ακούσαμε είναι πως 1 και μόνο mg βιάγκρα διαλυμένο στο νερό αρκεί για να τα κρατήσει ζωντανά περισσότερες μέρες.
Μη διστάσετε να δημιουργήσετε τον δικό σας αυθόρμητο διάκοσμο.  Μη φοβάστε ότι δε θα τα καταφέρετε. Μπορεί στην αρχή να μην ξέρετε τι να κάνετε με τις αγκαλιές λουλουδιών που φέρατε σπίτι. Αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι λίγος πειραματισμός  αλλά αν δεν έχετε υπομονή μπορείτε και να αντιγράψετε. Από την παραδοσιακή γιαπωνέζική τέχνη του ανθοστολισμού ikebana μέχρι τα μυστικά της Martha Stewart, η οποία μπήκε- βγήκε από τη φυλακή αλλά δεν έχασε το κέφι της και στολίζει ακόμα τα λουλούδια, κάθε γωνιά του ίντερνετ κρύβει ιδέες, που μπορεί να ομορφύνουν το χώρο σας και να σας αλλάξουν τη διάθεση, σε λίγα λεπτά. Προσέξτε μόνο να μην αφήσετε τα άνθη σας να μαραθούν στο βάζο, να τα φροντίζετε και να τα διατηρήσετε ‘ζωντανά’ όσο περισσότερο γίνεται γιατί αλλιώς θα αρχίσουν να θυμίζουν την ελληνική οικονομία!
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου